• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ZUZKAOU: ee kde píšou že to žerou sloni?

    (že jsou koprofágni halucinogenní houby není novinka, viz ostatně tentýž Terrence McKenna - True hallucinations, p. cubensis na kravincich)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    ZUZKAOU: Sloníky nepodceňuj! ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A koukám že africké houbičky sjíždí i třeba sloni a nic :-D

    Panaeolus africanus - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Panaeolus_africanus
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MYCROFT_SK: no neandrtálci se nevyvinuli v člověka. Jak Homo Sapiens, tak Homo neanderthalensis žili paralelně, homo sapiens v té době byl evolučně prakticky stejný, jako my. Stejně tak neandrtálci byly na podobné úrovni - nástroje, oheň, abstrakní myšlení (měli pohřby, takže si nutně museli být vědomí smrtelnosti a nejspíše k tomu měli i nějakou mytolgoii).

    To na co dotyčná nejspíše odkazovala je teorie Terrence Mckenny a vztahovalo se to k Homo Erectus, tedy o dva miliony let dříve.

    Stoned ape theory - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Stoned_ape_theory

    kromě houbiček to třeba Levi Strauss vidí na chlast - tedy že změněné vědomí přispělo k tomu, že se vyvinulo abstrakní myšlení, které je základ toho rozdílu mezi lidmi a lidoopy.
    MYCROFT_SK
    MYCROFT_SK --- ---
    V piatok 27.1 na RTVS 2 bola v relacii Trochu inak s Adelou okrem Zdenka Godlu aj Veronika Cyprichová, ktorú od detstva fascinujú huby. Pacila sa mi jedna myslienka, neviem najst link narychlo, hadam casom bude v archive cela relacia, ze neandertalci sa zacali vyvijat v cloveka rozumneho na zaklade konzumacie húb, ktore spustili zmeny v mozgu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SARGO: což mi připomíná, že zkrátka potřebujeme prequel z éry, kdy disidenti z Gerdy založili Össe, nebo naopak disidenti z Össe Gerdu (v průběhu historie ságy postupně připadaly v úvahu obě varianti), případně prequel z doby, kdy na sebe tyto odedávna existující světy poprvé narazily.

    Jako Össenské postapo by taky bylo dobré, ale zkrátka potřebujeme vědět, jak se Gerda postupně dozvídala detaily o psychotronice (na kterou měli sami daleko menší talent, než pozemštané, jak se ukázalo) a jak poprvé objevili expresi gerdánských genů vedoucí k dokončení transformace na úplnou Össenskou morfologii (modrá krev, kůže, apod.)

    (jako samozřejmě, stejně jako vše ostatní v Myceliu je i ta transformace vykrádačka - předpokládám nevědomá - ze starších Space oper, zejména těch plnotučných šedesátkových - konkrétně šlo o transformaci humanoidů do fáze https://en.wikipedia.org/wiki/Pak_Protector v důsledku pojídání Tree of life - to, že transformaci zajistí virus, je dostatečně příbuzné infekci houbovými sporami :-)

    čímž nechci vůbec snižovat kvality oktalogie, ale je to prostě remix - Star Wars, Larry Niven (kromě paralely s transformací humanoidů do dalšího vývojového stádia je AFAIK i autorem konceptu jedné nadřazené civilizace, zásobující všechny ostatní kosmickými loděmi, i když to je ve space operách obecně častý motiv), nakonec v ledasčems i Alfred Bester (50.léta byla typická undergroundovým zájmem o psychotroniku, ještě než z toho experimenty CIA s LSD a následné experimenty KGB a české psychotronické laboratoře na VŠCHT udělaly mainstream :-)

    Každopádně - jak už jsem psal, samotný argenit je původní český vynález, stejně jako robot (vlastně teda tak trochu má vlastnosti Čapkova Absolutna - podobnost je příliš vágní na to, aby mělo smysl se tímhle směrem v úvahách vydat, i když Vilma v různých fázích Mycelia velmi zdatně čapkuje - např. ten pohled pozemského "věřícího odpadlíka" na Církev, apod.). Protože o všem ostatním, od generačních lodí v Brianu Aldissovi, přes biolodě např. u Stephena Baxtera (? nebo u koho) po společného předka humanoidů obývajících různé planety u Larryho Nivena, jsme už četli, tak podle mě prostě potřebujeme více argenitu!! Argenit je původní nápad, definující samostatný žánr phi-fi (philosophical fiction - protože nám vznikají nevídaně rozkošatělé kategorie celých předmětů a bytostí stvořených právě jen z argenitu). Vzdáleně podobné substance i náznaky psychotroniky by se možná našly v některých okrajových končinách sci-fi: nějaké náznaky snad u Lema a Strugackých, ale divné a jiné. Jasně, ve fantasy existují magické artefakty a mana v různých podobách - ale nikde to nemá tak lahodně návykovou podstatu, jakou má pro své uživatele argenit. Argenit je instantní, praktický, koncentrovaný. Má jasná pravidla - daleko konkrétnější, než spousta rozplizlých a neurčitých artefaktů jiných autorů.

    Takže prostě potřebujeme více uvěřitelně divných hrdinů, postupně odhalujících tajemství argenitu a potřebujeme více příběhů o psychotronických civilizacích dávné minulosti - potřebujeme zkrátka zpátky do Aris Saddemu! Ke kterému se nakonec všechny krystaly argenitu samy natáčejí špičkou! (což je škoda, že se v Myceliu k ničemu nepoužívá, že jo...). A potřebujeme se dovědět více o vztahu Lorgan ke Sgenům a tak. Na konci oktalogie zůstalo těch otázek zkrátka nesesitelně moc!
    SARGO
    SARGO --- ---
    "Možná má různé mezery, ale fakta, ta má načtená!"
    Aneb umělá inteligence o Myceliu. :-))

    E2E4
    E2E4 --- ---
    E2E4: a to "since when do we use telepathy?" není z ty výstavy, ale je to v Praze všude možně na ulicích..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    E2E4: když už jsme u té kultury, zase hraji "na houby".

    na houby
    https://facebook.com/events/855144292206429
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    E2E4: Proběhnul se teleporty, vrátil se na Zemi, a uspořádal výstavu :-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    E2E4: Fotoreportáž z výstavy Hildebrandta. Povsimnete si zejména Piiry.

    DRAGON
    DRAGON --- ---
    BRAMBOREENA: a taky je tam napsano, ze je to vazana vazba, to asi napovi nejvic ;) i kdyz s tou teckou je to dobry hint, to clovek pozna okamzite, pokud tam tedy neprilozi spatny ilustrační obrázek, svet je zlej :)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Deeekovala
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: Plus brožovaný bylo levnější, a už není skladem :) https://www.luxor.cz/v/1764380/mycelium-iii-pad-do-temnot
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KASUMI: podle toho loga se to pozná; na brožované verzi je slovo mycelium historizujícím fontem s tečkou nad u (jako tady v záhlaví auditka), na vázané je jenom název dílu zlatým patkovým písmem (což je v tom tvém odkazu).
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    prosim prosim
    tohle je treti dil v nove vazbe? nejsou tam obrazky, tak nevim :(
    Knihkupectví Luxor – Největší výběr knih v ČR
    https://www.luxor.cz/v/1911558/mycelium-iii-pad-do-temnot
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Vistevolove! Ke spolku za vegansky, nebo alespon vegetariansky argenit se hlasim taky, nikoli vsak do funkce Fiony
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEALA: můžem pak samozřejmě Fioně ukrát peníze z kasy spolku a nechat tu sekeru napsanou na ní... stejně se jí za to všichni vysmějou a my budem v poho...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    XCHAOS: Být psychoterapeut gleewarin je hrozně easy - nemusíš se ptát klientů "a jak se cítite". Vidíš to.

    Až na to že za gleewarinský/ argia lu výcvik se může zaplatit i životem :)

    Jo, jsem pro bio, fair trade a vegan argenit :) Pokud se k nám dvěma přidá Fiona, mužeme být zapsaný spolek, dokonce.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: ale možná zjistil, že to nejde, a začal ulítat na death metalu...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Jinak udělám malou odbočku od tématu a přidám něco do sekce ručních prací :-) Docela jsem pokročil s výrobou houbových klobouků, a připravil jsem na to sérii čtyř videí na youtube. Playlist je tady: https://www.youtube.com/watch?v=1nT4wm2_OLY&list=PLU4ceF_i7taJ4slTxSESCjE6OlFchbYLS . Zatím je tam jen krátké úvodní video, ale je v něm vidět jaký klobouk jsem vyrobil. Další tři obsažnější videa s postupem pak budou následovat, vždycky po týdnu.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Veganský argenit, to je v souvislosti s těmi lidskými obětmi docela případné. To je určitě to, co chtěl vyrábět Aöhrlëmëgerl v době, kdy ještě uvažoval o reformě církve :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam