• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DO_ITEuropa Universalis IV a jine "paradoxni" hry
    Strategie od Paradox Interactive. Pojďme společně ovládnout svět jako Dubrovník v EU IV, přemoci Hitlera/Stalina v Hearts of Iron a porodit ditě od manželky svého syna v Crusader Kings II.
    rozbalit záhlaví
    MICHIGAN
    MICHIGAN --- ---
    D1RABBIT: jojo, sam jsem se nad tim onehda vztekal. problem clausewitzu je, ze paradox tam ma nektery veci hard-codovany, a udelat tak poradnej UI mod jednoduse dost dobre nejde.
    LANMANCZ: njn, je uz to dost stara hra a vetsina lidi hraje spis EU4 a CK2, od toho se odviji i dostupny mody. par jsem jich sice na paradox plaza nasel (btw - je tam obecne vic modu, nez na workshopu), ale vetsinou meni jen fonty na mape. musime jen doufat, ze se paradox oknecne pouci a ze novej HoI4 uz tu skalovatelnost rozhrani umozni.
    LANMANCZ
    LANMANCZ --- ---
    MICHIGAN: Nj, na EUIV mam aspon better font a tooltip mod z workshopu. Doufal jsem, ze neco takoveho existuje i pro HOI3.
    MICHIGAN
    MICHIGAN --- ---
    LANMANCZ: s tim maj imo problemy uplne vsechny paradoxi grand strategie. u her, kde na to neni na ParadoxPlaza mod se da pomoci programu BMFont zvetsit a nahradit fonty v adresari gfx/fonts, ale je to strasnej oser delat to rucne.
    mnohem jednodussi je tak snizit rozliseni z 1920x1080 na neco citelnejsiho.

jo a jinak Horse Lords pro CK2 vyjdou uz 14. cervence :)
    https://forum.paradoxplaza.com/...um/index.php?threads/horse-lords-ride-into-camp-on-july-14.865865/
    MICHIGAN
    MICHIGAN --- ---
    vypada to, ze ten clauswitz engine zas o neco vylepsili. no, jsem na to zvedavej:

Hearts of Iron 4 Preview!
    https://www.youtube.com/watch?v=srAFW2FiML0
    LANMANCZ
    LANMANCZ --- ---
    Zdarec,
    nevite nekdo jestli nahodou existuje nejaky mod na HOI3 na velikost fontu ? Zkousim to googlit, ale zatim bez uspechu.
    MICHIGAN
    MICHIGAN --- ---
    AXTHEB: jj, taky doporucuju zacit hrat a pritom treba prubezne koukat na tutorialy od arumby - i kdyz v nich uz nektery veci neplati, tak porad si tam clovek v tom seznamu muze najit kategorii, ktera ho zajima:

Europa Universalis IV Tutorial (1)
    https://www.youtube.com/watch?v=PfBf4qagUv4&list=PLH-huzMEgGWBz8XAD77YTwMe6wx-Ql_Ao
    DO_IT
    DO_IT --- ---
    AXTHEB: nah, to nemusis. ja byt tebou tak se do toho ponorim a neresim to.
    Francie, Spanelsko, Otomani asi nejlepsi prvni volba. Az to prestane bavit tak zkusit nemecky statecek, moskevska rus ci italsky stat.
    Tutorialy nema cenu hrat, fakt lepsi se ucit za pochodu.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Když začínám (hrál sem párkrát demo EU IV a jinak z paradonich her nic), tak je asi lepší všechny DLC vypnout?
    DO_IT
    DO_IT --- ---
    MR_PREWEET: bud to pres steam pustis s pozdejsim patchem, nebo musis holt zacit novou hru
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    MR_PREWEET: pri vydani noveho dlc je cast pridanych funkci dostupna zdarma v ramci noveho patche. Nove funkce bohuzel vetsinou nejsou kompatibilni s predeslou verzi...
    MR_PREWEET
    MR_PREWEET --- ---
    common sense dlc nemam. nic noveho jsem do hry nepridaval = hraju to se stejnyma dlc jako jsem mel 14 dni zpatky. pravda, autoupdate steamu mi nainataloval patch-to pridali common sense zadara do hlavni hry? proto se tolik divim a jsem ponekud nasranej ze se to rozsypalo.
    DO_IT
    DO_IT --- ---
    imho i verze predtim meli nejake province navic, holt nazacatku vyber tolik DLC, ci takovou verzi, na ktere jsi ten save hral, nema cenu nacitat verze navic
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    MR_PREWEET: jak pise JULIAN, vysel patch v souvislosti s DLC Common sense, takze stary save je ted nekompatibilni. Pokud chces v te hre pokracovat, tak si hru vrat starsi verze pred patchem
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    MR_PREWEET: velkej patch co prisel s common sence DLCckem, mozna?
    MR_PREWEET
    MR_PREWEET --- ---
    zdravim, po ca 14 dnech abstinence jsem spustil EU4 a chci naloadovat svuj save a voila, save je pry nekompatibilni. presto hru naloaduju, ale vidim ze mi z meho uzemi zmizelo hodne provincii ktere vidim jako "terra incognita", misto vydelavani ca 50-100$ mesicne prodelavam 1500$ mesicne atd. WHAT THE FUCK HAS HAPPENED?!?!
    HAREMHEB
    HAREMHEB --- ---
    LET_ME_BE: To co říká JULIAN je pravda. Jen doplním.
    OE: Krátkodobě (pár měsíců) hodnota OE nad 100% moc neovlivní. Takže pokud už máš nějaké provincie téměř integrované, vyplatí se do toho jít. Jinak by sis to měl opravdu hlídat. Málo co ti dokáže tak rychle zkomplikovat život. Hlavní negativní efekt OE je zhoršený revolt risk. Ostatní důsledky jsou vcelku zanedbatelné. Revolt risk se objeví už od (tuším) 30 OE a roste s procentem OE. Proti revolt risk se dá bojovat různě, krátkodobě může pomoci poradce.
    AE: Dá se významně snížit ideou (Influence group) a některé policies to také ovlivní. Další cestou je efekt "better realations over time". Získat se dá v humanism idea group (dobré taky pro snížení revolt risk), v některých policies a nebo poradcem (nevím přesně jak se jmenuje). Abys po dobytí získal co nejméně AE, je dobré mít nějaká nárok (casus belli). O kolik se to zvedne se dá zjistit při navrhování podmínek míru, když najedeš na tu výslednou hodnotu, ukáže ti to, o kolik který stát poskočí. Čím jsou od dobytého území dál, tím méně to poskočí. Takže pokud jsi třeba Ottoman, útoč střídavě do různých směrů, abys to minimalizoval. Když dobudeš provincii v Evropě, v podstatě to tvé jižní/východní sousedy vůbec neovlivní a naopak. Pokud jsi dejme tomu Španělsko, moc možností nemáš. Taky hraje vliv vztah neutrální země vůči cíli tvé agrese, čím méně se mají navzájem rádi, tím nižší AE. Aktuální hodnoty AE můžeš přehledně sledovat v mapovém módu coalitions. Snížit příjem AE se dá taky diploanexí.
    EDIT: Opraveny hrubky:-)
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    LET_ME_BE: OE, do 99% to ma minimalni efekt (ale neco prece, doporucuju si precist tooltip k tomu, nekde je to tam vysvetlene), nicmene nad 100% zacinaji chodit kokotske eventy, ktere jsou proste ZLO.
    a AE... to je problem no, evropa a zvlaste statecky v HRE na to maji bonus. Nejde ani az tolik o AE samotne, jako o jeho kombinaci s tim jak moc te maji ostatni staty rady. Tusim je to tak ze pokud mas AE s danym statem nad 30 a nemaji te radi, tak vlezou do koalice proti tobe.
    Idealne proste dobyt sem tam neco a pak to nechat vyprchat. taky ruzna CB maji ruzne modifikatory AE.
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    Hmm, jeste jsem si ted vylamal zuby na dalsi veci. Overextension a aggresive expansion.

Vite mi nekdo poradit na jake urovni bych mel maximalne drzet aggresive expansion aby se na mne nesesypala cela evropa?

Napodobne u overextension (uz jsem pochopil, ze pres 100% je fakt moc :-D).
    HAREMHEB
    HAREMHEB --- ---
    D1RABBIT: Všechno tam zdaleka není (třeba ti vazalové, jak zvýšit warscore atd), ale na pochopení základu to doufám stačí.

V té diplomacii hraje vojenská síla velkou roli. Bez ní tě převálcuje jiný adept na trůn:-) A navíc je to i dost o štěstí. Mám za sebou runy, kdy jsem měl všechny předpoklady, včetně diplo a influence idea groupů, ale prostě nikdo z mojí dynastie ne a ne umřít. No a pak taky hry, kdy jsem hrál za malinké (3 nebo 4 provincie) obchodně zaměřené Holandsko a zdědil celou Francii, Milán, Portugalsko a pár dalších prcků.
    HAREMHEB
    HAREMHEB --- ---
    LET_ME_BE: Ano, nejlepší bude, když k tomu budeš přistupovat jako k úplně jiné hře. Pár podobností tam je, ale mechaniky jsou jiné.
    HAREMHEB
    HAREMHEB --- ---
    LET_ME_BE: V CK2 je diplomacie podstatou hry. V EU4 hraje také důležitou roli, ale ne zase tolik. Oproti jiným strategickým hrám se pořád jedná o velmi bohatou diplomacii. Obě hry jsou o něčem jiném, nepřijde mi fér to moc srovnávat. Pokud hraješ za křesťanskou monarchii, je diplomacie pořád tím nejlepším způsobem, jak rozšířit své državy (tzv diploanexe) a world conquest je bez ní neproveditelný.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam