• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NOMAADSplitboarding. Backcountry addiction
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    TOX_MAS: taky mam starsi Burton Ruler a je to neskutecna bota :)

ale taky se divam po nejake "splitboardove" bote, takze poucna debata :)
    RODWY
    RODWY --- ---
    TOX_MAS: me jsou taky Fitwell simpatik!

jinak na zkouseni asi nejlepsi Garmisch https://www.sport-conrad.com/snowboard/splitboard/splitboard-boots/
    kamenej kram.)
    a Zezula tusim nema nic
    TSTONE
    TSTONE --- ---
    TOX_MAS:
    Fitwell dováží https://www.warp-sport.com/
    Mají v zadu komin takže můžeš dělat delší skluz, chodí se v nim super, jen jsem přidal tkaničky na spodek boty (mají očka) jelikož mají jedno boa a tím povolíš celou botu. Jinak k tomu rozdílu mezi freeride a backcountry, konstrukčně je ta bota uplně stejná (backcountry mají tkaničky vs freeride boa + očka na tkaničky na spodní část), backcountry jsou výrazně tvrdší. S tim rozpadáním nevim, nedokážu si moc představit co by se na nich rozpadlo (pogumování + špička je stejná u obou modelů), zároveň je nemám tak dlouho abych to pozoroval. Ale asi souhlasim pokud chceš dělat core mounteneering na snb tak backcountry asi lepší volba.
    TOX_MAS
    TOX_MAS --- ---
    Sehnat boty na splita je peklo - chtel bych Deeluxe XVe pro souc. sezonu (2x boa), byl uz jsem smirenej s cenou i s tim, ze si je dojedu vyzkouset do Rakouska nebo Nemecka. Podle vseho (po komunikaci s Deeluxe) nejsou fyzicky na krame nikde na sever a vychod od Alp, pry "too specific boot". Zezula ma myslim novy Jonesy, ty by se vyzkouset daly. Fitwell do CR nekdo dovazi? Vypada to jako moc pekna bota, klasicka pohora na snb...

Obecne by me zajimalo, jestli tu je nekdo s tema pro modelama (pata mozna povolit na chuzi) a jak to vnima oproti normalnim botam, nebo i oproti Fitwellum (snb pohora). Jezdim stary Burton Ruler, na splitu dve "pulsezony" (loni uraz konec brezna, ted pred par dnama, kurva), dlouhy tury v Alpach, kuloary na mackach... loni ca. 15-20, letos uz pres 30 dni. Prekvapilo me, jak drzej. Kamos si je koupil taky a taky chvali. Ale vibram nemaj a uvital bych tvrdsi botu + rychloupinak na macky.

Fitwell Backcountry vs. Freeride - zalezi, co chces delat. Lidi, ktery delaj split mountaineering, na Freeridy nadavaji (rozpadaji se) a Backcountry milujou. Pokud slapes kolem resortu, nepouzivas macky, nedelas bootbacking, "nelezes", chodis v jednodussim terenu, tak te Backcountry asi budou stvat. Jezdili jsme ted s nemeckyma lokalama ze St. Antona a typek rikal, ze Backcountry vracel po 20min testovani v obyvaku :)
    RODWY
    RODWY --- ---
    mam Burton Tourist a sere me jak jsou tvrdy!.)

jinak kratsi sjezdy je vec,ktera me taky toci,ale tam krom skladani stejnej opruz aj u lyzi..
    Mozna to resi Verts a ne jen to.)
    (ne prejezdy,kterym resim zamkem paty a casto radsi na pasech)
    TSTONE
    TSTONE --- ---
    JARDAK: Jo to by asi šlo tam namontovat.
    Fitwell dělá dvě varianty backcountry a freeride, backcountry to sou fakt lyžáky a podle mě to uplně nechceš. Se skoušením je problém ale na podruhé sem se trefil, naštěstí poslání zpátky do Německa nestojí moc.
    JARDAK
    JARDAK --- ---
    TSTONE: ja mam karakoram, ale flex-lock zatim ne. imho to jde ale pouzit i na jiny vazani.
    Flex-Lock Installation and Adjustment
    https://vimeo.com/144552496

TSTONE: ty fitwelly mi prijdou z obrazku a diskuzi asi nejtvrdsi. me stve ze si ty boty (treba i jiny) nemuzu poradne nikde vyzkouset. za sest to byla dobra cena :)
    TSTONE
    TSTONE --- ---
    JARDAK: Mám fitwell freeride a za mě nejlepší věc co sem si mohl pořídít. Stojej ale celkem dost, já je kupoval přez léto za 50% off a pořád to bylo snad 6K.
    TSTONE
    TSTONE --- ---
    JARDAK: No ten flexlock ale dáš jen na Karakoram ne? Nebo sis vyrobil nějak DIY?
    JARDAK
    JARDAK --- ---
    mate zkusenosti se split boatama?
    JARDAK
    JARDAK --- ---
    TSTONE: zamknuta pata v rezimu lyzi urcite pomuze, ale musi to byt v kombinaci s tvrdyma botama az k holeni. sjizdel jsem takhle zmrzlej traverz (ne teda moc prudkej) a mel jsem problem to udrzet hlavne kvuli dopredny vuli v botach. ten flexlock tomu imho pomuze.
    TSTONE
    TSTONE --- ---
    Já si tady jen tak odplivnu co mě na splitu sere. Splituju celkem dost, hodně s lyžařema a dávám občas tůry i po alpskejch vrcholkách.
    Pokud se jezděj jen pudry tak nejsou tyhle věci co píšu moc relevantní.

- Skládání/rozkládání je celkem v poho, občas to zamrzá takže to musíš zbavit ledu a tak, dá se to natrénovat.
    - Zmrzlý traverzy (obecně traverzy) jsou celkem nahovno, hlavně proto že split je výrazně širší než většina řekněme standartních skialp lyží (neberu prašanovky) takže se do té stopy nevejdeš. Pak samozřejmě problém s měkkou botou a její torzní tuhostí ale dá se řešit buď ten flexlock nebo tvrdší bota (deelux, fitwell,...). Harjšajzny pomohou celkem dost.
    - Krátký sjezdy kdy se ti nevyplatí měnit na snb. Tohle je věc co mě osobně sere nejvíc, nevim zda je to tak obecně nebo sem jen neschopnej. Prostě na splitu jako ve formě lyží s otevřenou patou (nevim zda to vyřeší zamykání paty) se uplně nejhůř jezdí dolu, v případě že to je prašan tak se ještě dá ale pokud je to zmrzlý, vyfoukaný, nedejbože zmrzlej traverz dolů tak je to fakt peklo.
    -Bootbacking tedy okamžiky kdy musíš dát prkno na baťoh a dál jít v botech. Tady je problém že prostě normální snb boty nejsou na to dělaný. Podrážka nahovno (často klouže), měká špička na vykopávání schodů, u maček sež odkázanej na manuály který se zase dlouho nasazujou a sou velký. Normoš boty poměrně rychle zlikviduješ (zničil sem burton DriverX v podstatě za sezónu). Dá se řešit split specific botama (fitwell,deelux ....) ideálně s hákem na poloautomatický mačky, to fakt pomůže dost.
    - no a v neposlední řadě klasické problémy backcountry snb vs lyže ale to se netýká splita

Splita prostě musíš milovat.
    NOMAAD
    NOMAAD --- ---
    TOX_MAS: Sedi.Ja to komentuju z pozice zarytyho snowboardera,kterej po patnacti letech zacal lyzovat a ted si na tom dost ujizdim,ale na druhou stranu myslim ze mam celkem slusny zkusenosti na splitu,sneznicich i ruznych druzich lyzi a muzu docela srovnavat.Za me je to volbe srdcem(a penezenkou)
    JARDAK
    JARDAK --- ---
    TOX_MAS: presne, lyzaci vdycky hejtovali prknare. naposled me vyhazovali ze sedacky v Rokytnici, od ty doby jsem tam nebyl. je to sice uz asi dvacet let, ale mam k tomu stredisku averzi :)

vygooglil jsem i levnejsi pujcovani splita v Praze nez nabizi Gara, ale nic vic k tomu zatim nevim.
    TOX_MAS
    TOX_MAS --- ---
    PHOB: A odrazuji te od nej skialpinisti, kteri s nim nemaji zadne zkusenosti, nebo nekdo, kdo na tom uz parkrat stal? Pokud te od toho odrazuji lyzari, kteri maji max. zkusenosti s nekym, kdo je nestihal, protoze to treba (jeste) tolik neumel, je to odrazovani k nicemu.

V Praze se da split pujcit od LTB nebo o Gary, Gara ma i pujcovnu ve Spindlu. Taky jsem si nejdriv pujcoval... Vzhledem k vysi pocatecni investice bych nevahal a z Brna si dojel. Nebo nekam do Alp, tam tech pujcoven jiste bude vic a z Brna to mate za rohem...
    PHOB
    PHOB --- ---
    TOX_MAS:
    JARDAK: diky kluci, se sneznicema mam nejake zkusenosti :), zase tak nepolibeny nejsem :)... me slo spis o to, ze plno lidi v okoli me od splita odrazuje, a ja si ho chtel stejne nejprve vyzkouset, pak az se rozhodovat :). ale plne rozumim a diky za zkusenosti a info!
    TOX_MAS
    TOX_MAS --- ---
    PHOB: ad sneznice: penezenka te bude milovat, ale jak jednou zkusis splita, tak nechces zpatky. Muj osobni zazitek a meli to tak vsichni, kteri se ke splitu dostali - temer vsichni zacinali na sneznicich. Sneznice jsou imho OK, pokud jezdis kratky runy mnohokrat za den, max. do 15-20 minut slapani. Cokoliv delsiho, nedejboze celodenni tury - sneznice nechces.

A kdyz zvladnes obsluhu atd., tak neni problem stacit skialpinistum. Traverzy jsou na splitu zarucene horsi, nez na lyzich, to sedi. Je to drahy jako prase a nevyplati se setrit, to taky sedi...
    JARDAK
    JARDAK --- ---
    problem pri traverzu je spatnej prenos sily (tuhost) od lyze na holen, je to pak jakoby vratky. u split. bot pomaha ten powerstrap (pas nad snerovaním u holene)
    nebo jsem vycet nejaky diskuze a pomoct by mohlo tohle https://www.splitboardbindings.com/shop/flex-lock-17/
    NOMAAD
    NOMAAD --- ---
    PHOB: presne jak pise Maestro,na splitu jsou problematicky traverzy.Zalezi kde klavne planujes chodit.Ja splitoval hodne v Chile a bylo to desny,tamni hory jsou dost zmrzly a casto to bylo tak,ze jsem to musel valit na kramponech rovne nahoru,zatimco kamosi na lyzich si v pohode traverzovali.Ted jsem v Japanu a tady to je jedno.vestsinou prasan a splity slapou skvele.Da se to poresit dobryma splitovyma botama(treba Fitwell)nebo porizenim techovyho systemu co pouziva mekky skialpovy boty.Uz jsem to videl a funguje to skvele.Dalsi nevyhoda splitu je cena.Aby to fungovalo,musis do toho nainvestovat,bo levny varianty nemakaj.U me prispelo k tomu ze jsem presel na lyze,krome nove nalezeny lasky k lyzovani i to,ze jsem za dve sezony znicil dve prkna,coz je pruda....Jestli neplanujes chodit opravdu casto,zvaz sneznice.Prkno na zadech nevazi az tak desne a penezenka te bude milovat.
    JARDAK
    JARDAK --- ---
    obecne jednoduse receno. mit svazany nohy pri pohybu v zasnezenym terenu je dost neprakticky :) treba kdyz zapadnes, nebo kdyz se potrebujes kousek presunout do kopce :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam