• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: "Žijeme v Praze a je to náš domov. Proto jsem udělala takovou báseň ". Je volným veršem, pointa je přirovnání muže k chlebu. "Ještě jedna báseň tady o tomhle prostoru."
    VANEK
    VANEK --- ---
    E2E4: Spíš tuhle trilogii:

Vámpyr Vilma
    https://mora.hu/sorozat/vampyr-vilma
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: "To je paradoxní, měla jsem teď připravenou báseň ...je věnována Paulu Gauguinovi." Druhý verš "černočerná tma", opakované apostrofování "mistře Paule" a na konci "beránku Boží".
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VANEK: hm, googlil jsem Vilma maďarský a našel jsem

Vilma Villa Balatonmáriafürdő

Vilma Villa Balatonmáriafürdő | Hotely.cz
    https://www.hotely.cz/vilma-villa-balatonmariafurdo
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: "Jsi druhá Vilma, kterou jsi v životě potkala, to byla taková hrozně fajn teta... Pro mě vždycky bude Vilma synonymem hrozně fajn ženské a ty jsi to zase potvrdila.Čti, čti, něco čti... a já to tam pak zas zvednu."
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: Vousáč v publiku: Vy jste Vilma, že? Prozraďte jim, co je Vilma maďarsky. Vilma se diví a etymologizuje germánský. Pánovi ve 23 letech řekl šéf, ať vezme to Maďarsko, a on si dodnes myslel, že to znamená Jasněn. Třeba Shakespeara přepisují Vilmoš. "Mimochodem, když už jsem do to toho zabředl .. Radši si to prostudujte, je to tam hrozně časté jméno." V se zachraňuje přehláskami a babičkou Růženou.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Zdá se že náplň večera dost skáče mezi různými tématy :-)
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: Vilma odpověděla, otázce jsem moc nerozuměl. MU: "Tak šáhni do strun a..." Vilma mluví o Nechť přijde tma a chápání jako času usebrání.
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: Závěrečná báseň děkuje hraběti Antonínovi za to, že muzemeydnes oslavovat krásu.

"A Vilmuš, ty zas nás teď odveď někam dál!" Vilma hovoří o tom, že SF neni eskapismus.
    "Ode mě, neznalce science fiction a mystery literatury, taková otázka se mi nabízí..."
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: V 18. století název Kuckusbad, vychází z toho, že tam byly, bože, jak sa povie baňa? (Ř si představujte střídavě jako š a ž.) ... Báseň se rýmovala podobně jako skacelovska, ake nebyls tak strašně patetická. "To bylo takový jako že ántré." Další, docela procítěný výklad o Kuksu.
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: MU představuje svou sbírku zpředu 2 let, kterou nikde nemůžu najít (pseudonym)? s dlouhým názvem o Kuksu a jak tam chodila dělat dobrovolnici ke koním. "Já jsem člověk, který miluje historii, ale miluje ji v tom smysle (sic), že jsou to dramata lidí, kteří byli stejní jako my "
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: Potlesk, "mám tam přidat trošku naděje?" MU: "Mně se to líbí, ta vajíčka, to je přece symbol naděje." Přídavek odehrávající se o něco později.
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: Slovo předáno Vilmě, hovoří o té temné noci."Já nepíšu básně, na mě jsou příliš krátký. Výborně jsme se tu sešly, že jsme úplné protiklady, jsme jako den a noc..." Predstavovani Mycelia. Vilma mluví pěkně souvisle, publikum reaguje, "ta moje sága je taková civilní, nejsou tam žádní roboti" (???), teď už i žertování na téma kostela. Přenos jistě netřeba, úryvek že je ze 4, "žena v našem věku nebo vlastně mladší, třicetiletá, řeší svůj vztah k matce".
    VANEK
    VANEK --- ---
    JONY: Udržují vážnou tvář snáz, než jsem se bál, zavřením očí a predstiranim prožitku. "Pro mě je to zajímavé tím, že Skácel byl první básník, z kterého jsem dělala scénickou kompozici ve 2. ročníku na DAMU." Výklad o S. přístupu k identitě, který neposoudím. "O to je zajímavější, že tu máme člověka, který takové světy vymýšlí, a ony jsou někde jinde."
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    VANEK: Hergot, to je jak na fotbale :-) Klidně pokračuj
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: Já bych si teda dovolila přečíst tu první báseň, abych uvedla téma, ba kterém jsme se dohodly s Vilmou... Ó fretná chrochtibuznosti!
    JONY
    JONY --- ---
    VANEK: Vás je radost mít v publiku.
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: "DP založila americká básnířka, která tady léta přednáší americkou literaturu, Bernie Higgins." (Bernie je IroBritka a sama co vím nebásní.) Paní J. pokračuje o festivalu, potažmo své účasti tamtéž.
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: "A dneska uvítám svoji kamarádku V. K., které se říká první dáma sci-fi a mystery literatury" (sic). Vilma se pýří a představuje.
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: "A v neposlední řadě já jsem roku 2008 vstoupila do takového soukolí festivalu Den poezie a od té doby ho v Malešicích pořádám."
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam