• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    ARGANNAH: na tu finální apokalyptickou bitvu AI robotů versus myceliálních zombií se moc těším... snad se toho dožijeme.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ZUZKAOU: Já si spíš tak představuju, že všechny ty transhumanisty, AI evangelisty a vyznavače singularity prostě sežere a bude od nich pokoj
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ARGANNAH: no až mycelium proroste do datových center AGI, tak AGI zíká biochemické rozhraní :-D
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ZUZKAOU: Tak proto ten Mikolov tak strašně prudil do médií, žádný žáby, pralesní myceliální technologie je za chvíli převálcuje na akciovejch trzích a půjdou se klouzat

(osobně se radši nechám sežrat zombie houbou než zastřelit prodlouženou rukou centrálního mozku lidstva, ale mám trochu obavu, že na tohle nikdo referendum organizovat nebude)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: Zatim jsme u prologu. Mlady nadšený vedec dostal grant na velkou vypravu do pralesa!

Jako tohle bude mnohem stylovější apokalypsa, nez ten upocený cyberpunk co zkousi zavest techbros!
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Hoši! Pěstujte i vy zombie houby doma na poli!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kampaň zacala!

Zombie houby z tropických pralesů mohou zachránit světové zemědělství – National Geographic
    https://www.nationalgeographic.cz/veda/zombie-houby-prirodni-reseni-proti-skudcum-na-polich/?

_
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    JULIANNE: Když jsme tam byli, neubránila jsem se myšlenkám na Anihilaci. Tak nějak jsem si představovala tamní strukturu.
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    RIP: Je to tak, tahle "obrácená věž" je v Quinta de la Regaleira v Sintře. A je to tam krásné, doporučuji!
    RIP
    RIP --- ---
    BRAMBOREENA: Šodó okolností teď jedeme na pár dnů do Lisabonu, tak se mrknu, kde tam ta děsná kobka je :-) Tipnul bych někde v Sintře, ale co já vím...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BRAMBOREENA:
    Ještě k té antologii: to, že mi někde vyjde tiskem někde nějaký text, už beru dosti stoicky, ale z téhle knížky jsem nervózní jak jalovice, protože je to PRVOTINA... ovšem teda výtvarná :D Nějak se to stalo, že je na obálce moje olejomalůvka. Kdo zná Portugalsko, může hádat, co je to za lokalitu.

No a ta zmiňovaná povídka o Maurce, kterou tam mám, se jmenuje Abismo das Naus (po portugalsku se to čte "abišmo daš nauš") a je to teda docela depka. :D

VANEK
    VANEK --- ---
    E2E4: Věřit možná ne, prověřit ano. Přece jenom na trénovanou lidskou inteligenci umělák ještě pár let mít nebude.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    E2E4: Njn, Tineye nevyhledal ani jeden výskyt na celém širém internetu...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    FRENZY_: bohužel v dnešní době už nelze věřit žádnému obrázku, že to není AI.. :(
    FRENZY_
    FRENZY_ --- ---
    E2E4: Všechno je to pravda, akorát ta fotka je teda AI obrázek, hmyzomorka nevypadá jako takové pěkné hříbky :) (viz google images "hmyzomorka")
    Houba mění mouchy v zombie. Vědci popsali, jaké genetické triky k tomu používá — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/houba-meni-mouchy-v-zombie-vedci-popsali-jake-geneticke-triky-k-tomu-pouziva-352700
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Kabinet Kuriozit · Follow
    9h ·
    Na této fotografii nejsme svědky obyčejné smrti jedné mouchy, ale mistrovského díla biologické manipulace. Z neživé slupky nyní vybuchují plodnice houby a šíří neviditelné spory do vlhkého vzduchu lesní půdy.
    Parazitická houba hmyzomorka muší (Entomophthora muscae) vyvinula strategii k maximálnímu využití své oběti. Prorůstáním do motorických center hmyzího mozku a přiměje umírající mouchu, aby z posledních sil vylezla na nejvyšší místo v okolí. Spory houby tak mohou poletovat co nejdál. Pro lepší šíření navíc vypouští feromony, které přimějí prolétající samečky mít pohlavní styk mrtvým nositelem. Sami se tak nakazí a houba se může spokojeně šířit ještě o něco dál.
    Hmyzomorky mají řadu druhů, které si pochutnají na odlišných druzích hmyzu. Epidemie hmyzomorky opakovaně nabývá takového rozsahu, že hovoříme o muším moru.

SOMBRA
    SOMBRA --- ---
    BRAMBOREENA: v Ozvěnách mám taky povídku, takže se uvidíme :) a na Karolinu se taky těším :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Příští víkend je Svět knihy. Zatím tam mám jediný "plán" - budu na křtu antologie "Ozvěny portugalských legend", který by se měl konat v pátek 16. 5. v 17:00 na stánku Portugalského centra Camões (veletržní místo č. KB200). Celá akce je plánovaná v rozsahu 1 hod, na úvod proběhne samotný křest, jehož se ujme portugalský velvyslanec Carlos Manuel Folhadela de Macedo Oliveira a Inês Maria Lopes Silva, ředitelka Camões, poté proběhne krátká beseda s autory a autorkami a nakonec autogramiáda.

(Ne, neumím portugalsky, kopíruju to ze zvacího mailu :D - nicméně přispěla jsem povídkou o zakleté Maurce, tu určitě chcete :D)

Na celý víkend taky přijede z Liberce kámoška spisovatelka - Karolina Francová - a na ten křest se přijde podívat, takže komu neuniklo, že jí právě vyšel román Metamorf (navazující na povídku z antologie Studená bestie, obojí z Brokilonu) a chce ho mít podepsaný, může ji tam zkusit odchytit. Chceme tam jít společně pocourat i v sobotu a k potkání budem, ale součástí programu už nejsem (pokud mě na poslední chvíli někdo někam z nouze nezatáhne, bývám spolehlivá výplň v případě výpadku hostů :D).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FERRYH: v RA prostoru to vydrží dlouho ;-)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    XCHAOS: me by zajimalo jak to podleha pocasi a treba vlhku - jakej tam je pak komfort a jak dlouho to vydrzi nez se to rozpadne...
    tohle asi napovi az par desitek let praktickeho uzivani...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Český dům z houby je skvělou ukázkou, jak může příroda nahradit polystyren – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/cesky-dum-z-houby-je-skvelou-ukazkou-jak-muze-priroda-nahradit-polystyren/sc-870-a-234280/default.aspx
    Habitat X-C-H bude nepochybně patřit k prototypům ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam