• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DO_ITEuropa Universalis IV a jine "paradoxni" hry
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    D1RABBIT: to by byla i tak, ten nápad je jen o uživatelském pohodlí
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    + bych teda ještě uvítal intuitivnější nápovědu. Jakože když mi jako informaci zobrazí že cosi mi dá, parafrázuju "Sosnial debilism +10", tak abych po najetí kurzoru dostal alespoň nějakou základní informaci o tom, čeho se "Sosnian debilism" týká a nemusel s každým prdem přepínat na wikipedii a lovit to tam. Přeci jen u hraní ironmana člověk radši dvakrát měří než řízne.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    Jaj, no akorát mi teda docela vadí, že pokud hraju za husitské Čechy, vydržím do 16.století a po příchodu Luthera využiju připojit se k reformaci (protože kurňa roleplaying a Jan Hus byl Lutherovým přímým přechůdcem), tak nezískám centrum reformace přesto, že několik českých provincií má development nad 20 a namísto toho se ta reformační centra spawnujou náhodně v Říši i tam, kde je developměnt ani ne 10.

K čemu pak tech přechod na protestantství je? Po uplynutí 10 let religious zealu to protestantství ani nejde bez dalších bonusů šířit na Balkáně, protože při konverzi jiné než římskokatolické víry má postih -1, takže konverze i desítkový provincie trvá pomalu 100 let při plný platbě za misionáře.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    TURBOMATIK: Víceméně ano ... ale ta EU4 je i mezi tím naprosto unikátní svou šíří tématického záběru
    TURBOMATIK
    TURBOMATIK --- ---
    KEMAL: skoro vše od paradox
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    Europa Universalis IV je to nejgeniálnější co jsem kdy viděl běžet na kompu.

Pardon, muselo to ze mě ven :) dál už nebudu rušit
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    No konečně
    PROZAC
    PROZAC --- ---
    8.2. 22 ck3 royal court
    MICHIGAN
    MICHIGAN --- ---
    NEFERNEFER
    NEFERNEFER --- ---
    Tak jsem si zahral svou oblibenou pasivni hru s Laviathanem a musim rict, ze free city v ramci imperia je pomerne silna kombinace spolu s moznosti farmovat vazaly

MIKETUS
    MIKETUS --- ---
    Hraje tady někdo Stellaris na konzoli? Je ovládání velká tragedie oproti PC nebo se to dá jakž takž ovládat?
    DIOM
    DIOM --- ---
    3.0 Stellaris + Nemesis zatím supr! ..a včera mi to krásně vyšlo, kdy jsem konečně napasoval v CK3 Habsburky na HRE trůn a vyšel update na Stellaris :)
    JANDOS
    JANDOS --- ---
    3.0 v kostce

「Stellaris」Everything New in Nemesis Explained - 3.0 & 3.0.1 Patch Notes
    https://www.youtube.com/watch?v=0qTFpNsKRY4&ab_channel=StefanAnon
    PROZAC
    PROZAC --- ---
    FORREST: jj, vojensky je to docela nuda. ze to neni moc challange. jidina challange je tam crusade, kdyz sou silni mohamedani tak se to neda :)
    FORREST
    FORREST --- ---
    DO_IT: Tak mě od nich zatím CK baví i nejvíc.
    Hraju zatím ale jen CK2. Ta hra mi má pořád hodně co nabídnout. Mám v tom necelých 300h a reálně teď hraju 3. hru. Plus jsem furt nezkusil Muslimi, ani republiku.

Navíc u CK3 ještě čekám, až si to trochu víc sedne a budou nějaká rozšíření.
    Ale od kámošů co mají CK2 více vytěženo (tisíce hodin), tak říkali že CK3 je hodně fajn.
    FORREST
    FORREST --- ---
    RUDOLF: Paradoxí hry jsou super. Určitě stojí za to do nich proniknout. Civilizace jsou na mě moc zjednodušující a "nerealistické"...

Souhlasím, že je určitě i důležité, aby Ti sedlo to historické období do kterého ta hra spadá. Pokud Tě baví/zajímá, tak si myslím, že to hodně přispěje Tvému zážitku ze hry.

Podle mě je ještě i hodně důležité, jak k Paradox hrám obecně přistoupit. Jsou to náročné dámy, ke kterým není možné jen tak přijít a strávit s nimi večer. :-) Za mě určitě předtím než začneš hrát cokoliv od nich, tak doporučuji:
    - Najít si nějaký komplexní video tutoriál na YT a poctivně zkouknout (většinou to má celkem i několik hodin).
    - Pročíst si nějaké názory a vybrat si vhodný startovací národ
    - Zapnout hru (klidně s tím Ironman) a postupně se seznamovat a prožívat si ty negativní důsledky svých rozhodnutí.
    - Po cca 30h+ dochází k základnímu seznámení s hrou a můžeš si vybrat národ (styl hraní), který Ti více sedne.
    DO_IT
    DO_IT --- ---
    FORREST: presne, u CK bych zacinal, dokonce CK3 ma funkcni tutorial, coz vetsina paradoxnich her nema
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    FORREST: dík za tip.. Já zkusím ještě tu římskou variantu paradoxu, to období mě teď baví.. Je tam všechno co bych čekal od simulace válčení, logistika, infrastruktura poměr vojáků k logistickým vozům, i nějaká definice formace. Řešíš kapacitu populace - tj. i schopnost rekrutovat z nových provincií, což je asi takový definující faktor staré římské říše. Tj. zatím mám motivace to ještě zkusit, zvlášť když je tam krásně rozkreslená mapa of španělska po persii (možná i indii, teď nevím)

Já jsem si našel Old World, což z crusade kings přebralao rodokmen a events ale hraje se to jako civlizace, až na pár překopaných mechanik jako počer příkazů za tah, větším pohyb jednotek po mapě a tím pádem i vytvoření fronty, obkličoávní apod. Ještě jsem zvědavý na bojový systém z Humankind, ale to je civ like.

Třeba jak jsou fronty v HoI, to mi dává totálně smysl, i když jsem tomu ve finále nepřišel na kloub.

Každopáně si ještě vezmu k srdci radu Antičlověka a budu hrát na Ironmana bez savů, mám pocit, že jsem v HoI dohrál po pár hodinách k počátku konfliktu a pak se mi totálně rozbyli fronty, páč jsem nechápal jak fungují, jak fungje AI apod. A celý útok na evropu byl takovej smutnej paskvil. Ale holt člověk musí dohrát aby pochopil ty mechaniky postupně.
    FORREST
    FORREST --- ---
    RUDOLF: Tak zkus Crusader Kings. Čísel je tam sice pořád dost, ale ta hra se dá hrát i hodně Role-play a za mě k tomu i vyloženě svádí.
    Takže rozhodnutí pak můžeš dělat podle povahy aktuálního charakteru a nikoliv podle toho, co je číselně nejvýhodnější. ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam