• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    RIP
    RIP --- ---
    KAVEN: Pro starší fans, kteří prožívají ten typický posun od beletrie k non-fiction, se tím náhodou otevírá sqělá možnost přečíst si JENOM Mycelipedii :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: no, počkej... pokud Gerda nejdřív zakázala výzkum psychotroniky a össenci jsou uprchlíci před tímto zákazem, tak za to ale nemůže össenský vliv, ne? Ten vliv mohl být dodatečným důsledkem toho, že v psychotronice zaostali (leda tak tajná služba GASA s ní zřejmě pořád experimentovala - zákaz se mohl týkat pouze veřejnosti...)

Podle mě by se to dalo celé zkonsolidovat teorií, že sice civilizaci össe založili uprchlíci před zákazem psychotroniky: ale později kdo na össe nechtěl žít ve směsi fanatického náboženství obětí a psychotronické manipulace, ten utekl zpět na Gerdu - takže v průběhu let se skutečně Gerda stala naopak útočištěm uprchlíků zpět z össe. Model Starý svět - Nový svět, ovšem s reemigrací... tím by se snad nějak původní a současný kánon nějak popojil.. (se sequely je vždy problém, no :-)

Pořád zbývá ujasnit, jestli össe byla kolonizována lidmi už pradávno, v éře původního propojení světů teleporty dávných psychotronických civilizací - nebo jestli šlo o novodobé osdílení, díky Gerdánskému objevu schopnosti technicky cestovat RA prostorem (tady mi chybí přesnější data, v posledním díle se objevují náznaky, že celý rozmach všech těchto civilizací vlastně nějak souvisel s pozemskou snahou cestovat po vesmíru v kolonizačních lodích... a že jsou tam nějaké synchronicity a vůbec si asi budu muset znovu přečíst ty dobrovolné povídky a hledat náznaky vysvětlení... nicméně musím smeknout před tím, že autorka dokázala udržet epos bez zavedení cestování časem, což je obvyklý mor, který zničí většinu sci-fi... to už spíš zkousnu ten příležitostný ten zombie splatterpunk, holt to beru, že každý má fantazii postiženou trochu jinak a pokud chce být autor kultovní, tak musí uspokojit různé menšiny...)

ale to pořád nevyřeší co sakra Akkütlix s Prastarou pohledávali na D-Alfě, jak se tam dostali - schovávali se v klaewentu sami aktivně, nebo je tam někdo někdo zavřel zvenčí při předchozí Hvězdovládě? v tom případě jak a proč se dostali ven? bylo skutečným smyslem Církve Akkütlixe zavřít a držet pod zámkem? byly oběti vědomým obchodem se sgenovým směrováním, nebo byly jen vynucené prastarou psychotronickou manipulací z jeho strany? Samé ocásky! no ale v zásadě asi rezignuju na nerdskou snahu vědět o vymyšleném vesmíru všechno a asi se přidám pouze k reptajícímu davu, který dřív nebo později, bez ohledu na počet audioverzí a hardbackových vydání, bude nespojený s tím, že z Lucase někdo udělal Schroedingerovu kočku!
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Máš pravdu, na argenite.org to opravdu je naopak. Ale naštěstí se to tam blbě hledá :-)

Co se týče zákazu psychotroniky - na tom mají zájem především össeané, takže by bylo divné kdyby to byla čistě gerdánská iniciativa. Resp. v Myceliu se sice někde psalo, že Joalgu a Wannekei zavřeli na Molgheri sami gerdánci ... ale za to už taky může össenský vliv.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Tak to není špatné :-) Hlavně aby to někoho taky zajímalo.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    XCHAOS: hmm jo na ty audioknihy si snad udělám místo v mobilu :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    XCHAOS: no je to velmi prosté... to starší je blbě, prostě to v té době ještě nebylo přesně vymyšlené, Gerda a Össe byly jenom názvy bez obsahu. Když si mám vybrat, jestli dát přednost radši nějakému zajímavému dramatickému zvratu či příběhotvornému vysvětlení, nebo se konzistentně držet reálií, které už se někdy někde objevily, tak, ehm, vždycky volím tu první možnost :D A proto nejsem knihovník a ani knihobadatel, nýbrž knihopachatel. Až budu mít jednou spoustu času, tak ten starý web promažu... ale neslibuju, že to bude ještě v tomto století :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: Já si to myslím taky, na základě těch posledních dílů... ale v původní encyklopedii Argenitového vesmíru na nějakém prawebu, který se dá pořád vygooglit, je to definované přesně obráceně! Takže možné je nějaké soupeření v průběhu věků - nejdřív to byli vyhnanci a pak se vrátili a Gerdu ovládli. (Jenže pořád pak není jasné, jestli na sebe zákaz výzkumu psychotroniky původně Gerdánci uvalili sami, nebo jestli ten zákaz přišel, když je Össeané později de-facto ovládli.. ten vztah obou civilizací byl složitý a místo aby se nějak osvětlil, tak spoiler, spoiler, spoiler!)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Na všechny otázky odpoví Mycelipedie!

(KAVEN: Mimochodem... nevím, jestli už jsem to dávala össeistickému týmu vědět, ale Mycelipedie se svými sto tiskovými stranami vypadá ještě poměrně neškodně, ovšem v Argu to přepočítali dle počtu znaků na normostrany a ten slovník jich má - !!! - 250. Což je fakt brutální. To je rozsah běžné knihy. Už se nedivím, že to dalo takový strašný práce a že nám to připadalo úplně nekonečný. No a co není v Mycelipedii, to prostě neexistuje. To je suma veškeré mimozemské moudrosti. :D)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Dřív byla Gerda, těmi vyhnanci byli Össeané (z Gerdy)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEALA: hlavně se musíme shodnout, že...
    o očekávaném setkání Lucase s Kamele a případně pozdějším setkání Lucase s Monou a o nějakém skutečném, nekvantovém rozuzlení děje, by rozhodně měla být napsána aspon' série povídek! nejde nám jen tak takhle sebrat naše hrdiny a šoupnout je mírnych-dýrnychs někam mimo realitu, at si to čtenář domyslí sám...

jako jo, ještě si asi naposlouchám ty audioknihy, od začátku, bude to zajímavý pocit, když mezitím vím, jak to dopadne, ale ty starší díly jsem skoro už totálně zapomněl, tak jsem zvědav na ten pocit, jaké tam budou rozpory v tom, jak se mytologie postupně měnila (třeba mi pořád není jasné, jestli byla dřív Gerda nebo Össe, v průběhu ságy se podle mě měnil status toho, kdo byli původně vyhnanci odkud - opravte mi někdo, kdo v tom nemáte hokej?)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    XCHAOS: hmm jo, to vlastně Vilma nepsala. No, okej., je to cliffhanger jak sviň
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEALA: no já teda netuším, jestli ta schopnost opravy vlastního těla sahá až na level oprav DNA...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    XCHAOS: Jsou to argia lu, nagromadění recesivních genů by mohli zvládnout spravit.

Jinak je to ale hroznej squick no...
    PECA
    PECA --- ---
    E2E4: Jo ták... Tak to jo, to beru. :)
    SARGO
    SARGO --- ---
    EULE: Hurá hurá hurá! :-D
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PECA: no to je jen vrstva ticha, ne?
    PECA
    PECA --- ---
    E2E4: Ani ne den a půl ;) (v kuse včetně nocí)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BRAMBOREENA: takže celý je to tak na tejden v kuse včetně nocí?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Třicet. Jedna. Hodina. Rë Akkütlix, co jsem to udělala!
    EULE
    EULE --- ---
    BRAMBOREENA:
    Je tam!

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam