• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: Nějaký Startovač na přelepovací samolepku bychom jistě zvládli ;)

    HARALD: A kartónovou krabičku (potaženou chitinem)!

    KAVEN: Bratře!
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    BRAMBOREENA: kdyz uz se bude vydavat znovu, nejsou ve hre pevne desky?
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    BRAMBOREENA: luna teisso nebo černé studně :-)
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    BRAMBOREENA: tajná obálka odtajněna:) Jen pro informaci - je to obálka předposladní, obálka k poslednímu dílu tu už před časem proběhla, takže tahle je vmezeřená mezi pětku a poslední díl. Ještě se uvidí, jak to vlastně Argo s obálkami vyřeší, původně chtěli jen barevně variovat tu poslední a s touhle nepočítali, ale možná se nakonec opravdu na knížce objeví.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Hezký! Hádám Zelenou lasturu. Je to přece zjevně laděné do odpovídající barvy ... ééé ... :-)

    Jakože jo, ty obálky jsou dobré, o tom žádná. Ale měnit rozložení románu jen proto, abych si mohl nakreslit pavučinu přes 7 hřbetů, mi nepřijde moc rozumné. Nicméně já nejsem nakladatel a moje peníze do toho nejdou, takže se mi dobře radí.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Nevěřím!!! Tohle přece člověka nemůže nechat klidným!
    (Je to guerilla obálka - čili NEOFICIÁLNÍ! -, kterou mi Mistr Cornholio namaloval ke scéně z šestého dílu. Můžete hádat, kde se nachází tohle místo, v předchozích dílech už se tam nějaké události odehrávaly.)

    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Já bych naopak řekl - obálka je mi putna, důležitý je obsah. No, ne tak úplně, a hezká obálka je prostě hezká, ale že bych hodnotil knihu podle jednotícího prvku na hřbetě ... ostatně, Mycelia mi průběžně leží poházená kolem postele, takže stejně nemám šanci si jednotících prvků všimnout :-) Ale reprezentativním zástupcem čtenářstva asi nejsem, no
    HARALD
    HARALD --- ---
    BRAMBOREENA: Mám celé Mycelium elektronicky. Ale jednotící obálka by byl impulz pořídit si je i papírově.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BOB_GALLOWS: Ale přesně o tohle jsem se pokusila - a šestka skutečně je jakési završení, uzavře se celá linie s Lucasem a jeho otcem/minulostí/nemocí a dokonce i s Aš-šádem ti dva dojdou k jakémusi přelomovému bodu - ale neprošlo mi to. Že nejsou uzavřené ty ostatní postavy a další náznaky a tak. No nicméně dá se to tak vnímat: šestka jako závěr starého Mycelia, a pak to nové, co teď rok a půl píšu. Pořád jsem přesvědčená, že když to někoho už přestane bavit, šestkou se dá plnohodnotně skončit. Holt se nedoví, jak je to s těmi Sgeny a Hvězdovládci a jak dopadly některé další postavy, ale to je zkrátka osud - když už si řekne, že ho to nebaví, tak ho to asi beztak moc netrápí, žejo :D

    Ale je tu čistě technická věc: první tři (nevím, jestli aktuálně ne i další) díly jsou už víc než rok vyprodané, čili současně s tím závěrem bude nové vydání začátku. A tam se uvažuje o malé změně grafické úpravy, aby vznikl společný hřbet (nějaký jednotící motiv, táhnoucí se přes všechny knihy, jak se to u sérií někdy dělává - třeba kus hmyzáka nebo klenoucí se pavučina nebo tak - který se člověku složí, když budou knihy stát vedle sebe na polici). Což by ale znamenalo, že lidi, kteří mají staré vydání, by měli prvních pět dílů bez motivu a zbytek s neúplným kusem obrázku. Řešením by bylo udělat tenhle jednotící motiv tak, aby v něm byl po pátém dílu nějaký vizuální předěl (představte si třeba hmyzí šábršoustí ve tvaru grafu nějaké goniometrické funkce - na začátku nula, pak se jeden oblouk klene přes první pětici, po pátém dílu to zas přejde přes nulu, a přes další tři díly bude naopak oblouk dolů, který se v závěru zase potká s nulou - čili máme sice jednotný motiv, ale ve dvou částech). To by bylo ohleduplné vůči majitelům starého vydání (což je asi i zdejší osazenstvo :D).

    Ovšem samozřejmě je tu drobná nedokonalost: jak jsem psala výše, dějově a logicky je větší přelom je mezi šestkou a sedmičkou než mezi pětkou a šestkou; jenže vydávat šestý díl ve dvou verzích (aby majitelé starého vydání, kteří tímhle dílem chtějí skončit, měli ten jeden ladící hřbet) prostě nelze; čili odtud všechny teze o "fomalhiwské trojici".
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    BRAMBOREENA: Já bych hlasoval pro co nejdůstojnější zakončení hlavní linie šestkou a pak třeba navázal různymi prequely, sequely, paralelními povídkami (á la Lunapark nebo Beztvaré). Kdyby se Mycelium jako takové dále natahovalo, už by mi to přišlo takový umělý a vlastně bych byl zklamanej. Fomalhiwská triáda by mě třeba hodně zajímala, pokud by byla zvlášť. :)

    Kdybych to měl (zcela hereticky) přirovnat třeba k Breaking bad, tak právě výše popsané je důvod, proč se mi to tak líbilo. Ta hlavní a první dějová linka nějak začala a nějak skončila, důstojně a bez kompromisů. Ale bylo tam mnoho dalších postav a příběhů (Saul, Mike, Jesse - El Camino), na které stojí za to se mrknout, ale v separátních příběhových bublinách, což té tvorbě dá imho mnohem více lehkosti, volnosti a svobody, než kdyby se to "na sílu" šroubovalo na původní dějovou linku...

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: No páni! :) Boží!
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Ha, no a ve svatém nadšení jsem nedal odkaz. Takže je to tady: https://www.youtube.com/watch?v=66mvDDhBpS4&feature=youtu.be
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Tož vážení. Před nějakou dobou jsme se tu bavili o animovaném traileru na Mycelium. Jelikož jsem muž činu, tak jsem donutil naše dvě dcery k akci, využil svoji skvělou schopnost používat práci někoho jiného ... a v závěru jsme stvořili naši první animaci s myceliální tématikou. Sebekriticky přiznávám, že Walt Disney ještě nejsme, ale na prvotinu to není špatné, a jsem na to nezřízeně pyšný :-)

    Kvíz - schválně jestli poznáte co to zachycuje. Mimochodem, vybraná scéna je kompromis mezi mými představami a našimi animačními schopnostmi. JÁ jsem chtěl souboj pod rychlodráhou. Ale mám radost i z tohoto. Tak co, máme pokračovat?

    Ještě závěrečné titulky. Animace: Hana Kavanová . Hudba: Marie Kavanová . Režie: Petr Kavan ;-)
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    GALE: vilma to nesmazala z protonace, tak všichni opisují...
    GALE
    GALE --- ---
    V poslední době na mě pořád vyskakují "plagiáty" Mycelia.
    Před nedávnem vyšel v Argu Finch od VandenMeera (originál 2009), kde houby a plísně ovládají lidi, a včera jsem si konečně pustila Star Trek: Discovery (2017), kde se pomocí spor dokonce cestuje! Myslím, že Církvi Akkütlixově se situace začíná vymykat z rukou. Asi větří blížící se konec, kdy pravda spatří světlo světa a tak vyklízejí pole.
    VANEK
    VANEK --- ---
    JONY: Další krok: zombie Asian hornets!
    JONY
    JONY --- ---
    'Zombie cicadas' under the influence of a mind controlling fungus have returned to West Virginia - CNN
    https://edition.cnn.com/2020/08/03/us/zombie-cicadas-west-virginia-fungus-scn-trnd/index.html
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    VANEK: Z druhých samozřejmě.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: a to je jenom vino...
    JONY: prida knedlik a bucek, no.
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: Myslíš jako v 18. kapitole z druhých pětadvaceti, nebo ses vrátila tolik zpátky, nebo co?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam