• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    BRAMBOREENA: tady jsou nějaké variante čtvrtého



    ARNIWUP
    ARNIWUP --- ---
    tohle je taky dalee. Zkusil jsem tvuj prompt a pak jsem mu dvakrat zopakoval, at odstrani kridla. tohle je treti iterace

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    STARE_CASY: Ten čtvrtý je dobrý!
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Skoro jsme tam! Ale ani slovo "wingless" nepomohlo zbavit hmyzáka křidýlek.

    Prompt:
    Alcohol ink artistic illustration, dark interior of futuristic cathedral made from glass and shiny metal techno parts of future alien space technology. Metal gothic columns with engraved futuristic versions of aztec ornaments. Wet slate floor. Statue of slender wingless insect god with six legs. Insect god stands on two rare legs, four upper legs are raised and outstretched. In front of the scene is glowing aztec sacrifice stone. Hdr, octane render

    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    STARE_CASY: Jinak tohle je zajímavý rozbor... já s tím moc zkušeností nemám, začala jsem včera večer, ale co zatím mohu posoudit, vlastně s tebou dost souhlasím - je to rekombinace a je to nástroj a nejvíc bude záležet na tom, jak ho konkrétní člověk použije. Přátelím se na FB s Vaškem Švankmajerem (surrealistou, výtvarníkem), a co ten z toho dokáže vyrazit za věci, to je úplně neuvěřitelné. Ale to je právě ono - to je přesně člověk, který dokáže dobré věci vytvořit i sám od sebe bez ai.
    Já s tím ve skutečnosti začala proto, že bych si chtěla vygenerovat nějakou pěkně zkomponovanou scénku, která mi poslouží jako předloha pro olejomalbu. Ono je to možná toporné, ale světlo to tam spočítá asi dobře a připadá mi, že je tam pořád víc osobního vkladu, než kdyby si člověk maloval obrázek podle náhodné fotky z internetu.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Zkus v té Midjourney použít můj prompt, tohle mi dale-e nakreslil:

    Alcohol ink artistic illustration, dark interior of futuristic cathedral made from glass and shiny metal techno parts of future alien space technology. Engraved futuristic versions of aztec ornaments. Wet slate floor. Statue of slender spider–like insect god standing on rare legs. In the middle of interior is glowing aztec sacrifice stone

    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    BRAMBOREENA: taky to tady zkouším, obměňuju a upravuju prompty, ale zaseknu se pokaždé v bodě, kdy to nepochopí věci, které jsou netradiční, zcela evidetně mimo tréninková data.

    Obrazovým AI pořád chybí opravdové pochopení vstupu a hlavně kontextu. ChatGPT se svým jazykovým modelem se dá už celkem solidně dokopat k tomu, aby dělal, co chci. Upravím mu osobnost, styl, dostanu lepší odpovědi. Ve spojení s DALL-E se z toho pak dají vymáčknout i zajímavé obrazové výstupy (mám uložené vlákno, kde postupně vytváří a obměňuje obrázek svatého Martina).

    Limit je v momentě, kdy po AI chci věci, které jsou úplně nové, které ještě nikdo nenapsal, nevytvořil (nebo ne v době, kdy vznikl soubor tréninkových dat). LLM, potažmo ChatGPT ještě jakž takž přesvědčím díky tomu, že celkem chápe a udržuje kontext v rámci debaty (zejména ChatGPT 4), jakmile to ale chci v obrazu, tak mám smůlu. Nechápe, co to znamená ucho, nechápe, co to je nos, natož věci, které jsou komplexní a úplně jiné. Občas z toho vypadne obrázek, který se docela trefí nebo aspoň vypadá zajímavě, ale vytváření úplně nových věcí nejde. Vždy z toho vypadne jen permutace něčeho, co už někdo někdy vytvořil. Změní se styl, pojetí, rozmístění, ale nevznikne nic úplně nového a jiného.

    Začínám s tím trochu koketovat už pracovně, zatím jen lehce. Vidím v tom zcela jednoznačně budoucnost mnoha a mnoha oborů, určitě ten, kdo se naučí tyhle nástroje používat, bude mít možnost dělat svou práci snadněji nebo ve větší šířce. Ale samospasitelné to pochopitelně není a nebude. Přirovnal bych to k rozdílu toho, jestli budu kopat výkop ručně nebo jestli se naučím obsluhovat bagr a udělám víc a rychleji (přirovnání kulhá pochopitelně na všechny tři nohy, které AI umí postavám vykreslit).

    Hraju si tu teď s Akkütlixem. Chci hmyzího boha v gotickém chrámu ze skla, oceli a černého kamene. Mám různé pavouky, vosy v kancelářských a nádražních halách, oltáře se nedaří.

    Ještě si sem dovolím hodit video, jak to ta midjourney generuje... je to samo o sobě fascinující, jak to vzniká.

    Typicky to jsou čtyři různé obrázky, různě pojaté. Pokud tam nevnutím tzv. seed, tak je generování pokaždé úplně jiné. Je to strašně zvláštní nástroj, výsledky jsou ve většině případů nepředvídatelné, drobná změna v promptu změní úplně kompletně všechno.

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Už fakt poslední, tohle je příšerná prokrastinace! :D Uši nezabraly, nos nezabral, prostě nevím, jak mu to vysvětlit.

    Prompt: Alcohol ink with gold leading edge, stained glass, image of a bald young man in action pose. Man has a dark indigo blue skin, ears resembling manta ray and a large curved indigo nose in shape of beak. hdr, octane render

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    STARE_CASY: :D No musíme ještě rok počkat, zatím jsou fakt marný. Já si nedala pokoj a ještě zkusila jednoho Össeana a v bundlu je k němu místo zobáku ještě naštvanej orel, ovšem Ossean nemá zobák, nýbrž něco jako roh :D Příště už rovnou zkusím nosorožce. Celé je to totálně papundeklové a jak tak pozoruju, mou fantazii to spíš ubíjí než stimuluje...

    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    BRAMBOREENA: ehm... Midjourney to asi úplně nepochopila. Radši neříkám nic. :D

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Když už jsme v tom, ještě se podělím o Krajkáře (kvůli kterému jsem si s tím ájíčkem původně včera večer začala hrát). Po asi deseti marných pokusech, které vypadaly jako screenshoty z Duny s chlapci z BTS, se tenhle jeden konečně trochu blíží tomu, čím by Krajkář být mohl... pokud se tedy člověk nenechá příliš zneklidňovat tím jeho desetipackem na břiše :D

    AVATAR
    AVATAR --- ---
    BRAMBOREENA: presne, rikal jsem si: byt tam misto slona pavouk, je to perfection :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    STARE_CASY: ještě konkrétně - skvělá je ta černošská Kamele a fakt bizarní je ta obří sloní hlava v bankovní hale :D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BRAMBOREENA: (prompt byl: A full-length high-definition digital illustration of a bald young woman in action pose, climbing a wall of a cathedral. She has elephant ears and a beak instead of nose. Color of her skin, ears and nose is a mixture of dark blue and purple tones, her eyes are glowing orange. Woman wears a dark gothic cloak with metallic reflections.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    STARE_CASY: Ovšem tohle je místy dobrý!
    No tak ještě Hmyzího boha a máme, ehm... vymalováno. :D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    No tyvole, tohle je fakt legrační:

    AVATAR
    AVATAR --- ---
    Zkus nose like from avatar movie :)

    A hlavne holku, jakoze Camelle :)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    BRAMBOREENA: zkusil jsem ten tvůj prompt předhodit midjourney. Už pár dní si tu zkouším prompty přehazovat mezi Midjourney a DALL-E a naučit se na tom, jak AI donutit, aby mi kreslila, co chci. Líbí se mi, jak odlišné ty obrázky jsou. A občas to udělá strašně zvláštní věci jako třeba teď:






    Kromě toho jsem si trochu hrál s interiérem chrámu, aby nebyl tak moc pozemsky středověký, ale měl víc oceli nebo skla. Nejvíc se mi líbí tyhle tři:







    Jenom jak píšeš TADY - donutit AI, aby udělala něco úplně přesně podle popisu, je skoro nemožný. Midjourney se zasekla u sloních uší - jakmile je začnu víc specifikovat, pochopí to úplně blbě.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam