• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    SARGO: no, je to zákon. Tj je to veřejné, může to nějaká aktivistická skupina/ bohatý miliardář/politik změnit.

    Co mě děsí jsou spíš neveřejné, nikde nepsané "zákony", a faktické mocenské páky na obyvatele té dané planety.

    Přijde mi, že z toho Země vyšla nejlíp.

    Ale je to dost Sophiina volba no... :)
    SARGO
    SARGO --- ---
    KAVEN: Je ve vesmíru nějaká civilizace, která by nebyla zmagořená? :-D Pravda, výchozí pozemská realita vypadala relativně idylicky - ale jen do chvíle, než člověk domyslí důsledky zákona o informacích, povinném netlogu... a že o ní vlastně nic moc nevíme :-D
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KAVEN: nebo naopak díky wetreigaes "báječnou izolaci"..
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    E2E4: To je pravda, je holt potřeba mít štěstí na sousedy.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KAVEN: další aspekt je, že nepsychoteonicka civilizace ma strategickou nevýhodu vůči psychotronickum, viz Gerda, viz Země.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    SARGO: po imunizaci no...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    SARGO: Tak mě napadá jestli u těch výšin vlastně je o co stát. Je v argenitovém vesmíru nějaká psychotronická civilizace, která by nebyla zmagořelá? Dva příklady z Mycelia (Fomalhiwa a Össe) moc dobrou reklamu nedělají. A koneckonců, I Vilma jednou psala povídku o důležitosti karwilových bobulí :-)
    SARGO
    SARGO --- ---
    KAVEN: SHEALA: Druhá Gerda nehrozila, na to je pozemšťanů moc velké procento potenciálně psychoaktivních :-)) Nebo myslíš po té imunizaci? Ta mi přišla jako jedno z největších dilemat vůbec, to bych rozhodovat nechtěla. Udržet lidstvo v bezpečí, nebo nakopnout k výšinám za cenu obrovských ztrát a potenciálně neblahé budoucnosti? :-))
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    SHEALA: To jo. Ale hlavní rozdíl mezi Zemí a Gerdou byl vždycky přítomnosti Össeanů. Jinak si byly podobné od začátku.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KAVEN: vlastně Země má doceal našlápnyto ke "gerdifikaci". Psychotronika minimální, ale trošku ano, technologie anorganických raket, Sgenové nerelevatní.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    SARGO: Ale taky chce, aby to na Zemi nedopadlo jako na Össe. Protože jinak by stačilo vyměnit jednoho sgena za jiného, což by bylo řádově jednodušší.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    WITTGENSTEIN: hm, chvíli jsem přemýšlel, proc nedochází k vertikálnímu přenosu intravenózních hub na plod, ale asi by asi neprošly placentalni bariérou. ale toxiny z nich asi ano (psilocybin prochází hematoencefalickou bariérou, placenta má podobnou propustnost). takže se přikláníme k KAVEN.
    SARGO
    SARGO --- ---
    KAVEN: E2E4: Hmm, a já to brala tak, že prostě hrozně moc nechce, aby to na Zemi dopadlo jako na Fomalhiwě. A že mu cena za přerod společnosti případá moc vysoká. Ale taky že je to jen takový bonus k tomu, jak se zbavit Sgenů :-D
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    WITTGENSTEIN: Jen důkladně převařený, a yantrün radši úplně vysadit :-D
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Viděl bych to na konzultaci u velekněžky.

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: klid, my zase nedokážeme vymyslet postavy, které mají nějaké emoce, city, vztahy, vnitřní život a dokonce nějaký vývoj...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    E2E4: Ještě chybí ta třetí možnost (pro kterou bych hlasovala nejradši) - oba jsou trochu hrdinové a trochu padouši :D

    Ale jinak jak tady čtu, jako to tu vy tři rozebíráte, mám z toho radost, protože přesně tímhle stylem jsem o nich dvou (a jejich Sgenech, zosobňujících dva protichůdné přístupy) přemýšlela - a rovnou taky propadala malomyslnosti, protože mi připadalo, že se to celé nedá nijak rozumně uchopit, natožpak sdělit :D Ale zjevně někde v protonaci nějaké krystalizační jádro s tou informací je a vy jste ji odtamtud vytáhli a dokážete to zformulovat mnohem líp (a každopádně na mnohem menším prostoru :D) než já.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: rozdíl mezi těmi dvěma lidskými "hrdiny" a jejich sgeny vlastně zas tak velký není... snad jen v tom, že sgenové svým manipulativním vyprávěním nejspíš sami nevěří a mají sobecký zájem na své sebereplikaci, zatímco hrdinové těm samým příběhům podléhají coby sebeklamům... ale zase si do toho třeba jen projektuju svoje vidění "sobeckého memu", nějaká ideologie, která se mi snaží zmanipulovat ke své replikaci (myšleno: abych tu ideu šířil...)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Vzato kolem a kolem, Aš~šád má od začátku plán, do kterého prozíravě započítal i svoje slabosti, a podle něj jede. Do značné míry i podle rčení "účel světí prostředky", třebaže jeho sobně to asi příliš netěší. Je ochotný podvádět, krást a unášet lidi, pokud to na konci bude znamenat, že zbaví lidstvo sgenů.

    Lucas se naproti tomu snaží z každé situace vytřískat co nejvíc, ale do těch situací se prostě dostává, aniž by to řídil. Plán na záchranu lidstva nemá, a vlastně ho ani mít nechce, a jeho dlouhodobé cíle jsou sobecké (zbavit se nemoci, mít psychotroniku, ovládat Lodě atd.). Na druhou stranu se každou chvíli zachová morálně a lidsky, i když to pro něj úplně výhodné není. Lecos obětuje pro Pinky, wëtrëigaës vyplácá na pomoc Sofii atd.

    Velká otázka potom je který z těch přístupů je lepší. A tuto otázku nechala Vilma zákeřně otevřenou :-)

    Vlastně až teď mě napadá, že tímto taky každý reprezentují svého sgena (konzervativní dodržování plánu VS ad-hoc řešení situací, ze kterých ale díky praxi vytáhnu co nejvíc). Lucasovi je tato role víceméně vnucena (protože až do konce mupořád chybí nějaké informace), nicméně v zásadě tím naplňuje Akkütlixovu podstatu.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KAVEN: copak to v tý době šlo udělat jinak?

    proti už převládajíci vizi invaze Garrimbu nešlo postavit jinou vizi než "úspěšně odražení invaze Garrimbu", change my mind..

    a nezapomínejme, že celou válku zahodil, hned jak se k tomu primotali civilisti. (pravda hlavně vlastní dcera, ale i tak)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam