• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CASTROLMozkové errory renewed
    CASTROL
    CASTROL --- ---
    Dneska jsem našla ve spamu: ten Karel Voříšek musí být nějaká komplikovaná osobnost, když se kvůli němu dělají kurzy...

    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Otravná sada na podlahy? Wut??? :-O

    NA_PYCZU
    NA_PYCZU --- ---
    Nevědomky jsem dítě naučila: “šel tudy, měl dudy, ani nezapískal, protože rarášek ZUBY MU VYTŘÍSKAL”
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    "Zjistěte, jak zkrotit rozštěkanou mysl a poznejte vliv ADHD na každodenní život!"
    Aha. Ale možná je to výstižnější než nudně "roztěkaná".
    KATIA
    KATIA --- ---
    Někdo byl vytočenej, že se mu pořád zapíná notebook v batohu. Hledal, hledal, co je to za chybu v nastavení... A pak zjistil, že když do toho batohu taky hodí zapnutou bezdrátovou myš... 🤦‍♀️
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    Asi na minutu jsem si myslela, že je mi o deset let víc, než mi je, a nechápala jsem, kam všechen ten čas utekl.
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    Pootočit si hlavu vodovodní baterie ve dřezu, abych lépe opláchl hrnec, je normální. Ale pokud se budu snažit chytit rukou vodní proud, abych tu hlavici otočil, to už úplně normální není. 🤦‍♀️
    SEDELAVLOKALE
    SEDELAVLOKALE --- ---
    Manzelova kolegyne je tento tyden na dovolene. Kdyz jsem se to dozvedela, pomyslela jsem si, kdo asi muze takhle blbe v tomhle pocasi jet na dovolenou....ehm, treba my minuly tyden?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    za normálních okolností vím, že je to russian ruble.
    ale dneska už jsem třikrát do vyhledávače napsala russian rubble.

    freude freude, vždycky na tě dojde!
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    Titulek v radničních novinách: "Co se chlastá v roce 2022?"

    Hm, hm, hm. Dost bulvární teda. A proč to řeší MČ? Jo aha, "co se CHYSTÁ".
    KOMPAS
    KOMPAS --- ---
    každý den píšu aktuální datum tak, že se podívám na to předchozí a přidám jedničku
    takže po 22.2. jsem samozřejmě napsal 23.3.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ...a po tomhle LUCYA jsem tady ETERNITY pochopitelně četl "DALIho ledové dildo" *facepalm*
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    Snazila jsem se si odmrazit mrazak, aniz bych ho vypla.
    Takze mam na beton zmrzlou uterku a hrnec plny ledu. A samozrejme Daliho ledove dilo vsude kolem.
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    Mám po Covidu nějakou veselou demenci nebo co to je a mimojiné občas zaměním slova. Dnes se mi podařilo poprosit v lékárně o vibrátory, místo respirátory. Říkám si, no jo, tak na krabici je napsáno Good vibes, to se člověku spojí, když to vidí. Ale ono je to Good mask! Plačte se mnou, prosím.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    LUCIASHECK: Týjo, já znám cmundu jen Kaplickou, a to je něco úplně jinýho :-)

    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    MAR_TINA: No my jsme z východu, takže to určitě děláme úplně jinak :-) Například ta naše varianta z nějakého důvodu není kynutá, což mi ale spíš nevadí. Takže:

    Uvařit brambory ve slupce, oloupat a nechat úplně vychladnout, ideálně do druhého dne. Pak nastrouhat nahrubo, přidat cibuli na kostičky a prolisovaný česnek (obojího kolik člověk snese), vejce (na kilo brambor jedno), nějaké to maso (jak jsem psal - od špeku přes slaninu a uzené až po kuřecí/krůtí prsa nebo klidně i zbytky pečeného čehokoli, nebo škvarky!) a koření. Sůl podle chuti, trochu pepře, osvědčila se mi ta provensálská klasika, někdy přidám maličko muškátového květu. Jediné, co se tam fakt nehodí, je majoránka :-) Pak se to promíchá do konzistence hustší kaše, konzistenci dolaďuju mlékem a polohrubou moukou. Peču na plechu vymazaném sádlem a vysypaném krupicí asi tak 45 minut třeba na nějakých 160°, každému to ale peče jinak, žejo. Prostě dokud to nahoře nezezlátne (potírám olivovým olejem, ale to je jen taková moje manýra, sádlo by asi bylo stylovější). Mám radši spíš nižší vrstvu, takže kdo bude mít vyšší, měl by péct trochu déle, wtz. Osobně to konzumuju trochu vychladlé a s domácím kysaným zelím, případně druhý den úplně studené s kyselou okurkou :-)

    A pokud chcete něco podobného, ale vlastně úplně jiného, tak zkuste tohle. Není to ale žádný Babica! Jacques Pépin vaří tak, že by mi nevadilo mít ho doma.

    Potato Lace Pancake | Jacques Pépin Cooking At Home | KQED
    https://www.youtube.com/watch?v=ti9gtj1ybrU
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DEEFHA: máš recept na bramborovou buchtu v troubě? dělali to na jihu Čech u mé ex-skorotchyně a nevzala jsem si recept před rozchodem.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    WEWERKA: Když dělám náš "bramborák z vařenejch" (lokálně modifikovaný bác/báč, vošouch, kramflek, bramborová buchta atd., peče se to v troubě), tak do něj dávám provensálské koření a tam je tymián taky. A je fakt, že je tam vždycky i nějaké to maso - od slaniny přes uzené až po kuřecí, co se doma najde. A ta kombinace je fajn :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam