• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VIRGOCosmos In Brief - Aktualní novinky vesmírného výzkumu v kostce
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    Nobelovu cenu za fyziku získali vědci Penrose, Genzel a Ghezová za výzkum černých děr | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/veda/nobelova-cena-2020-nominace-cerna-dira_2010061250_oro
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://www.syfy.com/syfywire/so-astronomers-may-have-found-evidence-of-life-on-venus
    Their observations indicate a level of phosphine at 20 parts per billion (so, 20 molecules of phosphine out of a billion of everything else). That may sound low, but it turns out that from what we currently know, on Venus it's hard to make anywhere near that much. The phosphine was seen at altitudes of at least 50 km. The environment there is pretty hostile to phosphine, which would decompose fairly rapidly. They estimate that that it should all be gone in less than a thousand years at that level, and probably much faster.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    XCHAOS: bozi clanek, diky. Ale na jeho zaklade bych tvoje tvrzeni zlehka preformuloval: existuji fakt vazne pochyby, zda ty detektory vzdy fakt pozoruji to, co je prezentovano. Jde "jen" o diskuzi o false positives.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ESTEN: ale jistě, ozvalo se ze sluchátka:
    https://twitter.com/skdh/status/1301726197328609280
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    XCHAOS: [citation fuckin' needed]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: problém těch dektorů gravitačních vln je, že ve vědecké komunitě existují fakt vážné pochyby, zda ty detektory fakt pozorují to, co je prezentováno, že pozorují....
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    GW190814: Gravitational Waves from the Coalescence of a 23 Solar Mass Black Hole with a 2.6 Solar Mass Compact Object - IOPscience
    https://iopscience.iop.org/article/10.3847/2041-8213/ab960f

    tady je open access cely clanek. The source has the most unequal mass ratio yet measured with gravitational waves, ${0.112}_{-0.009}^{+0.008}$, and its secondary component is either the lightest black hole or the heaviest neutron star ever discovered in a double compact-object system.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    https://www.nytimes.com/...cience/black-hole-astronomy-physics.html?smtyp=cur&smid=tw-nytimesscience

    One and perhaps both of the colliding holes were too massive to have been produced by the collapse of a star, according to conventional theories. Moreover, the merger created an even larger black hole, 142 times as massive as the sun, belonging to a whole new category of intermediate-mass, or “missing link,” black holes never reliably seen before.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Astronomers Detect Unexpected Class of Mysterious Circular Objects in Space
    https://www.sciencealert.com/mysterious-unidentified-circles-have-been-found-in-space
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Hubble Bubble letos slavi kulatych XXX
    https://www.nasa.gov/content/hubbles-30th-anniversary
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    A tady ještě nějaké povídání k vodíkovému ledu. Docela zajímavý článek, teda... to je typ hmoty, o kterém jsem předtím skoro neslyšel (leda v souvislosti "kovový vodík by byl něco jiného, než vodíkový led")
    Mysterious interstellar visitor was probably a 'dark hydrogen iceberg,' not aliens
    https://phys.org/news/2020-06-mysterious-interstellar-visitor-dark-hydrogen.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ‘Oumuamua Might Be a Giant Interstellar Hydrogen Iceberg  | WIRED
    https://www.wired.com/story/oumuamua-might-be-a-giant-interstellar-hydrogen-iceberg/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Petr Kulhánek: Podivné záhyby ve slunečním větru
    https://www.aldebaran.cz/bulletin/2020_20_202.php
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: Já ale nemluvil o tom, že by to byla nějaká katastrofa (v principu spíš naopak). Mluvil jsem o postupu, jak k takovému pozorování s potenciálně dramatickým dopadem (UTFG "Emmy Noether's theorem") přistupovat vědecky.
    Výjimečné tvrzení vyžaduje výjimečné důkazy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: tak ale třeba jen evoluce přírodních zákonů v čase + jejich odlišná evoluce v různých směrech vesmíru je v podstatě docela přirozená úvaha. Jasně, současný stav, kdy víceméně všude na Zemi platí až do té míry co jsme schopni změřit zhruba stejné přírodní zákony (akorát třeba přesné měření gravitační kontanty G je trochu zádrhel, ukazuje se), nás naplňuje jistotou, že to tak je všude ve vesmíru. A z toho jsme vyvodili interpretace veškerých astronomických pozorování...

    Ale fakt je, že rozporná pozorování se týkají jak mikrosvěta, tak kosmologie (např. rozporuplné výsledky výpočtů rychlosti rozpínání vesmíru v závislosti na použité metodě pozorování). Mě osobně to depresivní nepřijde, protože nejsem profesionální vědec. Samozřejmě by bylo trochu depresivní, kdyby se ukázalo, že je problém v samotné vědecké metodě. Ale spíš mi přijde o to, že vytváříme modely, které jsou nepřesné.

    No sorry, za nefaktickou vsuvku. Anizotropie fyzikálních zákonů, jakkoliv zní hrozivě, vlastně nezní překvapivě: pokud by byly trochu jiné jednak hodně jindy (hodně dávno, do budoucna nevidíme), nebo hodně jinde (druhý konec vesmíru), tak nás to ani moc trápit nemusí, spíš je to další level hlavolamu (a ovšem konec "velkého vyprávění" kosmologie...)

    Jeden z modelů, kterému fandím, je kvantizovaná setrvačnost. Dost důležitou konsntantou je v tom modelu vzdálenost od kosmického horizontu. Ovšem, ta v raném vesmíru byla výrazně menší! A skutečně, spousta toho, co pozorujeme v raném vesmíru a interpretujeme jako "rozpínání", lze pak interpretovat prostě tak, že vesmír byl tehdy menší a některé věci se proto tehdy chovaly jinak. Ten model zdaleka není konstantní, ale samotná úvaha, že když se koukáme do dálky, koukáme se do vesmíru, jehož tehdejší velikost byla menší (ve smyslu vzdálenosti k tehdejšímu horizontu), mě přijde přinejmenším zajímavá.

    Jde o to, že experimentálně dnes stěží můžeme zjistit, co všechno tehdy fungovalo jinak.. ta pozorování interpretujeme nutně skrze model vytvořený na základě toho, jak to funguej teď (proto mi taky ta teorie výše fascinuje spíš jako alernativní způsob uvažování o kosmologii, ne jako zjevená pravda)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Astronomové nalezli černou díru nejblíže Zemi | ESO Česko
    https://www.eso.org/public/czechrepublic/news/eso2007/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam