BOB_GALLOWS: Ale přesně o tohle jsem se pokusila - a šestka skutečně je jakési završení, uzavře se celá linie s Lucasem a jeho otcem/minulostí/nemocí a dokonce i s Aš-šádem ti dva dojdou k jakémusi přelomovému bodu - ale neprošlo mi to. Že nejsou uzavřené ty ostatní postavy a další náznaky a tak. No nicméně dá se to tak vnímat: šestka jako závěr starého Mycelia, a pak to nové, co teď rok a půl píšu. Pořád jsem přesvědčená, že když to někoho už přestane bavit, šestkou se dá plnohodnotně skončit. Holt se nedoví, jak je to s těmi Sgeny a Hvězdovládci a jak dopadly některé další postavy, ale to je zkrátka osud - když už si řekne, že ho to nebaví, tak ho to asi beztak moc netrápí, žejo :D
Ale je tu čistě technická věc: první tři (nevím, jestli aktuálně ne i další) díly jsou už víc než rok vyprodané, čili současně s tím závěrem bude nové vydání začátku. A tam se uvažuje o malé změně grafické úpravy, aby vznikl společný hřbet (nějaký jednotící motiv, táhnoucí se přes všechny knihy, jak se to u sérií někdy dělává - třeba kus hmyzáka nebo klenoucí se pavučina nebo tak - který se člověku složí, když budou knihy stát vedle sebe na polici). Což by ale znamenalo, že lidi, kteří mají staré vydání, by měli prvních pět dílů bez motivu a zbytek s neúplným kusem obrázku. Řešením by bylo udělat tenhle jednotící motiv tak, aby v něm byl po pátém dílu nějaký vizuální předěl (představte si třeba hmyzí šábršoustí ve tvaru grafu nějaké goniometrické funkce - na začátku nula, pak se jeden oblouk klene přes první pětici, po pátém dílu to zas přejde přes nulu, a přes další tři díly bude naopak oblouk dolů, který se v závěru zase potká s nulou - čili máme sice jednotný motiv, ale ve dvou částech). To by bylo ohleduplné vůči majitelům starého vydání (což je asi i zdejší osazenstvo :D).
Ovšem samozřejmě je tu drobná nedokonalost: jak jsem psala výše, dějově a logicky je větší přelom je mezi šestkou a sedmičkou než mezi pětkou a šestkou; jenže vydávat šestý díl ve dvou verzích (aby majitelé starého vydání, kteří tímhle dílem chtějí skončit, měli ten jeden ladící hřbet) prostě nelze; čili odtud všechny teze o "fomalhiwské trojici".