MAR_TINA: No my jsme z východu, takže to určitě děláme úplně jinak :-) Například ta naše varianta z nějakého důvodu není kynutá, což mi ale spíš nevadí. Takže:
Uvařit brambory ve slupce, oloupat a nechat úplně vychladnout, ideálně do druhého dne. Pak nastrouhat nahrubo, přidat cibuli na kostičky a prolisovaný česnek (obojího kolik člověk snese), vejce (na kilo brambor jedno), nějaké to maso (jak jsem psal - od špeku přes slaninu a uzené až po kuřecí/krůtí prsa nebo klidně i zbytky pečeného čehokoli, nebo škvarky!) a koření. Sůl podle chuti, trochu pepře, osvědčila se mi ta provensálská klasika, někdy přidám maličko muškátového květu. Jediné, co se tam fakt nehodí, je majoránka :-) Pak se to promíchá do konzistence hustší kaše, konzistenci dolaďuju mlékem a polohrubou moukou. Peču na plechu vymazaném sádlem a vysypaném krupicí asi tak 45 minut třeba na nějakých 160°, každému to ale peče jinak, žejo. Prostě dokud to nahoře nezezlátne (potírám olivovým olejem, ale to je jen taková moje manýra, sádlo by asi bylo stylovější). Mám radši spíš nižší vrstvu, takže kdo bude mít vyšší, měl by péct trochu déle, wtz. Osobně to konzumuju trochu vychladlé a s domácím kysaným zelím, případně druhý den úplně studené s kyselou okurkou :-)
A pokud chcete něco podobného, ale vlastně úplně jiného, tak zkuste tohle. Není to ale žádný Babica! Jacques Pépin vaří tak, že by mi nevadilo mít ho doma.
Potato Lace Pancake | Jacques Pépin Cooking At Home | KQEDhttps://www.youtube.com/watch?v=ti9gtj1ybrU