BOB_GALLOWS: zajímavé. mě tam chybí psychedelika, která jsem řadil někam k Yantrün/Räwë. Jinak u prvních dvou stupňů se shodneme... první stupeň je nějaké to party-cosi, včetně možná malých dávek houbiček, druhý stupeň zase působil jako popis povzbuzovadla pro čínské řidiče náklaďáků nebo vojenské piloty, prostě účelová věc...
zaujalo mi, jak se Lucas strašně vyhábal Ökrë, ale nakonec se k němu nějak dostalo. tvému hodnocení by taky odpovídalo to, jak byl Yantrün podstrkován jako forma obětování těm, kteří bez přípravy prvních tří stupňů neměli šanci ho přežít. Samozřejmě, Gerdánci měli jen čtveřici, pouze Össe jí rozšířila na pětici, ovšem Räwë hodně souvisí s tím, že se využívá k manipulaci iniciovaných - toto by odpovídalo spíše psychedelickému zážitku, než opiátům... u těch jde prostě o návyk. Mě asociace s opiáty vyvolávalo spíš Ökrë, jenže já s nimi zkušenost nemám, takže nevím. Každopádně k pátému stupni existuje antidotum, sulehl. Tam už se paralely k pozemským drogám hledají špatně, ale samozřejmě, pozemská multidrug abuse má svojí vlastní strukturu.