• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: Examples of prose from the books include: “The sweet smell of freshly cooked mushrooms wafted through the air, bringing back fond memories of my mother” and “Foraging for wild mushrooms is a deeply rewarding experience that connects us with nature’s abundance and the rich tapestry of flowers that the Earth provides.”

    Dobrý pokus, Össe!
    https://lh6.googleusercontent.com/iRB5VHUvEkAKR1QBHrZrYTnDssG9hYC6OqpgOeNOS9JGYuMBYjaVcqryEHyfzSoCQps3NgkcHSkC3UPcNKENa8oZrN79sVdFxAAS8a-SlX0vgVFjz4ZPtI8jf6P72Ph-KuzLxmnL126UC6ZvGnh6n1E
    VANEK
    VANEK --- ---
    Teď nevím, jestli sem, nebo spíš do [Wittgensteinovy lyrické denunciace z nakladatelského podsvětí] :
    Newyorská mykologická společnost varuje, že záplava příruček o houbaření generovaných AI na Amazonu dřív nebo později někoho zabije.
    Mushroom pickers urged to avoid foraging books on Amazon that appear to be written by AI | Fungi | The Guardian
    https://www.theguardian.com/technology/2023/sep/01/mushroom-pickers-urged-to-avoid-foraging-books-on-amazon-that-appear-to-be-written-by-ai
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Aktuální A2 je o houbách

    číslo #18/2023, houby | A2 – neklid na kulturní frontě
    https://www.advojka.cz/archiv/2023/18
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: takže jestli jsme to dobře pochopil, Černé studně budou prequel a rozsahem román, a ösenské postapo bude sequel a taky rozsahem román? ;-)
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    SARGO: To je úplně normální. Celkem často vídám vánoční přání "ať ti naježí" a dotazy druhý den "co vám naježil?"
    Ta asociace s ježkem je velmi častá a odlišné vnímání Ježíše, i malého Ježíše v jesličkách od Ježíška je běžné, jeden je protagonista nejslavnějšího mýtů, druhý nosí dárky:-)))
    MVEK
    MVEK --- ---
    SARGO: Tím to nebylo, to jsem tehdy neslyšel. Ale ano, myslím, že jsem se později setkal s tím, že se hovorově běžně říkalo "k Ježuchovi".
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    SARGO: Je to hodně, ale fakt hodně rozšířené.
    IDLE
    IDLE --- ---
    SARGO: Není, znám to taky, i když v naší rodině se to myslím nepoužívalo.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    SARGO: u nás máme zase "zkocouřit" čiliž zašantročit či zničit, neboť micák kalypo byl expert na tyto činnosti.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    MVEK: já si vůbec nevybavuju, že bych si ježíška nějak představoval. my jako děti bydleli v bytě tak 37 m2 a tam nějak ukrýt, kdo dává dárky pod stromek nešlo. navíc jsem neprodělal žádnou ideovou indoktrinaci stran povahy vánoc, takže jsem se na ně těšil (miloval jsem strojení stromku kvůli pěkným baňkám), ale bez konkrétních představ (krom stromku a dárků, rodiče dělali dvanáctky, sejít se třeba k jídlu všichni byli u nás vzácné).
    SARGO
    SARGO --- ---
    MVEK: Že by sloveso "naježit" (- darovat) nebylo specifikum jen naší rodiny? :-D
    MVEK
    MVEK --- ---
    KRYSHA: Tak však jo, ono já pod tím ježíškem taky vnímal "ježení" se, ale právě živého nazdobeného smrčku nebo tak.
    KRYSHA
    KRYSHA --- ---
    MVEK: já si Ježíška spojil s malým Ježíšem v Betlémě spojil až někdy v dospělosti...jako malý jsem si spíš představoval něco na způsob (kouřícího sádrového) ježka :D
    MVEK
    MVEK --- ---
    BRAMBOREENA: Vidíš to, jako malý jsem si představoval Ježíška jako živý vánoční stromek. Ano z toho je patrné, že jsme nebyli nějak věřící, natož praktikující rodina:-), takže jsem Ježíška z Betléma poznal o něco později, a hlavně si později dal dohromady.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    "Ale jelikož jsem to sepsala obratem" ... tak schválně, kdy se ti tohle povedlo naposled? :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    E2E4: Krajkář, krajkář, ne rukavičkář! :D Nosí i závoje!

    Nuže: "povídka" o Černých studních (do antologie, kde chtěli sto stránek) měla někdy v dubnu kolem 140 normo, zbývalo už jen finále, ale pořád jsem se nemohla dokopat k tomu, abych to uzavřela, protože mi to bylo tak nějak neurčitě líto. Někdy v červnu jsem si to konečně přiznala - prostě je to námět na román, chce to ještě rozepsat dvě linie (které tam byly kvůli úspoře místa jen zmíněné), aby to správně fungovalo, a nechce se mi to utnout, protože to tím totálně zabiju. Tož jsem bleskově vyhrabala starou cca šedesátistránkovou povídku o souloži s vesmírnou Lodí (podle data souboru ze srpna 2013) s tím, že ji rychle opráším a rozvedu to na sto stran a nabídnu to místo Krajkáře.

    Napsala jsem to fakt bleskově (během června a července, z čehož ještě čtrnáct dní jsme byli pryč bez počítače), ale dopadlo to jako vždycky: nakonec to má 180 stránek, jsou tam úplně nové (zajímavější)) linie a ta původní s chlápkem z Lodi je dost potlačená. Jmenuje se to Lidské k lidskému, odehrává se to dvacet let po konci Mycelia a je to o tom, jak se zbytky össenských kněží pokoušejí přivolat zpátky nějaké přeživší Lodě - přičemž ale doopravdy přivolají něco trochu jiného, než si představovali.
    Bavilo mě to psát, docela z toho mám radost, a nejvíc jsem si užívala "práci s psychotronikou". Totiž: ve všech příbězích z argenitového vesmíru musí nastat moment, kdy si postavy uvědomí existenci psychotroniky a kdy se k ní nějak musí postavit; v Myceliu je tomu věnováno dost prostoru, že se ty schopnosti zkoumají a budují; čili psát to znovu by byla otrava. Takže tady už je svět, kde o psychotronice všichni vědí - je sice potlačená karwilem, ale Aš-šád má pořád svou živnost, mluví se o tom a když na ni někdo narazí, prostě to bere jako fakt a rychle si to zakomponuje do reality. Lidi už mají mnohem sofistikovanější clony, takže působnost gleewarinů je trochu omezená, no a zkrátka celé je to jiné než v Myceliu (a právě ten rozdíl a vývoj mě na tom bavil). Hlavní hrdina - Clark - je miláček, traumátka má pěkná, tak snad se vám taky bude líbit. Plus mohutně jsem využila Kavenův generátor össeinu, je tam spousta nových pěkných slovíček. Ani jsem se tady nedožadovala betování, to se vůbec nestíhalo, jeden den jsem to dopsala a druhý odevzdala, četla mi to akorát průběžně po kouskách ID SARGO a manžel. Má to být v antologii Ondřeje Jireše (kde mají příspěvek taky Algořani, Honza Kotouč a Neffíno a možná ještě někdo), ale Vánoce se prý už nestíhají, mohlo by to být v Argu v únoru, ovšem jelikož se to odkládá už hodně dlouho, je otázka, jestli ostatní autoři necuknou a celé se to nakonec nerozpadne. No kdyby, tak je to skoro na knížku, nakonec to někde uplacíruju.

    Po odevzdání téhle novelky jsem bleskově za čtrnáct dní napsala ještě jednu věc, taktéž na objednávku. To bude "vánoční" antologie Epochy s názvem Krev, mostra a cukroví, zadané téma bylo doopravdy "Vánoce". Povídka je mimo argenitový cyklus, jmenuje se Jednou se to stane, má kolem padesáti stránek a je o bytostech podobných vánočním stromkům, kteří prchají před roboty lovícími vánoční stromky. Děsně mě to bavilo, je to takové trochu... pixarovské, úplně to vidím jako vánoční rodinný film, no a hlavní hrdina je taky velká láska a cool týpek, i když je to stromeček! :D

    Co se týče toho zítřejšího čtení, to je ještě úplně jiná povídka, tentokrát fakt mikro (na čtyři stránky), a byla taky na zadané téma, což znělo "A vzala jsem do ruky sekyru". Tihle lidi taky dávají dohromady antologii, ale tam je to v nedohlednu, hledají vydavatele :D Ale jelikož jsem to sepsala obratem (do čtyřiadvaceti hodin od mailu, kdy si o ni řekli), tak mě to nijak nehněte, prostě legrácka.

    Čili, závěr - zakázky mám ze stolu, půjdu teď psát toho Krajkáře a doleze to odhadem tak na 250 stran.
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: Longin už taky založil událost:
    https://facebook.com/events/1054292352603746/

    "Bohatý program, na místě budou mj. Ondřej Neff a Vladimír Merta s kytarou." zní zajímavě ;)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BRAMBOREENA: jakou?

    a ostatně co ten rukavičkář z černých studní?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Já tady vstoupím do krásné lingvistické debaty s trapnou upoutávkou... kdybyste šli náhodou v pátek kolem Letný, donděte, budu číst povídku a je KRÁTKÁ! :D

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam