• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GENTIANA: Prototaxites formed large trunk-like structures up to 1 metre (3 ft) wide, reaching 8 metres (26 ft) in height....Recent discovery of what are likely algal symbionts would make it a lichen, rather than a fungus.

    To je fakt sci-fi organismus jak hrom... obří stromové lišejníky zní jako slušně odolná sci-fi kulisa. Dík za rozšíření obzorů :-)
    HARALD
    HARALD --- ---
    Barcaeniho oko. :)



    SHEALA
    SHEALA --- ---
    BOB_GALLOWS: dík za připomenutí Perthün pride...
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    JONY: Takže k tomu budou hrát Infected mushroom? Pak chybí už jen ten Perthün pride...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Takhle to vypadalo když na pitevně svlékali Jeana Bärxaeniho
    JONY
    JONY --- ---
    Znovu čtu celou sérii a opravdu tedy doufám, že až to koupí HBO a začne připravovat seriálové zpracování, tak autorka nebudeme mít problém s tím, když kostýmy pojmou poněkud jinak, než jak jsou v knihách popsány (a nedojde ani na ten operní metal) :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Tohle jsem asi ani nechtěla vidět.

    Mushroom Limited Editone 3D Full Printing NN0287 – POD Store
    https://mosistar.com/...nn0287/?fbclid=IwAR0M7_MzYsswdGP3VqV-hFANveDPefIhOmo7ZPNOKHmXrZX4fwkRgT_IQoU

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    hlavně ať už to proboha jde do tisku :-)
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    já tedy díky dětem zjistila, že v doporučené literatuře se dnes nachází třeba sapkowski, tak za pár let... kdoví :-)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: ale dnes ty jsi tak blízko tomu být "oficiální", jak to jen jde :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: tak to mi je jasný, že s tím nesouhlasíš :-) hele, neber si to nijak osobně, ale prostě nadčasovost je jedním z kritérií. Samozřejmě, je absurdní, aby se kvůli tomu sběratelé a fanoušci zaměřovali na tvorbu osob s potenciálem umřít předčasně, to už by bylo napůl Össenské a rozhodně dekadentní :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    VANEK: Máš pravdu, blbě jsem to zformulovala... v zásadě si představuju lidi, co se sjíždějí na Šrámkovu Sobotku; to je ta opravdická literatura.
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: A čo si predstavujetě pod takým slovom oficiální?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ARGANNAH: To je ale přesně to, co pořád ještě dělá "oficiální" literární věda ve vztahu k fantastice a co mě celý život štve: jak jsou tam raketky a emzáci, nedá se to brát vážně :D A tím víc máš můj obdiv ty za to, jak proti těm předsudkům vytrvale bojuješ (jo, zrovna mi přes FB přeběhl program vašich popkulturních seminářů na tenhle semestr). Ono se to vážně pomalu mění: dospívá generace, pro kterou už je fantastika normální součástí kultury, a pak už snad bude možné posuzovat jednotlivá díla jako taková a oprostit se od předsudků vůči žánru.

    XCHAOS: s tím doceněním po smrti fakt nesouhlasím. Může to být tak i onak (ocenění za života, ocenění po smrti... nebo prostě ocenění od tří kolemjdoucích geeků, přičemž celosvětová sláva nenastane nikdy). Jak jsem tam psala, pro mě je rozhodujícím kritériem toho, jestli něco je nebo není umění, jenom ta vnitřní "pravdivost" - přičemž v úplně krajním případě to může být "pravdivé" jen pro jednu jedinou osobu na světě, totiž toho tvůrce: vybleje si na papír svou terapeutickou povídku, pobrečí si nad ní, protože díky ní najednou cosi pochopil o sobě (svých vztazích, povaze, minulosti, whatever), a pak ji roztrhá a spláchne do záchodu, šlus, hotovo, žádné stopy a zátěž pro potomstvo. Tohle se asi neshoduje s oficiálním výkladem (umění by asi správně mělo být sdělné a obecně platné a zajímavé i pro další lidi), ale já jsem holt ta škodící naivní idealistka a nějakou vnitřní pravdu tam potřebuju (a naopak - ta mi ke štěstí úplně stačí, protože dobře tuším, že s nějakou tou nesmrtelností a vstupenkou na Olymp to nejspíš neklapne). O tomhle jsem koneckonců v Myceliu taky psala: je tam scéna se slavným össenským plazmolyžařem, na kterého všichni zapomenou, ještě než vůbec skončí recepce na jeho počest. To je zhmotnělá noční můra každého tvůrce... ale vím o ní, čili nehodlám se tím stresovat :D
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ARGANNAH: Za me radsi florentskou renesanci a venkovske napodobeniny a tihnuti k idealu, nez neco, co uklizecka bez premysleni vynese.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    VANEK: Za tím, co říkám, jsou nějaké zkušenosti s tím, co se stane, když humanitněvědný obor udělá tenhle krok s plnou vážností a začne považovat za relevantni pouze to, co je elitní. Tldr: je to cesta do kopru. Ale ok, vezmu tvou zmínku o flamewaru jako varování a nebudu se do toho pouštět. :)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    VANEK: Obzvlášť ta špatná letecká akrobacie mě trápí ...
    VANEK
    VANEK --- ---
    ARGANNAH: Myslím, že tady je velký potenciál na sestrovražedný flamewar shrunutelný do otázky "je špatné X ještě pořád opravdu X per se, respektive jak moc?" Špatná haute cuisine, špatná letecká akrobacie, špatné státnictví…
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam