MAGUMI: ok dam vediet, zatial sa citim asi o tretinu lepsie ako na Kete a mam pocit ze som viac schudol (z tukovych vankusikov na bruchu, nastastie :) )
Co sa tyka dlhodobych studii, tak jasne , ziadne randomised double blinded controled multigenerational peer reviewied studies nie su k dispozicii, ale na toto sa najcastejsie uvadza argument ze toto iste neexistuje ani v pripade veganstva, a su velke tazkosti taketo nieco studovat, pretoze toto sa neda robit v laboratoriu po dohladom, ale len zobratim si nejakej kontrolnej skupiny a na zaciatku a no konci ich merat, popripade priebezne , plus im davat dotazniky.. S tym je ale vela tazkosti (neda sa presne kontrolovat ake jedlo jedia, ake ma kvalitu , ci nepodvadzaju .. atd, plus variabilita genetickych a inych osobnostnych faktorov, nikdy nemas presne tych istych ludi atd atd..) Dalsim orgumentom je to ze viac menej prsne takto sa zivia iniuti a eskimaci a este nejake ine tribes a to stovky / tisice rokov a su to jedny z najzdravsich ludi na tejto planete.
Co sa tyka zapalovych procesov. Tak to prvy krat pocujem ze by to mohlo mat nejaky pozitivny zmysel ci ucinok? Mozno si to mylis zo stresom, ktory moze mat pozitivny ucinok, napriklad ked sa clovek porani tak je to stress pre organizmus ktory aktivuje protizapalove reakcie ktore potom tu ranu zahoja. Ja si myslim ze zapal je VZDY negativny pre organizmus, je to nieco ako poziar ktory musi organizmus riesit, uz ci je tlmene horiaci alebo poriadny ohen ako chripka a pod.
ad 2) ok, moze byt ale to hodne zaviselo od konkretneho klimatickeho pasma, takze ano , ale ako ktory. Urcite si ale staroveky lovci a zberaci nepestovali zemiaky , mrkvicku a hrasok, takze tiez by ma celkom zaujimalo o ktorych plodinach / rastlinach / zelenine hovoris...
3) hlavny dovod je prave strata vyzivnych latok citlivych na zohrievanie, hlavne vitaminov.