MAGUMI: samozrejme ze niektore fyto nutrients na nachadzaju iba v zelenine, ale zase na druhej strane sa tam nachadzaju aj niektore latky sposobujuce dlhodobe nizko urovnovove zapalove procesy... A vyzera to tak ze cons prevazuju pros... Takze z dlhodobeho hladiska sa praveze ukazuje, ze geneticky nasa fyziognomia viac preferuje tento typ stravy, aj ked aj pri pravekych hunters and gatherers sa spravidla nejednalo o 100% cistych carnivores, pretoze jedli sa aj obcasne bilinky a korienky, ale to zalezalo hodne aj od podnebia a od toho ci bol prave nedostatok mesa. Dalej je velkym faktorom aj to , ze to maso bolo z uplne z CELEHO zvierata vratane koze a vnutornosti a vnutornych organov z ktorych sa mnohe jedli v surovom stave. Tepelnou upravou sa totizto mnohe nutrienty a vitaminy bud uplne stracaju alebo sa ich objem rapidne znizuje...
Dalej ludi ktory zredukuju zapalove procesy na hranicu blizku nule (aj vdaka eliminacii zapalotvornych latok z rastlinych zdrojov) aj vdaka eliminacii sacharidov potom ani zdaleka nemaju taku spotrebu vitaminov, hlavne vitaminu C ako ludia na beznej strave (alebo aj na beznej ketogenickej ci low carb strave).
Takze mozu v pohode prezit aj na Vitamine C ziskaneho z liver alebo ustric.... atd, nejdem tu zachadzat do dalsich podrobnosti, treba si prejst niektore youtube kanaly co som postoval nizsie...