Myslel jsem vyšší podpatek a nasazený haršajzny , jako mně příjde že ten vyšší podpatek použiješ pokud bys chtěl jít rovně fakt příkrej svah ale to na splitu neděláš a chodíš spíš zigzag. Na splitu se celkově chodí trochu jinak než na skialpech, problém je že často musíš použít skialpový vyšlapaný cesty no, ale dá se s tim žít. Abych se trochu rozepsal u splitu je právě problém v měkejch botech který maj malou torzní tuhost a k tomu freestyle vázání se stejnym problémem => lyžiny hůř drží na hraně než při použití skeletových bot (u zmrzlejch traverzů to kurva pocítíš). Karakoram to třeba řeší tou jejich stahovací sponou jakoby nad kotníkem
https://www.splitboardbindings.com/products/flex-lock/. Skoušel jsem to vyrobit DIY ale moc úspěch to nemělo. V podmínkách Evropy (Alp) mi přijde dobrý pořešit spíše tvrdší split specific boty (Fitwell, DeeLuxe) a nebo něco obecně tvrdýho (Burton DriverX, ...), určitě jich bude víc. Samozřejmě záleží co v tom chceš chodit, pokud to máš jako prašanové přibližovadlo tak je to celkem jedno.
Jinak pokud s tim chceš fakt vysoko je téměř nutnost mít stoupací železa aka haršjazny (přidělávaj se většinou zespodu na vázko) a k tomu mačky v batohu (přidělávají se na boty když sundáš prkno - pro normal snb boty potřebuješ turistické mačky).