• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    RIP
    RIP --- ---
    Panečku, vylovil jsem z knižní budky kousek od nás to staré vydání Na pomezí Eternaalu od WS. V antikvariátech dostupné za padesát šedesát káčé, ale o to nejde, hlavně že místní budníkáři konečně začínají chápat, kde je v literatuře ta pravá kvalitka :-)
    VIDA
    VIDA --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Faktem je, že by bylo fajn, kdyby to vyšlo před dalším lockdownem, aby bylo doma co číst.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: no, já nevím, jestli pooužili mycelium,které pod zemí ožije a navíc takové, které udělá plodnice :) ale ok, rozhodně to zaujalo.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: No, to úplně ne, dřevo má jisté antibakteriální účinky. Vem si třeba prkýnko na krájení masa. Můžeš ho používat roky, zasákne do něj kdeco, vymýt se to nedá (omýváš jen na povrchu) ... ale nehnije to a nemrdí to. Ty houby takový vliv mít nebudou, a navíc jak se budou rozrůstat, tak budou aktivně rozkládat každého nebožtíka, ke kterému dolezou.

    Hm, ale představ si když ta houba začne dělat plodnice. Až na povrchu hrobu vyrazí hříbky, pozůstalí si je můžou nasbírat do smaženice ... To se pomalu blíží qrillám, jejichž původ tu Vilma před nějakou dobou rozebírala.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VANEK: zrovna sem s tím jdu:
    https://magazin.aktualne.cz/...nizozemsku-pochovali-prvniho-clov/r~570f0ffcf7ea11eaa25cac1f6b220ee8/

    obecně si teda myslím, že dřevo zafunguje dost stejně, ale budiž :-)
    VANEK
    VANEK --- ---
    RIP: Jasněže jsou, poznámky o tom, jak to Bruce redigoval, jsou na
    Základna č. 7
    http://zakladna.vecnost.cz/zakladna0711.html#Idx01
    Možná něco kolem toho bylo v Interkomu, taky s ním byl rozhovor v jedničce Živlu, a ty historky o návštěvě jsem už viděl zmiňovány mockrát…

    BRAMBOREENA: Tentokrát mi to trvalo ostudně dlouho, ale graf opět aktualizován. Vpravo nahoře to začíná pěkně konvergovat, ale ještě jeden 50denní blok to bude chtít…
    RIP
    RIP --- ---
    VANEK: A nebylo k tomu něco v těch Jamových Základnách?
    LEGIE - databáze knih Fantasy a Sci-Fi
    https://www.legie.info/vydavatel/1380-sf-f-workshop
    Ani netuším, jestli je něco z toho digitalizované, a v knihovně mám náhodný rozprsk čísel 5, 6 a 8.
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: Obsah už je třeba na
    Publication: The Big Book of Modern Fantasy
    http://www.isfdb.org/cgi-bin/pl.cgi?781455

    BRAMBOREENA: (Echo přežvýkává Guardian; vesmír implodoval? A teda není to Týdeník, ale webík ku dennímu překlápění ČTK.
    „Nakrmíme zemi našimi těly.“ V rakvi z podhoubí byl pochován první člověk - Echo24.cz
    https://echo24.cz/a/Sj9bw/nakrmime-zemi-nasimi-tely-v-rakvi-z-podhoubi-byl-pochovan-prvni-clovek

    RIP: To jsem blázen, žil jsem v přesveědčení, že to je dávno popsáno na http://www.argenite.org/page-hlubiny-vasne
    ale tam o Brucovi ni zmínka.
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    Zde je panel, Mycelium tam párkrát padlo:

    3. Future East Europe: Overcoming Barriers in Croatia, Czech Republic, Greece, and Russia
    http://www.youtube.com/watch?v=H23AVnau2uo
    RIP
    RIP --- ---
    BRAMBOREENA: Sepiš to, ale víc a pro Interkom... ovšem až doděláš KNIHU (dodal pan RiP, když mu došlo, že by ho taky zdejší mohli lynčovat).
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    RIP: Verze se ovšem liší, ta první z devadesátek byla jednodušší a víc patetická (a z té je překlad do angličtiny, taky z devadesátek - přeložil to tehdy můj manžel a zredigoval Bruce Sterling, protože ten tehdy přijel do Prahy a tři týdny u nás bydlel, ještě než Air B and B bylo cool, tak jakože místo peněz za ubytování, zkrátka výměnný obchod)

    Bruceův pobyt byl vůbec zajímavý, bylo to na začátku devadesátek, hned jak se otevřely hranice, moc Američanů tehdy ještě Prahu nenavštívilo, takže nastala srážka kultur. Jednak děsně obdivoval náš starobylý vytáčecí telefon po dědečkovi (takový černý, těžký, s rozviklanou vidlicí, za socíku ho míval doma kdekdo, ale v Texasu zjevně ne). A jednak nám (coby kyberpunkový autor a redaktor časopisu Wired, čili člověk s přehledem o nových technologiích) vyprávěl, že jednou bude existovat takzvaný World Wide Web - už se to připravuje, už se k tomu schyluje! - a na počítačích pak budou jakože "stránky" přístupné na dálku z jiných počítačů, a na nich budou různé zajímavé věci, třeba diskuze o něčem nebo možnost koupit zboží nebo číst si články nebo tak. Prostě totální scifi! :D
    RIP
    RIP --- ---
    YENNEFER: Je to tady
    Klenoty české fantasy --- LEGIE - databáze knih Fantasy a Sci-Fi
    https://www.legie.info/kniha/15264-klenoty-ceske-fantasy
    (Teda předtím kdysi fanzinově, ale to už nebude k sehnání.)
    IANIS
    IANIS --- ---
    BRAMBOREENA: nevykradl ji trochu Gaiman ve Smoke and Mirrors ? ;)
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    BRAMBOREENA: to zní dobře :-) zkusím se po tom podívat...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ROMI: Strašně stará, česky se to jmenovalo "Mé rty budou toužit po krvi", anglicky "Longing for Blood" (což je o dost údernější). Pohádka o Popelce z pohledu nejstarší sestry, která je čarodějnice, tu naivní trubku Popelku upřímně nesnáší a nenápadně řeší průšvihy, které Popelka svou hloupostí způsobí.
    ROMI
    ROMI --- ---
    BRAMBOREENA: ktera povidka?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    STARE_CASY: Dneska už i v týdeníku Echo :)

    V Nizozemsku pochovali prvního člověka v rakvi z podhoubí, napsal list The Guardian na svém webu. Ekologický sarkofág vyrobila firma, která tvrdí, že lidské ostatky se v něm rozloží už za dva nebo tři roky, a navíc poskytnou živiny okolní přírodě.

    „Nešel jsem na něj (na pohřeb), ale mluvil jsem před tím s příbuzným – byl to dojemný moment, řešili jsme životní cyklus. Ztratil matku, ale byl šťastný, protože ona se díky této krabici vrátí do přírody a brzy bude žít coby strom,“ řekl listu Metro Bob Hendrikx, zakladatel nizozemského start-upu Loop, jenž rakve z podhoubí vyrábí.

    Podhoubí, neboli mycelium, ze kterého běžně vyrůstají houby, podle něj plní i další role. Mimo jiné recykluje. „Mycelium neustále vyhledává odpadní produkty – olej, plasty, kovy a další znečišťující látky, které přeměňuje v živiny pro životní prostředí,“ říká šestadvacetiletý podnikatel, jenž studoval na Technické univerzitě v Delftu. „Tato rakev znamená, že ve skutečnosti můžeme krmit zemi našimi těly. Jsme živiny, nikoli odpad,“ dodal.

    The Guardian dodává, že podhoubí neutralizuje toxiny a poskytuje čerstvou potravu všemu, co roste na zemi. Navíc lze jeho vlákna použít pro výrobu řady věcí, včetně rakví.

    V tradiční rakvi se lidské tělo může rozkládat deset či více let, jelikož proces zpomaluje syntetické oblečení nebo lakované dřevo použité na výrobu rakve. Přírodní sarkofág z podhoubí podle Hendrikxe aktivně k rozkladnému procesu přispívá. Půda rakev absorbuje během měsíce až šesti týdnů a ostatky se prý plně rozloží do dvou či tří let.

    Výroba sarkofágu trvá několik týdnů, podhoubí roste rovnou do tvaru rakve a poté se nechá přirozeně uschnout. Jakmile se ocitne ve vlhké půdě, „obživne“ a započne rozkladný proces.

    Firma zatím vyrobila deset rakví, přičemž jedna stojí 1250 eur (přes 33 000 korun). Hendrikx doufá, že cena klesne, jakmile se rozjede výroba ve větším.
    RIP
    RIP --- ---
    BRAMBOREENA: Já vím. :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    RIP: Tak tohle je Veroničina zásluha a nemyslím, že by se nesnažila :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam