• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FERRYH: Hele, nerad bych tu rozjížděl nějaký flejm... napsal jsem dlouhý odstavec, proč Simmons není sci-fi, ale naštěstí se mi smazal, takže napoodruhé stručněji:

    Simmons píše horor, fantasy, surreálné vize, prostě všechno možné, používá prvky space opery.. ale fakticky je to tak daleko hard sci-fi, jak to může být. On se ohání rekvizitami hard-scifi, to jo... má tam kvantovku, nanotechnologie, nebo vytáhne i klasiku typu pohon jadernými bombami typu Projekt Orion. Ale všechno jsou to jen donekonečna promíchané a provázané citace. Mě Simmons jeden čas hrozně bavil, ale pak jsem to nějak zavrhl úplně plošně.

    Space opera z principu nemůže být hard-scifi. Když se o to někdo pokusí (Baxter), tak je to v podstatě nečitelné a ztrácí to lidský rozměr (i když on se hrozně snaží). Mě ale space opera baví, ale v podstatě se to vždy skládá z nějakých "obvyklých rekvizit", které jsou tak či onak fantasy. Když se dnes někdo snaží o hard-scifi, většinou cyberpunkeři nebo post-cyberpunkeři, tak je to podobně šílené jako tahle doba a je to většinou fakt znepokojivé čtení.

    Vilma danou situaci zvládla vymyšlením poměrně unikátních a neokoukaných rekvizit, tedy ve směsi s rekvizitami celkem zavedenými (hyperprostor, teleportace...). Nedokážu přesně popsat, proč mi Mycelium baví, zatímco Simmons mi v jeden moment nějak vyděsill moc a vracet se k němu nechci. Akkütlix a Štír na první pohled vypadají jako vzdáleně spřízněné bytosti... ale prostě Vilma do směsi vnoří takové různé postranní postavy (všech možných ras) kterým se (navzdory tomu, že většinou dopadnou špatně) podaří tak nějak si zachovat v tom všem šílenství... já teď nevím, jak to nazvat... zdravý rozum určitě ne, ale nějak se mi ty postavy začínají dělity na ty, které před smrtí nezešílely a naopak na ty, kterým se to nepovedlo :-)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    XCHAOS: nekde jsme cetl ze velka vetsina https://www.legie.info/autor/303-dan-simmons
    del je skoro jak anticke drama... :)) tak nevim... :)) ze by DS nebyl scifi?
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    VANEK: Líbí se mi ty knihy s titulem "Aspoň trochu normální". Vypadá to jako "odsud směrem doprava jsou knihy aspoň trochu normální, ale vlevo je to úplně beznadějné".
    VANEK
    VANEK --- ---
    Z prodejny Levné knihy/Antikvariát na nádraží v Kroměříži; povšimněte si též sektorového zařazení.

    DRAGON
    DRAGON --- ---
    XCHAOS: už trochu začínam chápat ty facepalm reakce na tebe v klubech o astronomii :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DRAGON: jsme tu offtopic. Abych byl víc ontopic, mohl bych klidně přihodit další srovnání, třeba že sci-fi není antické drama :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    XCHAOS: no to jako chápu, ale promiň, když řekneš že psytrance není hudba, tak to je fakt jasný stanovisko, to asi úplně neokecáš:)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DRAGON: to je debata asi na úrovni, jestli porno je umění :-) prostě existují různé audiovizuální útvary. strikně vzato, toho, co není hudba, nebo vůbec něčeho, co není něco jiného, je docela hodně. a nemusí to nutně znamenat odsudek.
    NEVADA_
    NEVADA_ --- ---
    ne
    E2E4
    E2E4 --- ---
    taky vám ty ruzovozlute západy slunce s chomáčky mraků (jako přesně teď) připomínají Fomalhiwu? nevím proč ale přestavoval jsem si ji vždycky nějak takhle..
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    SHEALA: Něco jako ležet na pitevním stole, sledovat, jak z tebe vyndavají orgán za orgánem. Vědět, co se děje, ale bez možnosti s tím cokoli udělat. A hlavně z toho mít svým způsobem strašnou radost :).
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    SHEALA: ehm prostě u Räwë nejsem schopná najít pozemskou analogii, tak.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Kromě gomeršaulu, který mě přišel taky jako tráva, jsem nějak nerozkodovala žádné další drogy :) Ale Gomeršaul je jasnej no...
    Co se týče Räwë, pokud je ta zkušenost taková, že je pak člověk poslušným nástrojem vůle Akkutlixovy, tohle jedna jediná zkušenost sama o sobě nemají šanci udělat. Stockholmský syndrom, dlouhodobý trauma ano, ale tam se nedá určit nějaký zlomový moment (Jakože by šlo o horror trip, mírnou otravu, nebo kombinaci obojího).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BOB_GALLOWS: zajímavé. mě tam chybí psychedelika, která jsem řadil někam k Yantrün/Räwë. Jinak u prvních dvou stupňů se shodneme... první stupeň je nějaké to party-cosi, včetně možná malých dávek houbiček, druhý stupeň zase působil jako popis povzbuzovadla pro čínské řidiče náklaďáků nebo vojenské piloty, prostě účelová věc...

    zaujalo mi, jak se Lucas strašně vyhábal Ökrë, ale nakonec se k němu nějak dostalo. tvému hodnocení by taky odpovídalo to, jak byl Yantrün podstrkován jako forma obětování těm, kteří bez přípravy prvních tří stupňů neměli šanci ho přežít. Samozřejmě, Gerdánci měli jen čtveřici, pouze Össe jí rozšířila na pětici, ovšem Räwë hodně souvisí s tím, že se využívá k manipulaci iniciovaných - toto by odpovídalo spíše psychedelickému zážitku, než opiátům... u těch jde prostě o návyk. Mě asociace s opiáty vyvolávalo spíš Ökrë, jenže já s nimi zkušenost nemám, takže nevím. Každopádně k pátému stupni existuje antidotum, sulehl. Tam už se paralely k pozemským drogám hledají špatně, ale samozřejmě, pozemská multidrug abuse má svojí vlastní strukturu.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    XCHAOS: tak kdyz rikas, ze psytrance neni hudba, tak sem asi mylne usuzoval, ze pohrdas elektronickou hudbou, coz vetsinou byva hned druhy nazor za tim nesmyslem, ktery si prohlasil ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DRAGON: ale prosímtě, posledních 20 let jsem poslouchal samou elektroniku. Jenom prostě nějak se časem oposlouchá/vyčerpá všechno. Jsme tu offtopic... i když samozřejmě, blíží se otázce, jak najít něco ke čtení, to samozřejmě :-)
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    BOB_GALLOWS: Děsivá představa :), díky.
    GENTIANA: Ano, to byl on :). Nedalo mi to a zjistila jsem. Tohle už nikdy.
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    E2E4: zde svědectví jednoho pokusníka, vlastně dvou:
    Interkom: DIAGNÓZA: EXTÁZE aneb FENETHYLAMINOVÁ PSYCHEDELIKA verze 1.2
    http://interkom.vecnost.cz/1996/19960570.htm
    Interkom: Mé zážitky s... ehm, chemikáliemi
    http://interkom.vecnost.cz/2002/20021113.htm
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BOB_GALLOWS: myslím že u většiny existujících drog které působí na psychiku je ale jejich efekt zároveň víc nevyzpytatelný a méně garantovaný, záleží na rozpoložení a podmínkách a osobnosti člověka..
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    to bych teda radeji poradil dat si pred spanim maly brcko nez nekomu doporucovat navykovy prasky na spani....
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    JANADVORACKOVA: tyhle věci dělá zolpidem (Stilnox).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam