• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    PECA: to se nedá ani uvařit na granule pro ryby? Těm by savčí paraziti vadit neměli....
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    PECA: Takže zpět k tématu. Kolik českých mývalů stihne vypít houbové mléko dřív, než je zastřelí myslivec? :-)

    (Jinak dneska jsem četl článek o tom, že před vánoci bude nedostatek papíru pro nové knihy. Argo je předvídavé, když vydání šestky tlačilo do konce září! )
    PECA
    PECA --- ---
    MOUNTBATTEN: Jo, kromě toho také psík mývalovitý a nutrie a jistě i další invazivní druhy. Myslivci to střílí na potkání, ale jsou k nezastavení (a jíst se to nedá, nutrie jo, ale mívá svalovce a to nechceš). A úplně u vesnic se střílet nesmí vůbec.

    Eeee, nějak jsem se od tématu dostali trochu jinam, kdo otočil kormidlo? Áha, myceliální mléko... ;D
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    CORA_NEILLE: šmarja, to mne dovedlo dneska do prokrastinační pasti! :-))))
    Místo práce koukám, kde se v poslední době v Česku vyskytovali mývalové (já doposud netušila, že mýval severní se u nás pohybuje ve volné přírodě, ba že je přemnožený)
    https://biolog.nature.cz/biolog/cz/Maps?FilterYear=2021&amp;FilterGroup=&;amp;FilterTaxon=34375&amp;Author=&amp;amp;minx=&amp;miny=&amp;maxx=&amp;maxy=&amp;page=2#1

    FERRYH
    FERRYH --- ---
    GENTIANA: no nevi nevim... Vlk si pujde radej na oveckovej svedkej stul - na louku kde ma chutne ovecky ... a medved zas prebirat popelnice... :))) za prasatkama by se musel honit lesem :O)) no fuj, to je moc prace :O))
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    CORA_NEILLE: to mě před časem zaujalo na mapě se statistikou sražené zvěře na silnicích...teda ty mývalové, který padali za oběť autům nejvíc tuším na východ od Kadaně jestli se dobře pamatuju
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    FERRYH: kdyz na ty prasata pustis dostatek vlku a medvedu, bude za chvilku hotovo.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    PECA: vegetariani nejsou vypatla... A pokud nezijes v 19. stoleti, tak je veganstvi nesmysl. Protoze pokud fakt nemas vsechno domaci, absolute nemas kontrolu nad tim, kolik je v mouce semletych mysi. Bez mysi a srn sklidis obili kosou nebo zacim strojem na konsky pohon, pred kombajnem nezdrhnou.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    CORA_NEILLE: :-) Tak to je ovšem velmi cenná informace, kterou nadosmrti nezapomenu :-)
    CORA_NEILLE
    CORA_NEILLE --- ---
    KAVEN: začala jsem to hledat, ale skončila jsem u informace, že myslivci v ČR loni zastřelili 1500 mývalů a to mou pozornost defintivně odvedlo. Promiň.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    FERRYH: poměr počtu bizonů a krav je výrazně vychýlen na stranu krav, i s tím, že bychom bizony nevyvraždili. valná většina biosféry je dnes součástí antroposféry. třeba lidé tvoří skoro 40 % biomasy savců, 56 % dobytek a 4 % divocí savci, u ptáků je to totéž v bledě modrém. přepočítat si to dále můžete dle toho, že z celkové biomasy planety tvoří lidé 0.01 %. hlavní problém není prdění, ale mizerná biodiverzita, pokud přijde nějaký selekční tlak, nemusí to zvířátka a kytičky rozchodit, páč nebude v genetické zásobárně žádný genom, který by se byl schopen adaptovat na nové podmínky. mikroorganizmy apod. jsou v suchu, ty zatím neumíme domestikovat tak efektivně.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    FERRYH: Ale je zajímavé, že "být co nejchutnější potravou" může být funkční evoluční strategie. Rozhodně netvrdím že jediná, to samozřejmě ne. I když zrovna u těch prasat by se daly docela dobře porovnat počty divokých a domácích. Já bych řekl, že ta domácí budou v ČR jednoznačně vyhrávat.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    FERRYH: imho... Když snizis diverzitu druhů, může se stát, že ovlivní život nějakých predátor, který žere bylozravce, co se takle hrozně premnozi...
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    MOUNTBATTEN: aha... takze jsou i pro likvidaci pripadnych mega-stad bizonu v USA - protoze ty teda urcite mega-prdej!... a tam teda buffalobillove kdysi udelali neco pro budouci zelene pri te minule genocide bizonu? zajimave... :O)
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    KAVEN: to, že máme víc krav, je ale další protiargument vegeaktivistů - krávy prdí a zvyšují emise CO2. Zhoršují tedy klima, takže neexistence krav = krásný blahý zelený svět! :-)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    KAVEN: souhlas s tvym "diskusnim zaverem" v diskusi s deckama, jen bych varoval, ze ne vzdy to tak musi bejt (to skoro-vyhynuti, kdyz je clovek nepestuje) - napriklad divoke prase je hodne premnozene... nevypada to na "pokraj vyhynuti" ... nejake vyjimky tam asi teda budou ;O)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    SHEALA:
    PECA: Tak to jsou přesně ty dvě možnosti o kterých jsem psal - buď vegetarián pro svoje zdraví, a nebo vegetarián kvůli zvířatům :-) Ale jasně, mléko není jen jeden protein, a když ti vadí ty ostatní složky mléka, tak to dává smysl.

    No a jelikož jsem o tomto zrovna nedávno diskutoval s dětma, tak slovo do pranice. Jelikož je kráva zvíře jedlé, poskytující mléko a průmyslově využitélné (kůže), tak si ho lidé záměrně chovají. Jakkoli ne každá kráva žije vesele na zelené louce, výsledkem je, že v ČR máme mnohem víc krav, než by tu mohlo existovat, kdyby se o ně člověk nestaral. Pokud předpokládáme, že cílem každého živočišného druhu je co nejvíc se množit a šířit, tak by krávy zcela jasně tratily v okamžiku, kdy by přestaly být hospodářským zvířetem. Pokud by je lidé záměrně nechovali, pravděpodobně by běžná kráva skončila stejně jako zubři - malé, přísně chráněné stádečko na hranici vyhynutí v dané oblasti.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KAVEN: no s etikou je to tak že vegosi většinou nechtějí utlacovat zvířata... Nojo a mě je z mlika prostě blbě, a prej bývá blbě z laktózy. A ta v tom není. Tohle mliko není stejný, chybí laktóza. Bílkovina tam je.
    PECA
    PECA --- ---
    KAVEN: Kraví nebo kravské je podle mě jako boží či božský. Asi podle toho, jak je kdo zvyklý ze školky. Ale to je jenom moje domněnka.

    Pokud chápu veganství správně, jedná se o filozofický odpor vůči týrání zvířat. Mám dojem, že mnoho lidí už dneska neví, že mléko je důsledek otelení krávy. Ale protože bychom ta telata (později odrostlý dospělý skot) neměli kam dávat, tak je musíme hospodářsky zužitkovat (to je takový eufemismus pro zabít, stáhnout z kůže, vykostit, sníst...). Proto vegani nechtějí konzumovat mléčné výrobky. Vegetariáni, kteří odmítají maso ze stejného důvodu - maso je vražda - a přitom konzumují mléčné výrobky zřejmě netuší, jak výroba mléka funguje.
    Pokud jsem zde nějakému vegetariánovi zkazil den, tak vězte, že za to nemůžu. Já si to nevymyslel.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    SHEALA: Já bych řekl, že "kraví" mléko je mléko patřící krávě. Takže vytvoříš mléko z houby, pak ho daruješ nějaké krávě, a od té doby je to kraví mléko.

    Mimochodem, když pomocí hub vytvoří směs "molekulárně totožnou" jako kravské mléko, tak je to vegetariánské, nebo ne? Předpokládám, že pokud jsem vegetarián, protože nechci utlačovat zvířátka v kravínech, tak je to asi v pořádku. Ale pokud jsem vegetarián, protože věřím, že to je dobré pro moje tělo, tak ty "molekulárně totožné" proteiny vyjdou úplně nastejno jako opravdové mléko, ne? To už je pak skoro jedno jestli to syntetizují houby nebo krávy.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    RIP: no, a mléko je imho kravské a ne kraví...
    VANEK
    VANEK --- ---
    RIP: O slovotvorbě nemluvě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam