• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    KRYSHA
    KRYSHA --- ---
    Tak jsem špatně odhadnul, kdy začít s novým posloucháním série a skončil jsem s 6kou dříve, než vyšla audioknížka 7 dílu :(
    Nejsou náhodou nějaké zákulisní informace, kdy se ta audio verze sedmičky dá očekávat (ať vím, jestli to prokládát něčím jiným, nebo raději čekat a nemíchat to...) ?
    MVEK
    MVEK --- ---
    S dětmi sjíždíme Disneyho a je kuriózní slyšet v Malé mořské víle Ariel ctihodnou velekněžku Maewene (Valérii Zawadskou)...:-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: já nevím, co se ti pořád nelíbí. Feminismus prostě je, že Vilma chce dostat za svoje autorské dílo zaplaceno stejně, jako autor-muž. Jenže zatímco já si před lety poctivě koupil všech pět paperbackových dílů třeba Hyperionu a taky řady dalších brakových sérií sci-fi/fantasy, tak ted' se zdráhám jít si dokoupit všech 8 hardbackových písmen a pošilhávám po možnosti koupit si pouze C (kvůli MyCelipedii).

    Takže kde je nějaká genderová spravedlnost, že jo? Kdy se konečně dočkáme toho, že Karel Čapek bude žena?
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Tak to jsi mě dostal. Je vidět, že na svém literárním vhledu musím ještě zapracovat.

    BTW všimli jste si, že ta houba na ilustraci plakátu je Hnojník? Myslím, že jejich grafik má na přednášku svůj názor :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: Lodě jsou ženského rodu, přece! A chtějí být kolonizované? Nechtějí! Dostalii jsme 8 dílů myceliálního antikoloniálního ekofeminismu - nás nemůže překvapit nic...

    :-)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    GROBENIUS: ... je to jen nahoda nebo je umyslne, ze prednaska je zrovna v obdobi lysohlavkove sklizne...? i kdyz zas ten skautskej institut... ;o)) ...ja ted teda kdyz v poslednich tydnech houbarim, tak pobliz lesa i v nem furt potkavam bandy adolescentu jak "cosi" hledaj, ale na skauty moc nevypadaji... ;o)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    GROBENIUS: "... optikou antikoloniálního ekofeminismu ..." no potěš
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    Uvidíme se tam?
    :-)

    E2E4
    E2E4 --- ---
    jen dockejte casu, ony se to ty umělý inteligence naučí dělat pořádně..
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA:
    GAARQ:
    Taky jsem vůči tomu poněkud skeptický. Buď si ten jazyk vymyslím předem a do nástroje si ho naklikám (ale pak ten nástroj ani moc nepotřebuju, možná jako generátor slov), a nebo si ho nechám se vším všudy vygenerovat, ale pak bude "prázdný" v tom smyslu, jak píše GAARQ. Nechal jsem si pár jazyků vygenerovat čistě z nuly, a už ta vzorová věta (o tom jak držel klobouk a otočil se proti větru) vypadala divně a nepřesvědčivě. Všechna slova podezřele krátká (to je divné, že všechna významová slova ve větě jsou stejně dlouhá jako třeba zájmena), mělo to podezřele stejný počet slov jako anglický originál, neměl jsem z toho třeba ani dojem nějaké snadné vyslovitelnosti. Prostě to nevypadalo jako věta, co by někdy někdo řekl.

    Generování slovní zásoby mi úplně nevadí, dokud se to nedělá úplně bezhlavě (ve smyslu "vezmu co mi dá generátor a přiřadím tomu významy"). Na nějaké úrovni musíš stejně sáhnout po náhodě, protože nemůžeš vývoj jazyka simulovat bůhví kam do minulosti. Viděl bych to ideální ve stylu "Slovo odvodím ze slov co už mám, pokud to dává smysl. Pokud ne, tak si nechám pár slov vygenerovat, vyberu to, co mi do jazyka zvukově sedí, a podle potřeby ho upravím (třeba dodám standardní koncovku podle rodu, přeházím případně samohlásky podle nějakých harmonických požadavků atd.). Nakonec mám slovo, které mi generátor vlastně nedal, ale na začátku ho inspiroval."
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    BRAMBOREENA: <devil's advocate voice> tož, nová... ale je to prostě jen strojová výroba konfekčních tvořených jazyků "rpo laici". jedním z hlavních omylů začátečníků je to, že si nevšímají podstatného detailu - jazyk je výrazně nepravidelná struktura s kontraintuitivními pravidly a tyhle softy jsou dobré, ale tohle zatím neumí. navíc slovní zásoba je peklo nejhlubší, je tak zaplevelená idiomy, lexikalizacemi a kulturním kontextem, že její více méně náhodné generování je špatně. a z těch pravidelnějších věcí tam nevidím možnost definovat možné vzory slabik, což je dost důležité, imho.</devil's advocate voice>

    když na kurzech o tvořených jazycích zmiňuju mycélko, zatím se ještě studenti moc nechytají. chce to pejprbek v améru ;)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    No... totiž paní Uhrinová je naše malešická sousedka. Teď byla ve volební komisi a potkaly jsme se na chodbě - já s lístkem, ona s mobilní urničkou -, načež jsme si chvíli notovaly na téma "aktivita místních spolků malešických občanů coby podhoubí, ze kterého vzejde krásná plodnice občanské společnosti a demokracie"... a, oops, už to bylo. Víme o sobě už několik let, seznámily jsme se kdysi před covidem během místního masopustu (který jsem absolvovala v převleku za muchomůrku, čímž jsem upoutala pozornost, načež při hovoru nějak vyplynulo, že obě něco píšeme). Zítra máme sraz v malešickém mikropivovaru, abychom tu akci definitivně naplánovaly, tak si tu hryžu nehet a marně dumám, jak u všech Hmyzích bohů nějakým mentálním veletočem propojit hyfy se Skácelem. Akce se má konat v malešické kapli (kterou nedávno zrekonstruovali myslím čébéčka nebo husiti); čili říkám si, že by bylo stylové vybrat ukázku z proslovu o víře, který pronese ewaëni v podzemí Eltaühlina krámku... však se to odehrávalo v noci před úsvitem, že ano, a nic mi přece nebrání pojmout to doslovně místo metaforicky; akorát se trochu bojím, aby tam pak na mě kvůli takové děsné herezi nespadnul strop :D
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    VANEK: Na první pohled mě zaskočilo to spojení Vilmy se Skácelem :-) Ale to dělá ten obří obrázek, že to člověk nevidí jako celek, takže dominanty celého plakátu si člověk nevšimne jen proto, že je zatím mimo obraz.

    Tak doufám, že budete oslavovat krásu takových slov, jako üewerögikalüx nebo Aöhrlëmëgerl :-)
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    To vypadá... lákavě.
    VANEK
    VANEK --- ---


    (Paní je magoriální literomanka nejméně obvodního významu, milovníkům trapna a surreality mohu vřele doporučit. Plachtu omluvte, jinak to nešlo, jak snad nahlédnete. https://facebook.com/events/636924564629597/ )
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BOB_GALLOWS: tak záleží na tom, jakého stárnoucího českého metaláka angažuje producent, který to za pár let zfilmuje, že jo...
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    E2E4: A já bych si celkem rád poslechl, co stvořil John Broderick s tou buchtou (jak jí Aš~šád zaléčil obezitu) v tý putyce... :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    A tady je pro změnu hudba vytvářená pomocí pětkových kodů a mučení hub. Proč to nezkombinovat?
    https://twitter.com/TarunTspoon/status/1564448151972548608
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DELLAMORTE: Taková ta postapokalyptická fůze archaického pozemského death metalu a össenských náboženských chorálů, jestli teda víte co tím myslím?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam