• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    BRAMBOREENA: Prosim te, resila se nejak ta vazba knizek?
    VANEK
    VANEK --- ---
    AVATAR: Mycelinomicon.
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    GENTIANA: Mycceliolon?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    A co proste udelat dil s dodatky, poznamkami a podobne? Kdo chce, muze si listovat.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    NEVADA_:
    No, to je otázka, a hlavně na nakladatele, protože není jasné kolik lidí by si ten sešitek koupilo. Kdyby Mycelium mělo oddaný fanklub v deseti Evropských zemích, tak je jasné, že jakákoli kniha, která s tím souvisí, bude vydělávat. Pak by se samostatný sešitek vyplatil. Jenže pokud musíš počítat hlavně s "casual" čtenáři, už je to ošidné. Takže já bych byl taky pro samostatný sešitek, ale beru že nakladatel se holt musí ohlížet i na zisk.
    NEVADA_
    NEVADA_ --- ---
    A přitom ten sešitek by byl nejpraktičtější řešení a mohl by se prodávat k prvnímu dílu jako "přílepek". Kromě povídek do něj dát i mapy a slovníček (s varováním, aby ho čtenář podrobněji pročítal až po přečtení druhého dílu).
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    HARALD: Asi do té dvojky. Ty související povídky jsou celkem tři - dvě níže zmiňované, které se odehrávají cca měsíc před začátkem Mycelia, plus Lunapark, který se udál o čtyřicet let dřív. Rozsah mají 50 - 80 - 130 stran, čili do jednoho dílu přijdou ty první dvě a do dalšího třetí a vyjde to nastejno (když nepočítáme čtyřicet stran slovníčku - ale, zase, do jednoho dílu může přijít slovníček, a do jednoho mapa plus Kavenovo pojednání o lingvistice plus ještě jsem tu vyhrabala svoje pojednání o Pětici a taky mám "letopisy" a tak podobně, uvidíme, co dům dá). Na jednu stranu by bylo logické dát všechny ty tři povídky před začátek samotného Mycelia, protože chronologicky se odehrávají před ním, ale to se mi nechce, trochu by to tříštilo celkový dojem. Takže se snažím prosazovat myšlenku, že by měly být vždycky na konci za příslušným dílem Mycelia (s nějakou poznámkou, že je to spin-off, který se dá číst kdykoliv v mezidobí nebo dodatečně, protože do hlavního proudu děje nepatří). A přestože ten LPL je chronologicky první, je logičtější dát ho až do dvojky, protože je to ve vztahu k ději už "zapomenutá minulost" a navazující zmínky (Ainei, která se rozhoduje mezi svými dětmi) jsou až ve třetím dílu. A hraje to ještě jistou roli v závěru.

    (A jinak udělat samostatně svazek jenom s povídkami nelze - mít to roztahané v devíti knihách už je u nakladatelství neprůchozí a kromě toho by to byl spíš sešitek, který by vyvolal řeči, že se pokouším vydojit brand do mrtě, zatímco takhle je to doopravdy "bonus" - z mé strany určitě, nedostanu žádný honorář za povídky navíc, je to prostě přídavek jako na koncertu :D.)

    Takže, Tl;DR: Lunapark bude.
    NEVADA_
    NEVADA_ --- ---
    Hm, kontrolní otázka. Když přibudou povídky, vyjde tohle "opravené" vydání i jako nová e-kniha?
    HARALD
    HARALD --- ---
    BRAMBOREENA: Nevešel by se někam i Lunapark Luna? Mě až s ním zacvakly dohromady některé věci kolem Lucase.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    YENNEFER: Momentálně to tak vypadá; dle update z dnešního dne by na konci prvního dílu byly ještě vedlejší související povídky (Ten, kdo přišel z vesmíru a Beztvaré měnící se), a slovníček naopak možná až v druhém, aby bylo víc času ho dát dohromady a nespoilovat tolik hned na začátku. Pak by v jedničce opravdu mohla být jen stručná výslovnost, zatímco skutečný výklad až v té dvojce.

    Jinak se slovníčkem jsem teď moc nepohnula, přes víkend jsem nakonec rychle četla ty povídky a teď ještě kontroluju šestku, protože je potřeba rychle ji poslat sazeči a vázne to na mně; ale mám ho tu otevřený a pořád ve vývoji :) Všem vám moc děkuju za příspěvky, klidně do toho hrabte či přičiňte na konec poznámku, když vás případně něco napadne, co by si ještě zasloužilo heslo :) Děkuju!!!
    SARGO
    SARGO --- ---
    Jak to tak vypadá, vzhledem k tloušťce dílů... šla by z toho udělat zase pentalogie :-D
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    BRAMBOREENA: tak teoreticky by vepředu mohla být jen výslovnost, a u té by klidně mohly být i qr kódy, které by vedly na zvukovou stopu a ten slovníček by byl až nakonec, ostatně s krátkým průvodcem výslovností už jsem se ve víc knihách setkala, byla to vždycky stránka, maximálně dvě, kde byl jen krátký úvod, z čeho to pochází a proč to tak je...
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: Jo, no, musím se dovzdělat.
    Každopádně se divím, že zatím někoho nenapadlo cpát do něj bohaté dědečky, kteří odmítají zemřít a předat fabriku apod.

    A ten proteinový syntezátor, to bude docela složitá mašina, aby to jako nějak fungovalo, musí se do toho cpát aminokyseliny a něco, co je poslepuje (syntetické ribozomy, abrakadabra, to by stačilo), nicméně umí jenom proteiny, takže potraviny, které budou výživné (alespoň do té doby, než jednomu odpálí ledviny), z něho polezou, ale na pizzu by byl potřeba taky cukrový syntezátor, syntezátor chutných sekundárních metabolitů a simulátor Maillardových reakcí :D Ale hadí jed je protein, no, takže ubezdušit dědečka je čím, pak ho sežere molekulární drtič... a hotové vybavené.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    GENTIANA: Molekulární drtič!

    Tady je jeho použití v osmém dílu:
    – Přicházím vám nabídnout svou pomoc. Svoje Lodě hodlám využít k obraně Země. Udělám, co byste vy sami udělat nedokázali. Já pro vás Garrimby zastavím; svedu s nimi psychotronický souboj, odrazím jejich útok, nepustím je do světa lidí... a, ovšem, vyberu si za to svoji odměnu.
    – Takže ultimátum, vypraví ze sebe Callebaut. – Co od nás žádáte?
    – Všechno. Všechno, co máte; všechno, na čem vám záleží.
    Akkütlix se tyčí ve své impozantní třímetrové výšce nad ním i všemi generály. – Postavíte mi chrámy. A budete mě uctívat. Přinesete mi oběti: ne náhodné, ne cizí, ale svoje vlastní. Zapněte molekulární drtič, admirále. A vložte do něj svoji levou ruku až po zápěstí. Jestli to nedokážete vykonat sám, můžete požádat své lidi, aby vás drželi. Nebo si na to zavolejte össenského kněze. Není to ostuda, přizvat externího specialistu, když se jedná o zavádění nových technologií. Udělejte to TEĎ.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Zacala jsem promyslet, jak funguje proteinovy syntezator a takova ta skartovacka.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    UNREALONE: ja mam uz pet let rozepsanou lehce uchylnou fanfic o tom, jak se parts pravovernych Össeanu zasila na Bruntalsko a zotrocuje tamni obyvatelstvo. Jenom cekam, jak to dopadne, neb na tom zalezi kontext zotrocovani.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    UNREALONE: Přidávat ke každému dílu jen hesla pro ten díl by nefungovalo. Jednak proto, že tím by se rozmělňoval smysl jednoho slovníčku, ve kterém všechno najdeš. No a jednak proto, že místo je (jak psala Vilma) jen u prvního a možná druhého dílu, které jsou krátké.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Souhlasím s Kavenem, že je fajn nemít v tom jasno a odhalovat to postupně. Taky to není Pán Prstenů nebo Silmarillion aby musel člověk tápat kdo je kdo. Možná by to mohlo být teda ve druhém vydání Mycelia, kde budou v každém díle hesla jen pro ten konkrétní díl což?

    GENTIANA:
    KAVEN:
    teď mi je úplně líto, že se tam üeäüchropt nevyskytuje, ale kdo ví, třeba by ho tam Bramboreena ještě propašovala :-D (ale co pak chudáci herci co budou namlouvat audio verzi)

    GENTIANA: copak hrnky, ale třeba takové kardanas~lu nebo náramek stříbřitý chlad :-)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    BRAMBOREENA: a co slovnik vydat zvlast samostatne?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Opravdu se tady rýsuje možnost to rozdělit: do knihy vybrat jen to hlavní, a pak to překlopit online a tam nechat možnost libovolně rozepisovat další okrajová hesla. Na konci souboru (tedy po písmenu Z), kde byl nadpis "Doplnit výrazy", jsem to změnila na "Doplnit do online verze", a co bude za touto čarou, to už se nedostane do knihy, ale není nutné to mazat. V online verzi se to může rozepsat, tam to může kynout po libosti.

    Pod to jsem ještě přidala nadpis "Neroztříděno", a za ten se může sypat hlava nehlava, co koho napadne. Já to zítra (teď už vlastně dneska, ale až ráno) projdu a přeházím před čáru, co by se ještě mělo zpracovat.

    Obecně: největší prioritu mají össenské reálie (protože ty jsou jen v Myceliu a nejsou ani známé z nějakých předchozích argenitových knih). Ty by tam měly být úplně všechny. Na druhém místě je psychotronika, Fomalhiwa, argenitové záležitosti (protože o tom už jsem psala dřív a někdo to může tím pádem znát, ale pořád je to dost specifické). Na třetím místě nově vytvořené pozemské reálie (třeba Rada pro výzkum vesmíru by tam měla mít heslo, plazmolyžování, artisatelit).
    Naopak postavy bych nechala jenom ty hlavní plus "slavné" (třeba v šestém dílu je zmíněná herečka Amanda, a je to sice totálně vedlejší postava, ale má to být "celebrita", čili heslo by spíš asi mít měla, a naopak támhle nějaký bezvýznamný Andy se nekvalifikuje, ale v online verzi klidně být může - třebas s poznámkou "tento článek je pahýl" :D). Habitaty taky jen ty hlavní, kde se něco odehrává (ale mapa habitatů, která tady někdy před půl rokem vznikala v excelové tabulce, by tam byla zvlášť, takže názvy se uplatní, ale nebude nutné k nim vymýšlet tu omáčku). A naopak všechno, co je podobné našemu světu, by se omezilo na minimum (např. ty spolky shrnu do nějakého společného hesla, kde budou jenom vyjmenované), protože každý tuší, jak si takovou věc představit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam