• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    No dobře, myslím že jsem se držel ještě dost obecně, ale už teda do tagu.
    Nedá se říct že by fomalhiwani dělali něco špatně, ale oni spíš nemusí vymýšlet chytré triky, když mají horu argenitu. Össenská pětice a Lodě určitě vznikly dřív než se do toho zamotal Akkütlix. Vlastně se össeané oddělili od gerdánců až v důsledku toho co s nimi tyhle houbové a vesmírné experimenty udělaly ... a Akkütlixe potkali až potom. Za jakých okolností nevím, ale houby rozhodně vymysleli dřív, a vymysleli to sami.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: hele, tohle už by se mohlo dát do tagy spoiler, ale zase reaguju na náznaky z minulých dílů, takže je to obecný, ne aktuální spoiler: jak vlastně můžeš říct, že Fomalhiwané dělají něco špatně? Mají na planetě jednoho sgena, ale ten je fakticky nechává být, aspoň zatím se to tak jeví (i když co s ním vlastně upekl Aššád, to se teprve dozvíme...). To, jak se zamotal ten druhý sgen s össeany, je zatím taky nejasné... zatím ani nevíme, které z praktik össenské církve jsou lidského a které sgeního, takže vlastně já pořád nedovedu rozlišit, co je na össe chytrý trik a co spíš důsledek manipulace. (poslední dil naznačuje nějaký koncept možného původu vs. pozdější evoluce církve, ale je to spíš tak nakousnuté a to podstatné bude asi odhaleno až v sedmičce a osmičce...)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Já sem radši chvíli nepolezu 😂
    Čtu pomalu a vychutnavam (narozdíl od spotřebních knih, které přečtu za víkend)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Ono se postupně ukázalo, že ti chytří hrdinové co nacházejí triky, jsou právě ti össeané. Třeba zrovna získávání drüeinu, ale i stříbřitý chlad, Lodě, pětice a podobně, to všechno jsou ty chytré triky, oproti tomu co dělají třeba Fomalhiwané.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: je to řečené výstižně a ani to není označené jako spoiler :-) jsou tam zopakované věci, které jsme sice v náznacích věděli už dříve, ale třeba vztah össeanů a gerdánců je prostě stejně zajímavý a teď je to už naservírované tak jednoznačně, že to není poznámka pod čarou, kterou člověk zapomene a něco si vymýšlí.

    Mě to pořád baví, i když teda jako techničan bych uvítal, kdyby se šlo drueinu zmocnit i nějak jinak. ten monopol össeanů skoro na všechno vážně strašně naštve, člověk by čekal, že to bude o nějakém chytrém hrdinovi, který vymyslí nějaký trik.... ale jediné, co je nám nabídnuto, je hrdina, který se postupně učí össenské finty a začíná v nich být vážně dobrý :-) no ale co se dělat, autorka si psychotronický vesmír rozvracet nedá a hard sci-fi proti prvkům fantasy prostě nedostane šanci :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Gratuluju k přežití! :)
    S odtajňováním tajemství máš úplnou pravdu - proto se mi to taky relativně špatně psalo, udržovat zájem nadhazováním záhad je mnohem jednodušší, tak jsem moc ráda, že to nějak zhruba funguje. Nicméně žádné "čtyři díly vysvětlování" nehrozí - teď už je to vyřízené, tou šestkou se smazaly dluhy, objasnilo se, co se objasnit mělo, dořešily se kostlivci z (Lucasovy) minulosti, takže do sedmičky se jde skoro s čistým stolem, aby se mohly vybalit nové věci a celé se to dalo přetáhnout ještě další slupkou jakési "nadstavby". Tam už bude psychotroniky fakt hodně. Čtenáři realismu, kteří se nic netušíce odvážili číst jedničku, se ocitli na mírně šikmé ploše, a teď už se vezou, protoože holt nastal exponenciální růst prvků fantastiky. To se teda podivěj, do jaké bažiny to vlastně spadli :D
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Vrstva Ticha dočtena! Moje nespoilovací postřehy
    1) Rozsah ságy je vlastně logický. Když se čtyři knihy hromadí tajemství, potřebujete pak další čtyři knihy na jeho vysvětlení. Šestka je jiná než první díly mimo jiné v tom, co načala už pětka - tajemství nevznikají, ale vysvětlují se stará.

    2) Vysvětlení tajemství jim nebere kouzlo. Nádech knihy je úplně jiný než byl v myceliálních počátcích, ale přitom je to pořád zajímavé. U většiny hrdinů už víte co je žene, kam a proč, ale stejně je zajímavé sledovat jak si s tím nakonec poradí. Maně mě napadá klasická sci-fi Setkání s Rámou. Kniha byla (aspoň pro mě) zajímavá tou spoustou záhad; ale když se v pokračováních záhady vysvětlovaly, už to zdaleka tak poutavé nebylo, a člověk to dočítal spíš ze setrvačnosti. Tak tohle se u Mycelia zatím nekoná.

    3) Psychotronika je tam všude a používá se vlevo vpravo, a začínáte tušit, že kdo psychotroniku nemá, na tom vlastně nezáleží. Psychotronika vás dostane vždycky přes všechno. ALE naprosto vidím Vilminu letitou zkušenost s argenitem - i když dokážete všechno, stejně to automaticky neznamená, že nemáte s ničím problémy. Nejde jen o to, že je vždycky někdo silnější, nebo že vás psychotronika unavuje. Jde o to, že zdánlivou všemocností si sami vyrábíte problémy, které se žádnou větší všemocností odstranit nedají. Kniha to skutečně ukazuje pěkně a názorně, a už je vidět na co ty stovky stran padly. Skutečně dokážu uvěřit Aš~šádovi, že psychotronika vám život spíš zkomplikuje, a žádná cesta zpátky už nebude existovat.

    4) Asi bych hnidopišsky našel nesrovnalosti, ale není jich tam zdaleka tolik, kolik mi ze začátku připadalo že tam je. Dějí se tam věci dříve naprosto nemyslitelné. Jenže ony byly nesmyslitelné právě proto, že se o ně starali össeané, a nemyslitelnými je udržovali. Rozpad össenské hegemonie je pro čtenáře stejně tak těžko připustitelný, jako musí být pro pozemšťany.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    Kosmas mi na dotaz po bůčku již odpověděl:
    EKNIHA BUDE ZA CCA 2 TÝDNY!

    (jako příliš mne nepotěšili, doufala jsem, že už tydle "hájecí lhůty" jsou pasé, navíc Mycelium ekniha bývala souběžně s print:-( No ale minule, když jsem se kosmasu ptala na jinou eknihu, dostala jsem dost nechutnou odpověď, ze které vyplývalo, že kdo chce ebook, je zloděj, který hodlá eknihy pirátit a šířit:-(( Nechápu, proč tedy ebooky prodávají, když konzumenty ebooku takhle hned denuncují? :-(( )
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ale az dilo dopises, rad si to prectu a podiskutuji. :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: myslím, že jsi tady offtopic, tohle je klub o jednom konkrétním díle vysoké literatury! (I kdybych něco jednou napsal, nebudu to diskutovat s tebou a tady.)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: muzes to dohnat i v soucasnym veku, staci se odpojit od socialnich siti a zacit psat. ja jsem si taky splnil sen a odpovedel otazku na to, jak dlouho trva napsat knizni srackovy brakovy scifi az po ctyricitce... a ty bys urcite dokazal napsat dilo, ktere by prekonalo vsechno, co bylo dosud napsano.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Každopádně škoda, že jsem ve dvaceti neměl žádný tak zásadní literární nápad, jako argenit...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    RIP: ale byla roztomilí
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    SHEALA: :O)))))))... ted se mi honi hlavou jestli ta RIPova dvojcata jsou jeho vnuci nebo nekdo uplne cizi ...:O)) ...a jestli je nechal uskrtit................
    ;o)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    RIP: dvojčata se skrtila? Vidím že se nenudis.
    RIP
    RIP --- ---
    Solární stroje už máme, jmenujou se rostliny :-) A co se solárních kol týče, tak ta bylA, podobně jako se dvojčata škrtilA :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CORNHOLIO: o tom ses mohl docist v knizce, kterou xchaos nikdy nenapsal, ale ted si ji vymyslel.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CORNHOLIO: tak solární kola byly původně část zápletky jedné mojí nenapsané postapo sci-fi, jenže než jsem se nadál, tak místo aby moji hrdinové jeli na Bajkonur na solárním kole, tak sem sám jel kolem Bajkonuru závod solárních kol. To je právě to, proč radši nic nepíšu, protože weitreigaes je v mém případě docela silné a nerad bych se v nějakém postapo sám ocit.... pošilhávám po Solarpunku, ale zatím mi to moc nebere a nechci úplně blbou zápletku...
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    VYHULENY_UFO: já chci román o kryptošlechtě na solárních létajících kolech!
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SHEALA: xchaos radeji cte scifi o ekonomii, znas to, nepodmineny zakladni prijem, scifi romany o kryptoslechtach na solarnich letajicich kolech, a tak....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam