Čaute, mám dotaz. Moje máma si lisuje oleje. Za studena, což je skvělý, nakoupíme slunečnicový semínka, vylisujeme. Mák, vylisujeme. Máme velký počet vzrostlých ořešáků, na podzim lisujeme olej z vlašáků. Většina jde do salátu za studena. Zajímalo by mě, jak moc je vhodný na těhle olejích třeba něco restovat? Radila jsem se s AI a píše mi, že "Mírné vaření: Pokud chcete vařit, používejte oleje s vyšším bodem kouře a udržujte teplotu nízkou (např. restování zeleniny)." Mám takovej dojem, že kolem a kolem je asi blbost na tom restovat? Copak já vim, kolik tam mám stupňů? Co používáte vy? Restujete výhradně na sádle? Děláte si sádlo sami nebo myslíte, že lze jednoduše udržet teplotu mírnou, leč restující?
Roky restuju, smažím na řepkovém oleji. Ale teď, uplně mi přeskočilo a dělám takovej deep dive, do těch potenciálně nebezpečnejch věcí, co běžně používáme v kuchyni. Nijak fanaticky, ale postupně jsem tedy začala víc smažit na sádle a dneska jsem dělala špenát a nějak jsem se nemohla dokopat tam dát to sádlo. Děsila mě představa, že mi to děti hodněj na hlavu, protože to bude JINÝ! :))
Mezitím, co to tu píšu, ještě jsem mrkla, co mi ty inteligente umělý raděj a ještě je prej dobrý ghí. Zkušenost nemám, používáte?