• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    PECA
    PECA --- ---
    GROBENIUS: Po vyplnění "Mycelium VIII" v hledacím políčku se to dovyplní "skoro" samo. Jenom jméno a adresu jsem musel doklikat z nabízených hodnot formuláře.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    VANEK Na FB k tomu píše Martin Šust (tedy spíš obecně o fantastice, má k tomu obrázek sbírky Alice Sheldonové)

    "Je hořké vědět, že při vydání důležitých a zásadních knih náležících do fantastického žánru, jakou je kupříkladu Žena, kterou muži neviděli Alice Bradley Sheldonové, je případná odezva do značné míry odkázána na to, jak dokážeme i mimo bublinu žánrových čtenářů přesvědčivě odprezentovat kvality díla.
    Daří se to zpravidla díky neúnavné propagaci všech zúčastněných – kupříkladu u Mycelia díky samotné autorce, Vilmě Kadlečkové, a u Ellisonova Vrcholu vulkánu především díky překladateli Viktoru Janišovi. Někdy jsme na to „sami“ a úspěch pak může být na vážkách, kupříkladu Podobenství o rozsévači Octavie E. Butlerové zaznamenalo velmi slušnou odezvu i v nežánrových médiích, ovšem nestačilo to na to, abychom se ihned pustili do dalších knih této důležité autorky bez obav z finančního neúspěchu.
    Prosazovat kvalitní fantastickou literaturu je těžké, v očích mnohých je totiž obrat „kvalitní fantastická literatura“ stále oxymóron. Kupříkladu v aktuální anketě Lidových novin narazíte na obrat „tahle ,pentalogie o osmi dílech‘ se tváří jako sci-fi, ale vypráví o nás a naší době“ (Mycelium v očích Václava Bartuška), jako by to nebyla přímo základní vlastnost desítek, stovek, ba tisíců dalších science fiction románů a povídek. Jakub Šofar šel v Lidových novinách při chvále Mycelia ještě dál se slovy „Příčí se mi napsat sci-fi nebo fantasy…“, sám si snad ani nedokáže přiznat, že i tyto "nízké a odpudivé" žánry jsou tu a tam nositeli kvality.
    Přeháním, vím to, ovšem když jako redaktor věnující se téměř dvacet let fantastice neustále čtete podobné obraty ve vztahu k fantastickému žánru, o němž ti osvícení vědí, že stejně jako jakákoli jiná literatura má mezi převládající hlušinou v poměru stejné množství blyštivých vzácných kamenů, zmáhá vás únava a roste ve vás vzdor postavit se lidské zabedněnosti, zvláště pokud se projevuje u lidí, kterých si mimo tuto drobnost můžeme za jejich práci jistě vážit."

    Já bych k tomu dodala - ále, co už; ve válce, lásce a propagaci knih je všechno dovoleno! Klidně jsem ochotná předstírat, že vlastně žádnou sci-fi nepíšu, pokud to novou dušičku pod pokličku uloví; však ona si při čtení nakonec všimne, že to sci-fi doopravdy je, a to vlastně dosti čistokrevná a nefalšovaná. Pevnost postojů vidím v něčem jiném: psát sci-fi dál i přes tohle přetrvávající stigma, a to přesně tak dlouho, dokud mi bude připadat, že je to nejvhodnější způsob vyjádření toho, co vyjádřit chci. Klidně napíšu nežánrovou knihu, pokud budu vnitřně přesvědčená, že je to pro daný záměr lepší; ale nehodlám se vzdát sci-fi rekvizit z konjunkturalismu.

    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    RICARDERON: to jsi nemohl pro toto fórum zařídit předvyplněnou verzi formuláře, jeden by se mohl klidně ukliknout (zvláště když má teplotu).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: formulář je špatně. Měl by tam být checkbox "potvrd'te prosím, že nejste astrální larva"
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    " Letos si pro Kosmas cenu čtenářů dojde Vilma. A vy nám s tím pomůžete." To je pravý össenský přístup! A nebudu se vyptávat, protože už vím, že tím bych si příliš zadal. Člověk se prostě musí orientovat v náznacích.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Přátelé, vím, že není potřeba zase až tak moc hlasů ke zvolení do Senátu. A není potřeba o moc víc hlasů k tomu, aby se člověk stal vítězem téhle ankety: https://ml2023.kosmas.cz/
    Inu. Letos si pro Kosmas cenu čtenářů dojde Vilma. A vy nám s tím pomůžete. Pojďte zapojit naše interní mycelium. Případně trousit spóry!

    Pozor! Hlasujeme pro VIII. díl!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    AI v tomto případě vygenerovala něco, co jednoznačně působí jako ossenská architektura...
    [KERRAY @ AI Art - Tvorba za pomocí umělé inteligence: Midjourney, DALL·E 2, Stable Diffusion, OpenAI]
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Houba místo plastu. Oblíbená reishi funguje v čipech a bateriích | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/veda/reishi-elektronika-linec-houba-cipy-baterie-vyzkum-soucastky_2212101825_pat
    VANEK
    VANEK --- ---
    Mycelium v Knize roku LN (asi) dvakrát, od dosti neobvyklých podezřelých.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: zde starší houbetlémy

    » Betlémy
    https://marieladrova.com/objekty-2/betlemy/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---


    Milí přátelé,
    srdečně vás zveme ke slunovratovému pozastavení u Houbetlému a k cestě labyrintem.
    Období vánoc a zimního slunovratu je časem vhodným ke zpomalení, reflexi uplynulého roku a nabrání sil do nového cyklu. Je počátkem solárního roku, oslavou znovu-zrození slunce i příležitostí k uctění tmy.
    Houbetlém tradičně zhotovený z různých druhů hub nás vtáhne do svého podhoubí – země, do temnot vnitřních. Labyrint nám bude symbolickým průvodcem na cestě za světlem. Každý může vykonat svou osobní cestu do středu - Houbetlému/labyrintu i sebe sama, zažehnout nové světlo a vynést si jej s sebou ven.
    21.12.2022, mokropeská kaplička sv. Václava
    19:00 - vernisáž houbetlému
    20:00 - světelný labyrint
    Bude horké víno, oheň, zpěv
    ZCR
    ZCR --- ---
    MARTY63, BRAMBOREENA: chápu správně, že teď se čeká, až to někdo zkusí nadrtit do konvičky a zalít?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: a co ten let balonem?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    MARTY63: holt pro ně hlasovalo celé osazenstvo tohoto auditka :)

    [BRAMBOREENA @ Mycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...]
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    A je to tady - mycelium proniká už do farem
    "Velký úspěch zaznamenali jihomoravští podnikatelé z biotechnologické firmy Myco. Se svým řešením, při němž nahrazují plastové obaly přírodními materiály z houbového mycelia, se probojovali mezi patnáct nejlepších ekologických projektů renomované soutěže Energy Globe Award. V tvrdé konkurenci obstáli a odvezli si zvláštní ocenění poroty. 
    Zdroj: https://prazska.drbna.cz/zpravy/spolecnost/10622-firma-myco-bodovala-na-prestizni-ekologicke-soutezi-blahopral-i-rakousky-prezident.html?"
    PECA
    PECA --- ---
    BRAMBOREENA: děkuji, tak tím nebudu trápit Ježíška zbytečně. 😁
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    PECA: nestihne se, bude až po nich.
    PECA
    PECA --- ---
    Nedaří se mi najít, má-li 4. díl v pevné vazbě vyjít včas do vánoc. Víte někdo, prosím?
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ZUZKAOU: ja taky! podle popisu to vypada na nejake vzacnustky... :O))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: já chci fotky hub ze sklepní knihovny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam