• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    OKEYA: Ono to funguje! Tak já nevím co jsem před těma deseti lety dělal, ale teď to šlo hned na první pokus. Samozřejmě ne dokonale, udělal se mi z toho spíš takový půlkulatý pás než kulatá placka, takže jsem to stočil do kornoutku a po uschnutí to sešiju. Jako klobouk proti dešti by to neobstálo, ale jako alternativa ke klasické alobalové čepičce proti 5G sítím a sledování vládou to bude skvělé :-)

    Dám sem fotku, až to bude hotové. Okeyovi tímto děkuji, že mě navedl zpět na správnou cestu. A jímá mě hrůza při představě kolik velkých chorošů jsem tady za těch 10 let nechal zajít aniž bych tušil, že to jsou ty správné. Na několika místech v lese tu máme velké hnijící buky, a tyhle choroše tam rostly i v dost slušných velikostech. Soufám že tam ještě jsou, teď už jsem je moc nesledoval.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    OKEYA: Tak že by to nakonec přeci jen byly ty choroše co tu u nás rostou? Na bucích to roste a podobně to vypadá. Ale jak říkám, jednou jsem to zkoušel, a žádnou placku jsem z toho vyrobit nedokázal. Ale už je to dlouho a třeba jsem to dělal blbě. Tak já to zítra ještě zkusím ... Ty víš která vrstva z toho choroše je potřeba? Možná jsem předtím ořezal co tam mělo zůstat, nebo naopak neuřezal co mělo jít pryč.
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    KAVEN: Problém není sehnat tu houbu (je běžná), problém je sehnat dost velkou. Ve starých bukových porostech rostly obří jedinci, kteří měli dost velkou tu důležitou mezivrstvu, takže pak se daly vyklepat do dostatečně velkých plátů. Sám to občas sbírám na troud, ale cokoliv, co jsem u nás našel je prostě malé. Za starých časů v Beskydech a možná i dneska v Rumunsku, než tam všechno vykácej, se dost velké exempláře najdou. Ale nevylučuju, že je tam ještě nějaké know how, jak dobře spojit víc menších do jedné plochy....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: spíš na synchronicitní bázi, řekl bych. Ale samozřejmě, jedním ze způsobů, jak předpovědět budoucnost, je zkrátka ji naplánovat. Za chvíli tu budeme mít myceliální habitaty ve světových oceánech, jako řešení problému klimatických změn a uprchlických vln... ani nebudeme vědět jak.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ZUZKAOU: Protonace holt funguje na principu asociací, no..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALDARION: aragonite.store? Co je tohle za cyklení protonace?
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    u nas na to je nejvetsim odbornikem s praxi (vyrabi ty veci z chorose) tehle clovek:
    Václav Michalička – Regionální osobnost – databáze Osobnosti Valašska
    https://www.osobnostivalasska.cz/osobnost/vaclav-michalicka/
    videl jsem v TV nejakej porad o nem a bylo to hrozne zajimave, bohuzel uz to je davno a netusim ani jak se to jemnovalo a na jake TV to bylo... :O((
    nasel bych si ho nekde - Václava Michalička - a spojil bych se primo s nim, urcite ti poradi, minimalne kde hledat prameny a zdroje... :O))
    ja jsem sice houbar, ale ty chorose neznam ... jedinej kerej sbiram a i dlabu je Sírovec žlutooranžový, ten poznam vzdycky a na dalku :O)) zbytek chorosu uz asi moc ne... :O)) moc se jich neda sezrat... :O))
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    ALDARION: "Tady" jako v ČR určitě, tyhle klobouky se vyráběly na Valašsku. Ale "tady" jako v okolí Trutnova kde bydlím asi ne. Resp. ani nevím jak je vlastně poznat, no.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    KAVEN: Měl by to být přímo Fomes fomentarius, ty tady rostou, ale přiznávám, ž choroš od choroše nepoznám. :)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    ALDARION: Já nevím kde sehnat tu houbu. Kdyby to tady rostlo, tak bych to určitě vyzkoušel. Ale jednou jsem zkoušel nějaké místní velké choroše, a ty nedaly tvarovat a rozbíjely se.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    XCHAOS: Bohužel asi dělají jen pro muzea, nepovedlo se mi nikde sehnat choroškový klobouk ke koupi.
    Jen tyhle z Rumunska za 300 dolarů - https://www.slowtours.travel/shop/amadou/rounded-amadou-hat/ a ty jsou navíc takový folklórně ošklivý. :(
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Až takhle, jo? S přílohou?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ZUZKAOU: takhle otevřeně prodávat myceliální clony! Církev by měla včas zakročit...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XCHAOS: wow

    KLOBOUK Z CHOROŠE (TROUDNATCE KOPYTOVITÉHO) / AMADOU HAT
    https://www.youtube.com/watch?v=fJRpPw__5Xg
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Teaser :)

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HUBKAŘ - web Českého svazu hubkařů - hubkaření, hubky, hubáně - Čepice, vesty a další výrobky z hubek (chorošů)
    https://hubkar.estranky.cz/clanky/cepice_-vesty-a-dalsi-vyrobky-z-hubek-_chorosu_.html
    KRYSHA
    KRYSHA --- ---
    KRYSHA: tak na stránkách OneHotBook to se to nevyvíjí moc pozitivně - Datum vydání: podzim 2022 -> listopad/prosinec 2022 -> 2023 :(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ajajaj, v anglosaském prostředí se přestávají bát hub. To by ale měli! Jen teda z jiných důvodů, než doteď.

    In 2022, Functional Mushrooms Went Mainstream - Eater
    https://www.eater.com/23505770/functional-mushrooms-shrooms-gummies-drinks-chocolate-mainstream
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Teď čtu článek o tom, jak v Rusku záhadně umírají různí ředitelé a manažeři podniků významných pro ruskou armádu (zaregistroval jsem to když se to stalo poprvé, ale netušil jsem že teď už jich bylo tolik). Hned jsem si vzpomněl na Maëwënë - jak nemilosrdně odřezávala špatně rostoucí "větve" v církevní hierarchii, a nakonec zjistila, že se vlastně nemá o koho opřít. Možná, že vydat Mycelium v ruštině bylo případnější, než se ze začátku zdálo.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    MACSKA: To je zase lak… Folie je na tom písmu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam