XCHAOS: To, co máš ve spoiler tagu, tam ale vysvětlené je!
Akkütlix měl z klaewentu vybudovaný tajný východ na Tlix (klaewent byl jeho, používal ho jako pokladnici, kde shromažďoval energii z össenských a možná i nějakých starších lidských obětí, tak si to samozřejmě ošéfoval, aby tam byla zadní vrátka). Chvíli se nechal Össeany uctívat, ale pak už ho to štvalo, čili nechal se tam jakoby uvěznit i s Lodí, aby Cirdah myslel, že je bezpečně odstraněný z cesty, a pak tím tajným východem vyletěl i s Prastarou a letěl se podívat na nějaké další random planety někde mimo známý okruh nebo prostě někde trajdal... co já vím, třeba sto let; ovšem nakonec se dostal k D-alfě, a na té ovšem uvízl, protože je to "jedna z prastarých pastí". Čili nějaké další tisíce let skutečně byl mimo dění a uvězněný, ovšem ne v klaewentu, jak si všichni mysleli, nýbrž na D-alfě. Teprve ve chvíli, kdy tam - šedesát let před Myceliem - přiletěli kolonisti ze Země, mezi kterými bylo těch obvyklých osmdesát procent latentních psychotroniků, dostal šanci se odtamtud dostat: okamžitě, ještě než karwil jejich psychotronické schopnosti rozežral, ty kolonisty donutil, aby ho teleportovali zpátky na Tlix (při čemž všichni ti psychotronici zemřeli coby oběť), no a tam už měl svoje zásoby argenitu, takže si poradil a mohl se vrátit do děje. Moje spekulace - která tam ovšem explicitně není - je taková, že skrze Práh Rekeghu kontaktoval Gilease, když Gileas na Aohrlemegerlovo pozvání studoval svitky v Giddöhru, trochu mu pomohl s tou psychotronikou, poradil mu, co má dělat se synem atd., načež si na Lucase "počkal", protože starý Gileas už měl tou dobou kontakt s rawe za sebou a nemohl lodní schopnosti rozvinout naplno. K Lucasovi se pak dostal tak, že donutil Aohrlemegerla, aby mu ho "přivedl" k Prahu den po svátosti Osvícení (což je vlastně pro Lucase nejdůležitější moment a poprvé se na to rozpomene v druhém dílu po pádu rychlodráhy; to je okamžik, kdy se mu ty věci začnou vynořovat z paměti). Mno. Tohle je maximum možnýho, líp jsem to vymyšlený neměla. Jestli jsou tam logický díry, tak je to tím, že Sgenové jsou taky lidi a tajné plánování na tisíce let dopředu jim občas trochu hapruje :D