• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEALidová architektura, skanzeny, kulturní architektonické památky, stará obydlí
    Skanzeny Lidová architektura a kulturní památky Starobylé domy Zelmjanky, hliněné domy po staru Jak získat statut kulturní památky? Jak vkusně skloubit staré a nové obydlí? Jak zachránit starý dům před zbouráním?
    rozbalit záhlaví
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    cau, je tu nejaky architekt/ka na projekt rekonstrukce RD po pozaru? kdyztak zprava, dik.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Jak zachránit státem chráněnou památku před chátráním? Víc hlav víc ví, doražte (Praha) ;)

    [ Sousedské setkání u Cibulky / ostatniother / 16.5.2015 / CR - Praha - park před usedlostí Cibulka ]
    MEA
    MEA --- ---
    Jizerské hory - chalupa Příchovice
    http://chaty-chalupy-dovolena-ubytovani.cz/...erecky-kraj/jablonec-nad-nisou/prichovice-2009024/?h=1

    a tuhle chajdu nedávno prodávali, narazila jsem na ni mezi inzeráty, stála okolo milionu
    MEA
    MEA --- ---
    tak aby to tu nestálo..

    nedávno jsme byli v Jizerkách/Krkonoších a stará vitální paní, co tam pronajímá pokoje v roubence, bydlí v poloazbestový chalupě a asi ani netuší, co je to za toxickej kekel, když se taková eternitová taška rozbije a člověk to pak dýchá a ošahá.. občas si říkám, že ten "radioaktivní rakovinovej bubák" je nadnesenej, aby byl dost strašidelnej a že jsou lidi následně nemocný rakovinou spíš ze stresu, kterej se spojí s toxicitou určitých materiálů a už to jede.. jednoduše - zlatá nevědomost, zdá se mi, že u rakoviny hodně platí..

    no to jen tak mimochodem, ale jinak na horách bylo krásně, že jsem se už málem nevrátila domů a nyní nemohu tady ve městě pořádně dýchat a pěkně mne to rozčiluje. :/


    U Čápa, přímo na sjezdovce
    tady jsme byli na pivku, pak na rozhledně, v muzeu Járy Cimrmana a pak zase na pivku a medový slivovici co byla sladší než med, takže to pak dopadlo velmi divoce


    Trutnovská chata
    a tady to byla druhá sousední chata nad naší, jejíž foto zatím nemohu dohledat, každopádně tady točili tambora, ale "z technických důvodů" měli zavřeno, klasika.. a škoda.. kam se třeba hrabou na tambora svijany, kdo ví..

    No a moje máma taky pochází z horský chaty, z Pece pod Sněžkou, až zjistim, ze který a jestli ještě dnes stojí, tak sem postnu foto :).. Ale mám takový neblahý pocit, že mi říkala, že chata vyhořela.

    http://ubytovani.kamsi.cz/krkonose
    MEA
    MEA --- ---
    SCHWEPZ: jo pravda, myslím střešní krytinu.. ale psals o 19. století, jestli si dobře pamatuju, tak ohaduju, že by mohla být z tohoto období :)
    a tím původní jsem měla na mysli, původní - renesanční.. je možné, že stavba má původ mnohem hloubějc..

    ale to jsem si vzpomněla na svůj dávný výlet na jih čech k přátelům, kteří z hecu koupili statek.. jeho původ byl v gotice, maštal měla gotický lomený oblouky, ta se zachovala, zbytek byly už přestavby.. btw. večer jsme se chodili dívat na duchy :))), ale myslím, že jsem viděla něco jiného než ostatní .)
    MEA
    MEA --- ---
    k lidem, co takto žijí a umí se starat o taková stavení, a nemusí to být jen historické budovy, chovám respekt a zváštní obdiv jejich síly a odhodlání..
    je tam určitě moje touha i strach, přeci jen měšťák, co je zvyklý na dodávky z okolí, s touhou po soběstačnosti bude mít spíš obavy, aby byl taky tak silný, ale zároveň tak zjistí, zda-li ho tato touha zavedla opravdu tam, kam chce nebo chtěl :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    MEA: moc ochotná právě nebyla a ano, zkoušeli jsme to, bratr je v tomto odborník, pracuje na památkovém ústavu v Pardubicích a snažil se jí vysvětlit, že by na opravu mohla získat peníze

    většinou se stáří zakládá na nějakých dendrochronologických metodách, stáří zachovaných dřevěných prvků, ale co se týká typických znaků tak to jsou lokální specifika (prostor nad světnicí mezi světnicí a půdičkou), dispozice domu, okna, kuchyň a topeniště...ale nejsem odborník, navíc jde o lokální specifika (chrudimsko), je to takový zapomentý kraj
    MEA
    MEA --- ---
    SCHWEPZ: a ještě.. majitelka té stodoly, byla ochotna s vámi na toto téma mluvit nebo zkoušeli jste to?

    jaké renesanční znaky vykazují ty budovy, podle kterých se dá poznat, že se jedná o renesanci, krom stáří trámů? jsou nějaké typické znaky vesnických domů z období renesance a dřív?

    o vesnické stavení jsem se zajímala spíš až od baroka.. v období gotiky odhaduju, že se jednalo hlavně o chatrče, případně něco na způsob tvrzí, ale taky se mohu plést.. tohle téma vlastně otvírám čerstvě :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    MEA: já taky nejsem odborník na lidovou architekturu. Mno...záleží co myslíš tím "střecha", to je široký pojem...krov, krytina...a taky co myslíš tím původní :) ale myslím, že jednoduší bude odpovědět že ne není původní ,-)
    MEA
    MEA --- ---
    SCHWEPZ: hezký výlet, už bych taky měla někam vyrazit.. a mám dotaz k předposlednímu obrázku a opět střeše :))).... nevíš, zda-li je střecha původní? můj názor je, že není, ale zas nejsem odborník, spíš mne to zajímá a jaksi odhaduji :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Obr. číslo 2 mělo být:

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Dovolím si pár fotek...nedávno jsme měli s kamarády toulku po starých lidových stavbách na Litomyšlsku. Na většině z nich by laik nepoznal, že jádro domu, či trámoví, jsou třeba pozdně-renesanční. Jeden z nejstarších dochovaných vejmineků (stavěný před bitvou na Bílé Hoře) je prakticky už na spadnutí....většina ze staveb je po přestavbě, většinou v půli 19tého století. I tak to se dalo dohledat pár pěkných detailů, jako barokní čísla popisná, datace trámů k rokům 1650, nebo různé dřevěné vychytávky a řešení vytápění a přípravy jídla...

    Nevypadá, ale vejminek dostavěný r. 1619



    Polygonální stodola...pozdní renesance (dendrochronologická metoda - stáří trámů). Majitelka nás nechtěla pustit nahlédnout dovnitř, tak jen vršek...tohle asi spadne při první vichřici..a přitom by se to dalo přemístit do skanzenu nebo požádat o dotaci.




    Tady bydlel jeden moc příjemný stařeček..statek na kopci ...kolem louka a sad, právě vytáčel med...tak nám udělal prohlídku a byl rád za dobré slovo. Inspirativní prostota života - a přitom - žádný primitiv, ani náhodou. Všude měl čisto. I v životních postojích! Bydlel ve světnici, kde bylo vše jak z roku 1850 postel, stůl, police...výhled rovnou do sadu. Velmi rurálně romantické, ale v zimě to tam nemá lehké.





    MEA
    MEA --- ---
    tip na výlet na Šumavu za roubenkou s eternitovou střechou :))
    aby vlastní oči měly jasno!
    Čábuze


    VACOV A OKOLÍ - Čábuze
    http://www.sumavanet.cz/vacov/cabuze.asp
    MEA
    MEA --- ---
    nedávno jsem si všimla, že plno roubenek má natvrdo a naférovku eternitovou - azbestovou střechu, to je vidět, jak když se s tím v sedmdesátkách - osmdesátkách opravdu nepárali nikde, natož nějaký památky a tak.. :/


    eternitová střecha (pravděpodobně)

    Svatkovice

    eternit už určitě

    a takhle to má vypadat - šindele nebo došky
    Roubenka Kopec



    STAVME - roubenka Jiří Hořínek
    http://www.stavme.eu/roubenka.php




    BOZP info - JOSRA 1-2 - 2012
    http://www.bozpinfo.cz/josra/josra-01-02-2012/seminar-azbest.html

    a trochu historie

    Historie střešní krytiny
    http://oko.yin.cz/38/historie-stresni-krytiny/
    MEA
    MEA --- ---
    no dokud to není ofiko památkou, tak by to nevadilo, imho..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEA: mám takové temné podezření, že strhnout a nechat čelo se příčetným památkářům nebude líbit. To že se tak třeba v Praze opakovaně děje je věc jiná.
    MEA
    MEA --- ---
    ZUZKAOU: jj, děkuju, něco takovýho jsem hledala, po víkendu na to juknu.. to, co popisuješ, jsme s místními řešili minulý víkend :) ad památka a následná složitost rekonstukce.. došlo mi ale, že by vlastně stačilo, aby případně ten, kdo by chtěl bourat, nechal čelo a část domu a na něj napojil zbytek novostavby.. to už by bylo na našich dohodách.. jen se bojím, aby mi pak neřekl, sice dohoda, ale prd, nakonec to celý zboříme.. aby ta dohoda byla nějak ošetřená..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEA: tak nejjedodušší cesta je sehnat prachy na rekonstrukci a najít cestu jak se s tetou domluvit...

    Pak ještě můžeš zkusit ukecávat místní památkáře, aby z toho udělali památku, což teoreticky zesložití případné bourání a výrazně zesložití rekonstrukce a pak sehnat prachy na rekonstrukci... Ovšem to dosti rozezlí tetu, zejména pokud z toho nechce mít památku...
    Návrh na prohlášení věci za kulturní památku - Životní situace - Portál veřejné správy
    http://portal.gov.cz/portal/obcan/situace/139/142/4149.html
    MEA
    MEA --- ---
    to je barák tety..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam