• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DO_ITEuropa Universalis IV a jine "paradoxni" hry
    Strategie od Paradox Interactive. Pojďme společně ovládnout svět jako Dubrovník v EU IV, přemoci Hitlera/Stalina v Hearts of Iron a porodit ditě od manželky svého syna v Crusader Kings II.
    rozbalit záhlaví
    HAREMHEB
    HAREMHEB --- ---
    MICHIGAN: No mě to trochu přijde jako tahání peněz z kapes. Uvítal bych, kdyby se raději zaměřili na špionáž a předělaly mechaniky. Přijde mi dost nepoužitelná v současné podobě a mohla by hře dodat nové možnosti. Hrál jsem teď za Brandenburg a vzal si jí jako druhou diplomatickou ideu. Jediné, co bylo přínosem, byl extra diplomat. Ostatní funkce špionáže jsou dost na nic. Jediné co mělo trochu efekt, bylo sow discontnet. Ale jen v případě, kdy někde proběhla revoluce nebo westernizace a měli aspoň -2 stabilitu. A i tehdy to mělo za následek jen pár rebelií a zpomalení. Nikdy se žádná provincie neosamostatnila. podpora rebelů je dost drahá a efekt taky mizivý. V EU3 se dala ovlivňovat stabilita a další věci.
    Ale stejně si to DLC koupím:-)
    MICHIGAN
    MICHIGAN --- ---
    hmm, seems interesting:

Europa Universalis IV: El Dorado - Announcement Teaser
    https://www.youtube.com/watch?v=vYDn6JhHEuw
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    MICHIGAN: Ono zalezi. Pokud si pohan, tak muzes delat raidy na jine nabozenstvi. Takze kdyz jdes do valky tak se vyplati prepnout veskerou armadu na raid, protoze pak tvym vasalum nevadi ze jsou ve valce a navic z toho mas prestiz + penize.

Pokud nejsi pohan tak je valka fakt jenom pro to pro co je. V nekterych pripadech ale ma jedna strana tikajici skore, takze kdyz nikam nespechas (hlavne u defenzivnich valek), tak ve chvili kdy vyhras to muzes nechat tikat a nechat to dobehnout na 100%.

Jink obecne pokud porazis hrad tak typicky mas nejake rukojmi ktere pak muzes prodat. Takze nejake penize z toho vzdy jsou.
    MICHIGAN
    MICHIGAN --- ---
    HAREMHEB: jasny, asi se teda radsi soustredim na plozeni potomku, jejich zeneni do vhodnych rodin a zabijeni tech nepratelskych dedicu, abych se dostal k potrebnym titulum.. i kdyz ty vrazdy se obcas vlastne taky docela prodrazi, nehlede na riziko, ktery to nese.

jen se mi to ted proste tak seslo, ze na me zautocili jedni a razem se pridali druzi, treti, do toho vpady vikingu a dobrodruhu a mit vedle sebe pohany, kteri na vas furt utoci taky neni zadna vyhra, kor kdyz dobre vztahy s nima clovek stejne moc dlouho neudrzi.

ale zas ten pocet potomku u soucasny vladkyne me vlastne zachranil (kdyz zrovna hrajete za zenskou, prijde mi, ze plodite vic deti, nez kdyz hrajete za chlapa, kterej ma manzelku) - kaciri me v jednu chvili zacali obklopovat ze vsech stran, sebrali podstatnou cast meho uzemi, penize na zoldaky dosly a papez nechtel davat dalsi, moje armady byly uz vsechny natolik vycerpany, ze se zhruba desetitisicovemu nepratelskemu vojsku uz nemohly postavit a zrovna v tu chvili dospeli tri moji potomci, ktere jsem na posledni chvili chytre ozenil, a hura, razem uz jsem mel spojence v italii, kteri pritahli a na posledni chvili me tech parchantu zbavili.

JULIAN: ok, diky, to, ze je v tomhle pripade to primeri jen jednostranny jsem nevedel, to se bude hodit, na oslabenyho protivnika se vzdycky lip utoci. casus belli mam ted nastesti tolik, ze ani nevim, jestli mi ta moje vladkyne driv neumre, nez je vsechny stihnu odnarokovat. a myslim, ze i ten usurp nakonec vyuziju.
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    MICHIGAN: kdyz na tebe nekdo vyhlasi valku, tak z toho nikdy zadne uzemi neziskas. ale "truce" ma potom on na tebe jen, takze jej po konci valky hned muzes napadnout - pokud mas nejake CB teda.

Usurp moznost je na to, kdyz mas vetsinu uzemi nejakeho titulu, ale ten titul ma nekdo jiny. Je to vpodstate jen trochu jina forma "create title". Rekneme ze je nejakej Duke of Cosik, kterej ma tri county pod tim titulem. Ty mu diky nejakymu CB seberes dve. On je porad duke, ale ty kontrolujes dve ze tri uzemi, tak si muzes titul Duke of Cosik privlastnit a on o nej prijde.
    HAREMHEB
    HAREMHEB --- ---
    MICHIGAN: Musíš si vytvořit větší nárok. Když máš nárok na hrabství, můžeš dobít jen to. Když máš nárok na vévodství, lze ho spolknout celé. Podobně je to s královstvím, ale na to se nárok nedá vytvořit, s tím se musíš narodit. Možná to poslední patche změnily, hrál jsem naposledy před rokem. Pamatuji si, že jsem hrál za Byzantince, odstranil schizma, obnovil Řím a získal nárok na celou západní Evropu (na území, ne na tituly) a musel jsem to všechno dobývat jedno vévodství po druhém. Každé vévodství samostatná válka. Mnohem lepší je získávat území tím, že ho zdědíš.
    MICHIGAN
    MICHIGAN --- ---
    mam takovej jeden dotaz - kdyz na me nekdo v ck2 zautoci, da se mu behem ty valky anebo po ni zabrat nejake uzemi, kdyz treba kompletne dobyju nejake county/duchy, anebo vzdycky seberu jen to, na co uplatnim casus belli a nic jinyho nez prestiz a par penez z te valky jinak neziskam? nebo jak vlastne funguje ta Usurp moznost v prehledu titulu? a ma teda smysl pokracovat ve valce i pres 100% warscore, nebo ty obsazeny zeme stejne neziskam. uz nekolikrat na me prave protivnici zautocili a sebrali mi obsazeny uzemi, ale kdyz jsem se ja pokusil o to samy, tak jsem vzdycky ziskal jen to, na co jsem mel podle casus belli narok (ono dost mozna to mohlo byt tim, ze to byli pohani, kteri maji pro osazovani zemi jiny pravidla). ale stejne mi to prijde takovy divny, obsadit skoro cely protivnikovo uzemi, pak dat enforce demands a ziskat z toho jen jedno county. nejaky rady jak nejlip na to dobyvani?
    CATHACK
    CATHACK --- ---
    LET_ME_BE: Musíš mít vybranou jednu jednotku (více jednotek lze nejdřív spojit do jedné pomocí příslušného tlačítka) a jednotka se imho nesmí zrovna účastnit obléhání. Pak uvidíš portréty tří velitelů (pro tři "flanky") a dál je to snadné.

Jo a musíš mít aspoň limited crown authority. Což je problém např. u žoldáků, kteří se prostě vyměnit nenechají.
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    Kdyz uz tady diskutuje. Jak se proboha da zmenit velitel armady? Obcas se dostanu do obrazovky kde to jde zmenit, ale vzdy je to jako nasledek nahodneho klikani :-/
    CATHACK
    CATHACK --- ---
    LET_ME_BE: Z vězení můžeš dostat člověka pomocí podplácení a usmiřování (nejdřív tě věznitel musí mít trochu rád, aby ti příbuzného vrátil) nebo pomocí "free from prison" akce, která je dostupná když máš Intrigue focus (Way of Life expanze). To jsem ale ještě nezkoušel.

LET_ME_BE: Už vím! Gavelkind totiž není to samé, co elective gavelkind.
    Gavelkind funguje tak, jak jsem popisoval. Tvoje demesne se rozdělí mezi tvoje potomky. Nejstarší potomek dědí nejvíc. Pokud máš jeden nejvyšší titul, tak se zaručuje celistvost. Ranný feudalismus.
    Elective gavelkind je víc kmenový zákon: vybereš si hlavního dědice, ten dědí nejvíc, hlavní titul. Mladší sourozenci získají menší celky, ale můžou si říct, že chtějí mít na hlavním dědici nezávislost a jsou pak puštěni ven bez války.

Elective gavelkind - Crusader Kings II Wiki
    http://www.ckiiwiki.com/Elective_gavelkind
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    CATHACK: Kdyby to slo pred tim hladce tak nejsem tak nasranej. Dostat vsechny moje vassaly do stavu kdy se mne neustale nesnazi zabit bylo hrozne narocne. Kazdou chvili jsem musel nicit nejake povstani za nezavislost. Jenomze i kdyz jsem to zvladnul tak pri smrti krale si vsichni splinili svoje dlouholete ambice.

Navic ten co ma polsko ma ve vezeni nejakeho meho pribuzneho ktereho mi nechce vratit a ja diky tomu ze ho ma ve vezeni na nej nemuzu vyhlasit valku. Nektere mechanizmy teto hry jsou naprosto nepochopitelne :-/
    CATHACK
    CATHACK --- ---
    LET_ME_BE: A to je na tý hře právě to super. Když už se ti zdá, že všechno jede moc hladce, NĚCO se stane a všechno se posere. :)

V mým posledním případě jsem hrál už za dvanáctou generaci panovníků Pomořanska. Král Bartosz vládl pevnou rukou a rozšířil pomořanská území významně na východ na úkor litevských pohanů. Syn krále Bartosze Bożydar byl chytrý, brilantní stratég plný ctností, ideální nástupník. Vzal si za ženu geniální princeznu z Dánska. Ta ale po příjezdu do braniborska začala kurvit s celým dvorem. Rázem měl Bożydar sedm synů plus tři dcery. Bůhví kolik z nich bylo skutečně jeho. Bożydar to špatně nesl a v 35 zemřel v depresi (šeptá se, že se zabil vlastní rukou). Král Bartosz jmenoval následníkem jeho čtvrtého syna Kaspera, mladého génia, kterého sám vychovával. Po mnoha složitých intrikách, které zde nebudu psát, nakonec král umírá a Kasper se stává panovníkem ve dvanácti letech. Regentem je jmenován proradný dvorní špeh z německa, který během regence solidně vybrakuje pokladnu směrem do své kapsy. Nastává solidní nestabilita. Kasperovi bratři-knížata bojují mezi sebou o drobná území. Bordelu využívají pohani na východu, kteří dobívají zpět svá dřívější území a mladý král s prázdnou pokladnou s tím těžko něco nadělá.

Výsledek -- zadluženost, prázdná pokladna, ztráta 30% území, rozhádaná rodina, peklo. Pokračování příště.
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    Tak bohemia skoncila. Tri kralove umreli prudce po sobe a proti poslednimu se zvedlo povstani.
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    LOL, parada, tyjo ten elective gravelkind je fakt hod kostkou.

Hned po tom co jsem udelal screenshot mi umrel kral. Polsko a Avaria si zalozili kralovstvi a odpojili se.
    DO_IT
    DO_IT --- ---
    muj cil byl vzdycky ve hre za cechy pritahnout na trun cernocha genia, coz se velmi stizilo v posledni dobe vzhledem k omezenemu dosahu moznosti namluv
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    JULIAN: Jo, ja jsem umrel a jeden muj byvaly vasal se prepojil jinam. Bez moznosti si ho pretahnout zpet.

Jinak celkem se mi to zacina rysovat:

Pristi kral bude mit za ukol zreformovat viru.
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    LET_ME_BE: jak narok? nechapu. co se ti teda vlastne stalo? umrel jsi ty? to na to nevypada
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    JULIAN: V tom ze jsem ztratil narok na to uzemi :-D
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    LET_ME_BE: tak kde je problem?
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    Tak prekvapive, tento kral predal svoje kralovstvi docela bez problemu.
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    JULIAN: Ne, prestoupil pod meho bratrance.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam