• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CASTROLMozkové errory renewed
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    Ne můj:
    Známý je právník a dělá částečně i něco pro čvut, nějaké obchodní smlouvy, prostě když univerzita něco dražšího nakupuje. Dlouho jsme se neviděli, potkali jsme se ve městě a že dáme kávu a jak se má. A on, jestli jsem slyšela o šoustoprdovi. Já jsem samozřejmě koukala jak puk a on mi to teda pověděl. Zapomněl na nějakou důležitou telekonferenci právě s ČVUT, rektor, dva děkani, další dva advokáti, tak se připojil, vypadal hrozně, na sobě jen tričko, všichni v saku, děkanka nějská sedmdesátiletá šaty, nějaké perly či co, no a připojuje se pozdě v okamžiku, kdy padají otázky: no, jestli v té věci vidíte šoustoprd, tak to nepůjde... pane advokáte, vidíte ta šoustoprd? Advokát: no já šoustoprd nevidím... přichází řada na mého známého, aby se vyjádřil k šoustoprdovi, je zmatený, neví a tak se ptá a omlouvá, že neví o jakém šoustoprdovi mluví.
    Nastalo hrobové ticho. Dlouhé ticho. Potom decentní sedmdesátiletá paní děkanka s perlama suše povídá: zjišťujeme, jestli v té věci vidíte nějaký showstopper....
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HNILOB: njn, to jsou ty naše právnický žargony :-)

jinak ale, právě jsem zjistila, že pikao není totéž, co karamelové salko. Jednoho mohlo i napadnout, že když se to jmenuje jinak a má to obrázek čokolády, tak to nebude totéž, ale ne, já jsem si řekla, že to určitě bude totéž!
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    Sem si chvilku říkal proč Trissie odložili líčení jakože makeup :D
    [TRISSIE @ Co vas sere??? Kdo vas sere ??? Aneb...1) ja 2) ja 3) ja 4) ti ostatni]
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    Položte tu formátovací funkci a odstupte deset kroků!

"Odchozí platba z účtu .../0300,00 CZK, částka 100,00 CZK"

Ještě že mi nezaokrouhlili i číslo účtu:D
    ILTU
    ILTU --- ---
    NELLAS: Pozdě... ;-)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Hrnečku, dost!
    FAT
    FAT --- ---
    MARKYSHA: Samozřejmě, říkali jsme lítačka už tak okolo roku 1980. Tedy, my na Žižkově a okolí...
    :-)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Bohové, co jsem to zase rozjela? Pardon.
    STSUNG_NAVANA
    STSUNG_NAVANA --- ---
    ja jsem slovo 'litacka' teda slysel poprve na morave a v rodine se toto slovo pouzivalo dlouho (nikdo neni z Prahy nebo okoli) predtim nez se takhle karta pojmenovala. nicmene ja jsem chodil s legitkou s kuponem. doted mi litacka prijde jako spatny nazev, ale v soucasne dobe se asi spousta lidi predhani v tom najit to nejblbejsi mozne slovo - ktere se samozrejme na internetu ani neda najit. (resp. najdete vsechno jine nez to, co hledate)
    ILTU
    ILTU --- ---
    A mně se náhodou pidlítačka líbí 😊
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    SPIKE411: Same, legitka a tramvajenka a ne jinak.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    NELLAS: no já to někdy i takhle zadám a divím se, že se mi to nevyhledá.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SEDELAVLOKALE: Já to pořád čtu jako pidilítačka.

A dneska jsem v obchodě četla "bio mrtka", ovšem při druhém pohledu se z ní vyklubala obyčejná bio zmrzka.
    SEDELAVLOKALE
    SEDELAVLOKALE --- ---
    Oba moji rodice, rodili prazaci, pouzivali odjakziva slovo litacka. Ja to slovo pak pouzivala i pro kupony v liberecke mhd. Ted mi prijde docela vtipne pouzivani celeho nazvu aplikace "pidlitacka"...a to asi tak stejne, jako se hlasi v metru hlasi webovky "wé wé wé dé pé pé cé zet" (z cehoz mi zahranicni pratele ucuravaji smichy) .
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Lítačka (karta) – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/L%C3%ADta%C4%8Dka_(karta)#N%C3%A1zev

Navržený název karty, který vychází ze slangu východních Čech, se stal předmětem bouřlivých diskusí, v nichž byl převážně odmítán jako cizorodý, který používají jen „náplavy“ a který vymyslel někdo, kdo vůbec nezná pražskou řeč. Proti názvu vznikla na Facebooku stránka „Nechceme název Lítačka“, a mezi mnoha navrhovanými alternativními, vesměs žertovnými názvy dominovalo označení Krndačka. Souběžně vznikla na webu i Facebooku oficiální prezentace nové karty, na němž karta svůj název v ich formě hájí: „Lítačka je zažitý název, který se pro tyto nosiče kuponu používá. Mrzí mě, že se vám mé jméno nelíbí,“

K problému se pro média vyjádřila i Markéta Pravdová z jazykové poradny Ústavu pro jazyk český Akademie věd. Podle ní doklad tohoto typu není podle ní třeba vůbec pojmenovávat, protože „je to prostě cestovní doklad“ (zde si expertka spletla cestovní doklad s jízdním dokladem). Lítačka je navíc podle ní výraz regionální, který rodilí Pražané nepoužívají. Jako vhodnější navrhla prostá označení typu pražská karta, pražská dopravní karta nebo třeba pragokarta. Nahradit anglické slovo Opencard slovem lítačka je podle ní pohyb o 180 stupňů – ode zdi ke zdi. Expresivní výraz lítačka podle ní už jen svou strukturou rozhodně nepatří do neutrální slovní zásoby, čehož jsou vášnivé diskuse jasným dokladem. Slovo lítačka má také zavedené jiné významy, takže může vyvolávat různé nežádoucí konotace: bylo vžité pro vojenské pořádkové hlídky, ve slovníku sprostých slov z 30. let 20. století je zmíněno jako název pro průjem, ve slangu pražských dopraváků označovalo střídací četu výhybkářů a pohotovostní četu lehké údržby a jedním z významů je i letadlo.

(Já měl teda odjakživa legitku, možná jsem ještě slyšel tramvajenku.)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MCD: lítačka se historicky v Praze opravdu říkala
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    SHARKIE: V Ostravě máme měsíčník. Lítačku mela žena revizora elektrických drah hlavního města Prahy ve filmu Dovolená s Andělem. :)
    ILTU
    ILTU --- ---
    MCD: Můj táta, rodilý Pražák, ročník 1942, lítačka říkal.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    NELLAS: Vcera sme sa o tom bavili, jak je to "vsade" zrovna po "tramvajach". V Blave elektricenka, v Brne salinkarta, v Prahe ta tramvajenka. Akurat neviem, jak inde. :)
    MCD
    MCD --- ---
    NELLAS: Protože "tramvajenka" pochází z dob, kdy "permanentní lístek předplatný" bylo možno uplatniti v síti elektrických a koňských drah Elektrických podniků královského hlavního města Prahy. Autobusy ani metro tehdy v nabídce nebyly.
    „Chceme cestujícím připomenout jak pražské tramvajenky, jak se jim dlouhá léta také říkávalo, vypadaly. Mnozí z nás si ty starší typy ještě pamatují,“ říká Pavel Fojtík, vedoucí odd. Archiv DPP.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam