• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    a ještě jsem našla jeden gif, ze kterého se trochu točí hlava, prostě klaewent...

YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    viděla jsem dr. strange a musím říct, že jak tam cestoval mnohovesmírem, tak to byl normální klaewent se vším všudy, vleze se tam dveřma a za nima není nahoře ani dole, jsou tam trosky staveb, další vchody, východy a artefakty...

lepší obrázky jsem nenašla a doufám, že budou fungovat...

EULE
    EULE --- ---
    EULE: Rë Akkütlix! Vy nám to snad děláte schválně, abychom tady trpěli :)

KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA:
    Aha, tak já tu změnu vesmíru připsal Akkütlixovi, ale mohl za to (nepřímo) Cirdah. Nojo, je vidět že jsme ty poslední díly ještě nestihl přečíst tolikrát :-)

Hm, v Silmarillionu (nebo možná Nedokončených příbězích) je jedna kapitola takový aftermath - rozhovor Froda s Gandalfem, kde Gandalf vysvětluje co kdy proč udělal. Tady by to možná taky nebylo od věci, byl by to třeba námět na "fanfikci" (nebo spíš "fandoplnění"). Až se 1. srpna odhalí vše, co je dnes ukryté v mlze, tak bude konečně možné načerpat všechny doklady přímo od zdroje :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    XCHAOS: teorie s granoplastem je boží, ano, tak to přesně je, dobře jsi to vymyslel!

ale jinak, co se týče věcí v mlze:
    průchodnost kanálů a "divný" stav vesmíru způsobila Hvězdovláda. A Hvězdovládu (ne zcela plánovaně) vyvolal Cirdah tím, jak zpanikařil kvůli pozemským generačním lodím: přitáhl k sobě Trismegista, začal ničit teleporty, a byl to takový efekt, jako když se člověk potmě v polospánku panicky ožene po komárovi (čerstvá zkušenost, právě jsem to dělala celou noc) a při tom neplánovaně shodí lampu, skleničku a komínek knih z nočního stolku; velký domino efekt, kámen plácne o hladinu, udělá se vlna, prostě tak něco. Zasáhlo to přilehlou část vesmíru - a to tam je jenom v náznaku v Byrdových spekulacích, ale vlastně se to zarazilo o místa, kde byla nějaká beztvará měnící se, ta posloužila coby vlnolam. Na D-alfě to nakonec není skutečné beztvaré měnící se, nýbrž spící Prastará, ale to už je holt detail. Jinak co se týče beztvarých měnících se, jsou to vlastně dost bizarní "bytosti", v té novelce, co teď píšu, taky jedno vystupuje, tak časem se o tom bude něco vědět.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN:
    dobře, to dost potvrzuješ teorii, že to bylo právě uvěznění Prastaré, které způsobilo, že najednou šlo létat i mimo kanály. To, že to nějak zařídil Akkutlix, to je ovšem už divoká spekulace. Každopádně, i kdybychom třeba připustili, že Akkutlix se nechal teleportovat i se sporami hub z Prastaré, tak je to relativně nedávná událost... předpokládám, že Össe existovala dýl, než těch cca 70 let od té zásadní události? To je jedna ze zbývajících otázek - chronologie Lodí a Össe. Vše na Össe vypadá stovky či tisíce let staré, ale není to jen urumae? Před kolika lety/generacemi došlo k exodu z Gerdy? Co se dělo na Össe před pátou houbou zfetovanou sektou Geránských psychotroniků? Akkutlix tam měl svůj kult ještě předtím, než Lodě mohly cestovat mimo kanály Nebo než vůbec Akkutlix naučil Össeany Lodě klonovat a opatřovat dušema? Prostě, běžný čtenář, co čte o svých hrdinech je spokojen jakž takž zakončenými příběhy hlavních postav - všichni skončili bud' nějak zabiti, umučeni nebo v manželství - tak my nerdi, co řešíme ty alternativní přírodní zákony a alternativní historie, máme pořád spoustu otázek...

Ještě bych měl důležitý vklad do té mycelipedie - nakonec jediný, Moebiovy prstence z Drueinu nechám plavat. Jsem si téměř jistý, že proces výroby granoplastu se podobá výrobě popcornu: jednoduše se speciálním způsobem upravené bobule karwilu nějak upraží, podobně jako při výrobě popcornu z kukuřice, a vzniklý karwilový popcorn se pak slisuje pod vysokým tlakem a při snížené teplotě (cca na úroven supratekutosti hélia), aby získal výslednou konzistenci cca polystyrénu.

Granoplast je tady s námi celou věčnost, už od Pozemí Eternaalu, takže si zaslouží nějaké vlastní vysvětlení :-) Je docela zásadní slabina, ani po všech těch pokračováních jsme se nedozvěděli, jak se vyrábí, takže jsem to musel dovymyslet :-) (A nejde všechno jen těžit v RA prostoru, že jo ... to by měli Össenské mnišské řády monopol a warghíři by byli zcela bezbraní :-)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Nechci používat spoiler tag, nechci ... ale musím, nedá mi to :-)

Prastará spolu s Akkütlixem z D-alfy nemohla kvůli jednodměrným RA kanálům, a zdegenerovala kvůli karwilu. Akkütlix nezdegeneroval, a využil první lidské kolonisty, aby odtamtud utekl (oběť + teleportace). A při té příležitosti zrovna změnil oblast vesmíru tak, aby se dalo létat i mimo kanály, přičemž tato změna byla nějak navázaná na Prastarou, stále sedící na D-alfě. Tohle se stalo před těmi 60 lety. Když pak Maëwënë nechala Beztvaré měnící se (= Prastarou) zničit, změna vesmíru se zase začala vracet do původních kolejí.

Takže v době Lucase mohly Lodě létat na D-alfu a zpět, protože pořád ještě byla ta změna vesmíru platná. Zelená lastura byla poslední, která to stihla předtím, než se zase vrátil původní stav.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: jako je fakt, že pokud si to dám od začátku jako ty audioknihy, tak to třeba bude celé jasnější.

Já myslím, že potřebujeme ještě nějaké cca dvě povídky, které by to celé shrnuly z úhlu pohledu Sgenů, kteří o tom nakonec vědí nejvíc :-)

Tak třeba fomalhiwský Sgen by to mohl celé vysvětlit z úhlu pohledu obhajoby tradičních hodnot Fomalhiwy a jak to měl desně vychytané, zatímo Akkutlix by mohl vysvětlit, kde všude bloudil, než se chytil do jedné z prastarých pastí a taky by mohl osvětlit, jak to bylo s Prastarou a její schopností namnožit lodi a jak je možné, že na D-Alfě byla bezmocná i Prastará a tak... když o pár let později odtamtud Lodě dokázaly přeletět, byt' ze ztrátami. Ona ta existence období, kdy z D-Alfy šlo odletět, je podle mě největší logická trhlina v celém to vesmíru jednosměrných kanálů... když teda Zelená Lastura mohla, proč Prastará předtím nemohla a změnila se v Beztvaré měnící se, apod.? Že by výsledek vlivu Karwilu?

Samé ocásky :-) ještě, že jsem se nepřihlásil jako betačtenář :-))
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Dva měsíce a 640 kB operační paměti by mělo stačit všem.
    (jen taková asociace z mého IT mládí :-) )
    GALE
    GALE --- ---
    XCHAOS: A tohle je přesně ten důvod, proč sem tak půl roku po vyjití knihy nechodím.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: já nevím, ale tyhle sci-fi věci pro mě vždycky byly trochu binge-reading... prostě pár dní nezabíjím čas na netu, ale u knihy :-) že to někde nepřečte první víkend, co to vyjde chápu, ale dva měsíce by měly stačit každému :-)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: OK. Motivace pro PECA aby rychle četl :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: No tak vyhlašme nějaké datum. Třeba takhle: moratorium na spoilery je do 31. července, a pak to začněme psát bez mlhy. :)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Já jsem tyhle věci chtěl probírat taky, ale až poté, co se nebudou muset balit do spoiler tagu :-)
    PECA
    PECA --- ---
    EULE: To mi povídej. Za poslední měsíc jsem se posunul pouze o pár listů v osmičce a něja se mi nedaří navázat na souvislé (alespoň obden večer) čtení. Hrůza. :)
    EULE
    EULE --- ---
    tak, a mám po čtení příspěvků, neboť rozsah posledních dílů způsobil, že ještě nejsem na konci, a tady je samý SPOILER :)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: takže, jestli dobře chápu celou logiku rozšířeného myceliálně-argentového vesmíru:
    1. v lidské oběti je energie jako v argenitu, jen v jiném skupenství 2. obět' dobrovolná je zřejmě pro sgeny nějak "chutnější", než obět' nedobrovolná? 3. v argenitu je energie obětí zakonzervovaná, ale je to jejich jediný zdroj? nebo se pravý argenit dá taky sbírat v hvězdném prachu? těžit v ložiscích v R/A prostoru? vzniká v Aris-Sademu samovolně? :-) 4. Ašádovské argenit-míjat, obnovující meditativně energii do již vyčerpaných krystalů, je nějaká forma oběti - prostě bud' udělám sto kliků, nebo se říznu do krve a výsledný efekt vyjde cca nastejno? Psychotronická energie je ve tvém vesmíru tedy v podstatě fyziologická reakce těla na bolest a zátěž? Trochu endorfiny? :-)

jinak že Akkutlix oslovil nejdřív Gilease a pak Lucase, na kterého si "počkal", to je vysvětlené ve finále dobře, s tím problém nemám.. to mi spíš chybí vysvětlení toho, proč měl sakra teda hmyzí podobu, když garrimbové byli argenitaři, které sgen zorganizoval pouze jako nástroje přinášení obětí... byla ta hmyzí podoba teda nativní sgenům jako původně biologickým bytostem, a garrimbové byly pouze namodelované loutky? nebo to je celé náhoda a sgenové byly od začátku jen psychotronické bytosti? :-) historie pre-ossenských civilizací byla nakousnutá, ale jasné to není, stejně jako otázka, jestli byli nějací lidé na Osse už před exodem Gerdánců, kteří nově přišli ze spíše technické civilizace.. ale přijali starší rituály místních (?) protože fungovaly (?) protože šlo o psychotronicky senzitivní Gerdánce a prostě podlehli tlaku dardských desek, které celé to divadlo řídily (?) "sgenové jsou taky lidi" - no teda tenhle dojem jsem doted' nedostal :) i když vím, že nejsou přímo pavouci.

jinak "lodní schopnosti" a obyčejné gleewat/argenit~míjat, to mi zkrátka přijde jako dvě různé schopnosti v RPG hrách, jako že někdo je čaroděj a jiný nekromancer a má tam k dispozici svoje kouzla :-) energie pro gleewat je v argenitu a energie pro lodní schopnosti se bere odjinud (?) - souvisí s myceliálními drogami, samozřejmě - ale ve finále nějak to rozvíjení lodních schopností ztrácí smysl, když teda všechny lodě fouknou a lodní civilizace foukne a vůbec je to skutečně pěkná apokalypsa.

Jinak je zajímavé, že ten efekt lapení sgena v pasti umožnil mezidobí a "éru lodí" ... a návrat sgena do hry tu hvězdovládu přivolal? Prostě když si sgenové volně poletujou, tak tím přivolávají hvězdovládu, kterou je pro ně těžké přečkat, takže se většinu času radši skrývají v klaewentech nebo pod příkrovem argentiového pole? nebo to je jen koincidence a hvězdovláda by přišla tak jako tak? :-) (To víš, stejně jako Lucas mám nutkání vymýšlet fyziku, tzn. kauzalitu psychotronického vesmíru, ačkoliv je jasné, že je to všechno jen urumae a musí se na to jít odjinud :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: ok, asi to budu muset přečíst nebo naposlouchat znovu. většina věcí se opakovala dokola ve všech dílech, ale pochopitelně rozuzlení pak na konci bylo jen jednou :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    XCHAOS: To, co máš ve spoiler tagu, tam ale vysvětlené je!

Akkütlix měl z klaewentu vybudovaný tajný východ na Tlix (klaewent byl jeho, používal ho jako pokladnici, kde shromažďoval energii z össenských a možná i nějakých starších lidských obětí, tak si to samozřejmě ošéfoval, aby tam byla zadní vrátka). Chvíli se nechal Össeany uctívat, ale pak už ho to štvalo, čili nechal se tam jakoby uvěznit i s Lodí, aby Cirdah myslel, že je bezpečně odstraněný z cesty, a pak tím tajným východem vyletěl i s Prastarou a letěl se podívat na nějaké další random planety někde mimo známý okruh nebo prostě někde trajdal... co já vím, třeba sto let; ovšem nakonec se dostal k D-alfě, a na té ovšem uvízl, protože je to "jedna z prastarých pastí". Čili nějaké další tisíce let skutečně byl mimo dění a uvězněný, ovšem ne v klaewentu, jak si všichni mysleli, nýbrž na D-alfě. Teprve ve chvíli, kdy tam - šedesát let před Myceliem - přiletěli kolonisti ze Země, mezi kterými bylo těch obvyklých osmdesát procent latentních psychotroniků, dostal šanci se odtamtud dostat: okamžitě, ještě než karwil jejich psychotronické schopnosti rozežral, ty kolonisty donutil, aby ho teleportovali zpátky na Tlix (při čemž všichni ti psychotronici zemřeli coby oběť), no a tam už měl svoje zásoby argenitu, takže si poradil a mohl se vrátit do děje. Moje spekulace - která tam ovšem explicitně není - je taková, že skrze Práh Rekeghu kontaktoval Gilease, když Gileas na Aohrlemegerlovo pozvání studoval svitky v Giddöhru, trochu mu pomohl s tou psychotronikou, poradil mu, co má dělat se synem atd., načež si na Lucase "počkal", protože starý Gileas už měl tou dobou kontakt s rawe za sebou a nemohl lodní schopnosti rozvinout naplno. K Lucasovi se pak dostal tak, že donutil Aohrlemegerla, aby mu ho "přivedl" k Prahu den po svátosti Osvícení (což je vlastně pro Lucase nejdůležitější moment a poprvé se na to rozpomene v druhém dílu po pádu rychlodráhy; to je okamžik, kdy se mu ty věci začnou vynořovat z paměti). Mno. Tohle je maximum možnýho, líp jsem to vymyšlený neměla. Jestli jsou tam logický díry, tak je to tím, že Sgenové jsou taky lidi a tajné plánování na tisíce let dopředu jim občas trochu hapruje :D
    RIP
    RIP --- ---
    KAVEN: Pro starší fans, kteří prožívají ten typický posun od beletrie k non-fiction, se tím náhodou otevírá sqělá možnost přečíst si JENOM Mycelipedii :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam