• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    IANIS
    IANIS --- ---
    BRAMBOREENA: nevykradl ji trochu Gaiman ve Smoke and Mirrors ? ;)
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    BRAMBOREENA: to zní dobře :-) zkusím se po tom podívat...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ROMI: Strašně stará, česky se to jmenovalo "Mé rty budou toužit po krvi", anglicky "Longing for Blood" (což je o dost údernější). Pohádka o Popelce z pohledu nejstarší sestry, která je čarodějnice, tu naivní trubku Popelku upřímně nesnáší a nenápadně řeší průšvihy, které Popelka svou hloupostí způsobí.
    ROMI
    ROMI --- ---
    BRAMBOREENA: ktera povidka?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    STARE_CASY: Dneska už i v týdeníku Echo :)

    V Nizozemsku pochovali prvního člověka v rakvi z podhoubí, napsal list The Guardian na svém webu. Ekologický sarkofág vyrobila firma, která tvrdí, že lidské ostatky se v něm rozloží už za dva nebo tři roky, a navíc poskytnou živiny okolní přírodě.

    „Nešel jsem na něj (na pohřeb), ale mluvil jsem před tím s příbuzným – byl to dojemný moment, řešili jsme životní cyklus. Ztratil matku, ale byl šťastný, protože ona se díky této krabici vrátí do přírody a brzy bude žít coby strom,“ řekl listu Metro Bob Hendrikx, zakladatel nizozemského start-upu Loop, jenž rakve z podhoubí vyrábí.

    Podhoubí, neboli mycelium, ze kterého běžně vyrůstají houby, podle něj plní i další role. Mimo jiné recykluje. „Mycelium neustále vyhledává odpadní produkty – olej, plasty, kovy a další znečišťující látky, které přeměňuje v živiny pro životní prostředí,“ říká šestadvacetiletý podnikatel, jenž studoval na Technické univerzitě v Delftu. „Tato rakev znamená, že ve skutečnosti můžeme krmit zemi našimi těly. Jsme živiny, nikoli odpad,“ dodal.

    The Guardian dodává, že podhoubí neutralizuje toxiny a poskytuje čerstvou potravu všemu, co roste na zemi. Navíc lze jeho vlákna použít pro výrobu řady věcí, včetně rakví.

    V tradiční rakvi se lidské tělo může rozkládat deset či více let, jelikož proces zpomaluje syntetické oblečení nebo lakované dřevo použité na výrobu rakve. Přírodní sarkofág z podhoubí podle Hendrikxe aktivně k rozkladnému procesu přispívá. Půda rakev absorbuje během měsíce až šesti týdnů a ostatky se prý plně rozloží do dvou či tří let.

    Výroba sarkofágu trvá několik týdnů, podhoubí roste rovnou do tvaru rakve a poté se nechá přirozeně uschnout. Jakmile se ocitne ve vlhké půdě, „obživne“ a započne rozkladný proces.

    Firma zatím vyrobila deset rakví, přičemž jedna stojí 1250 eur (přes 33 000 korun). Hendrikx doufá, že cena klesne, jakmile se rozjede výroba ve větším.
    RIP
    RIP --- ---
    BRAMBOREENA: Já vím. :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    RIP: Tak tohle je Veroničina zásluha a nemyslím, že by se nesnažila :)
    RIP
    RIP --- ---
    BRAMBOREENA: Připadá mi, že toho prodávají ven docela dost, nevím, jestli se to poslední dobou tak rozjelo, nebo to je dýl, jen jsem si toho dřív tolik nevšiml. Enyvejs, měla bys na agentku Růžu, totiž Veroniku Chaloupkovou udělat psí oči, jaktože jste Horákovou prodali do devíti států a mě zatím jenom do dvouch???
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    BRAMBOREENA: velká gratulace :-) jak vlastně budou vypadat ty cizojazyčné obálky, berou to sakumprásk i s těma úžasnýma ilustracema?
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    BRAMBOREENA: Hele, to taky můžu zmínit! Neuvědomila jsem si, že už to vyšlo. Mně tam nakonec nevzali překlad Bianky Braselli od Jana Weisse, a tak teď dva roky visí ve F&SF... opět zaurguji editora.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Jejdamane, a vlastně ještě The Big Book of Modern Fantasy... já na tu propagaci fakt úplně kašlu, to je hrozný, no tak když už jsem v tom, tak ještě mám povídku v téhle obří velesbírce editorů Ann a Jeffa VanderMeerových (ano, Jeff je ten s tím Finchem, větší houbař než já) - sbírka je mega, má 870 velkých stran na cigaretovém papíře, vyšla někdy před měsícem a jsou tam prostě všichni, úplně VŠICHNI (Ursula, Martin, Stephen King, Borges... dál mě nebaví to opisovat) a naprosto nechápu, jak tam mohl tu moji stařičkou povídku (jedinou, která je do angličtiny přeložená) vůbec vzít.

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    JULIANNE: každá munice dobrá :) Děkuju.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Jojo, už vidím Putina, jak zaleze pod peřinu a hltá Mycelium a tak ho to vyřadí z provozu, že pustí Bělorusko z gravitačního pole; paráda ;)
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    BRAMBOREENA: Perfektní! Moc gratuluji a s dovolením to zítra zkusím zmínit (nejde jen o překlady do angličtiny).
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: A to si jako rusové přečtou dva díly, a myslí si, že jim to bude stačit? Jak jsou naivní ...

    No a jinak gratuluju. Těšil jsem se na tu maďarštinu, no ale každé zahraničí je dobré :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    JULIANNE: Díky moc, ty jsi tak úžasně aktivní a v tolika oborech, nepřestávám to obdivovat :)

    No a synchronicita - zrovna teď večer mi z Arga poslali pdf pro zahraniční práva, kde je i o Myceliu: https://argo.cz/wp-content/uploads/2020/02/Argo_Rights-List_Spring-Summer_2020.pdf Fotku cvakla naše nejmladší příšera, zadání znělo "stát v okně", tak se tulím k naší zácloně za jídelním stolem :D Jojo, ostatní autoři působí důstojně a intelektuálsky, ale o to nemá smysl se v mém případě ani pokoušet.

    A už to sem můžu napsat, protože smlouva je podepsaná a všechny procesy proběhly: práva na první dva díly koupilo ruské nakladatelství AST. (Jednání probíhalo od jara, ale nechtěla jsem se o tom šířit, dokud to nebylo jisté, ale teď už je.) AST is one of Russia’s largest publishing houses and focuses in particular on promoting new authors. The company has over 30,000 titles and publishes a wide range of books, including Russian and foreign classics, contemporary prose, genre fiction, children’s books, business textbooks, reference books, dictionaries, books on art and science. www.ast.ru
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    O Myceliu snad stihne padnout alespoň krátká zmínka i na zítřejším panelu na FutureConu o mj. české SF.

    https://twitter.com/Julianne_SF/status/1306284847355305989
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    E2E4: Organizátoři slibovali, že to zkusí - ale jen u vybraných pořadů, což asi nebude ten můj :D No upřímně on je to zvláštní formát, jednotlivé "vstupy" účastníků mají mít dvacet minut (asi aby se publikum zvyklé na twitter nenudilo), takže já upřímně moc nevím, jak to pojmout, bude to muset být taková povrchní bleskovka, nějaký krátký přehled a dost.
    Na těchhle akcích je nejzajímavější popovídání v kuloárech, a to se bohužel asi bude muset taky omezit, já se taky moc netoužím promořovat... Ráda bych vydržela bez covidu, než to dosmolím.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BRAMBOREENA: nechtěl by z toho někdo udělat přenos pro ty co se nechtěj promorovat?
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Aby Bramboreena neměla špatný pocit že něco nestíhá, tak se přiznám, že naše druhá myceliová animace sice postupuje, ale ukrutně pomalu. Může za to zákeřná skutečnost že začal školní rok, a dceři to proti všemu očekávání zabírá dost času a na animování pak už nemá moc chuť. No kdo to mohl čekat, žejo. Takže díky ID YENNEFER to máme namluvené a grafika se postupně dává dohromady, ale holt jenom postupně.

    Ale animace bude o třídu lepší než ta první! :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam