• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    MAR_TINA: Vytesat do kamene:"I kdybychom začli pěstovat všude obilí a posílali ho do Indie, jejich hlad nevyřešíme."
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    D1RABBIT: Castecne mas pravdu. Pokud je neco moda, lide za to budou platit ochotne vic. Nicmene i v zemedelstvi plati "economics of scale" a mala farma ma na kg produktu proste vetsi naklady nez velkej korporat. Me osobne je fuk, co ma jakou nalepku. Pro me je dulezite si na tu farmu dojet a obhlidnout jak to tam funguje. Poctu si reference na internetu. Pak se treba i kouknu jestli jsou bio nebo neco jineho a co to znamena. Je mi jasne,ze tim nemam jistotu niceho, ale nejak nevim, co vic bych mel delat (snad jen zacit sam farmarit)
    Nerad bych, aby to znelo,ze muj pristup je ten nejlepsi, ale myslim,ze delam pomerne dost (rozhodne vic, nez je prumer) a jakekoli dalsi tipy, jak vyber vylepsit uvitam.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    MAR_TINA: hehe :D no vida, moucku muzem dovazet ze syrie. nebo cernou variantu z afriky
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SOLEI: vlastně tu ještě pořád budou uhynulí lidi
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    KLEINZACH: masokostní moučka se sežene, těch živočichů, kteří na to půjdou použít bude na světě pořád dost, možná zůstanou zachováni i predátoři chovaní v zoo zahradách, jen bude podstatně dražší vstupné
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SOLEI: chodívala na nyx paní, co zachraňovala zvířátka tak moc, že měla doma snad 3 nebo 4 útulkové psy (naprostá pochvala) a kupovala jim veganské granule!
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    SOLEI: kocky moc nejdou a kdyz jo musis to doplnovat masokostni mouckou ;)
    'There are vegetarian and vegan cat foods available. Vegetarian cat food must be fortified with nutrients such as taurine and arachidonic acid that cats, as obligate carnivores, cannot synthesize from plant materials'
    u cokla mozna jo, to sou spis popelnice nez 1oo% masozravci
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    MAR_TINA: No a když nebude ŽV tak čím jiným by se živili veterináři? Vždyť by téměř zahynul jeden pracovní obor, nemůžou všichni léčit želvičky, papoušky a pejsky..... mimochodem, co s těmi psy a kočkami, jdou z nich udělat vegetariáni? A určitě by farmaceutické firmy zvládly vyrobit nějaký "potravinový doplněk" který by to rozmnožování zvládl redukovat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SOLEI: u kastrace třísethlavého stáda muflonů bych chtěla být :D (výskyt Vidimský důl, každou zimu).

    Lidi si nedokáží představit, kolik té zvěře je.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    ad 6) zapomínáš na humánní kastraci :-)
    A vlky je možno vpustit do krajiny, holt si lidi pořídí zbraně a koho vlk sežere ten si aspoň nesní tolik trávy a zbude víc na ostatní
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    EXCITE: podmítání se většinou nepoužívá jako trvalá technologie, protože je všeobecně známo, že jednou za čas je potřeba i ta orba a to i orba hloubková takže ve skrytu duše doufám, že tyhle prasárny dělají jen někteří.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    SOLEI: imho tohle rozdělení na ruzné postupy v běžném a ekologickém zemědělství je zcestný.. že "úspory" na naftě na jedné straně se projeví problémem na straně druhé..suchá půda do hloubky, vyčerpaná povrchová vrstva a nižší výnosy a tím nutnost zvyšovat chemické hnojení. Se vsadím,že za pár let se ukáže že podmítání jako trvalá technologie má vliv na velmi špatné zasakování vody do zemědělské půdy, protože se utužuje podpovrchová vrstva ornice..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já jsem příznivce převážně extenzivního hospodaření bez tlaku na bio. Ale to teď zrovna není v módě. Pak ještě šlechtění zpět k odolnosti, ne k výnosům, potravinový soběstačnosti a zachovávání biodiverzity. Aspoň ta biodiverzita je v módě a záchrana starých odrůd už taky běží.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Kdyby byli u nás všichni vegetariáni a vegani, zahynulo by mnoho zvířat, nejen zvířat, celé ekosystémy. Přestavte si 10 milionů sluníčkových lidí, co nedopustí utrpení kraviček. Stávající stáda se nechají šťastně dožít, pohřbí se a na zemědělských plochách se bude pěstovat obilí, zelenina a luštěniny, ok? Nastane stav:

    1) navěky zmizí některá staletí šlechtěná plemena skotu, ovcí, prasat...
    2) část luk a pastvin se přemění na pole, část zaroste náletem a pak lesem. Nenávratně zmizí spousta unikátní lučních ekosystémů, včetně vzácných rostlin, hmyzu, motýlů, hlodavců, i některých ptáků a drobných savců. Příklad : krkonošské horské louky - tam rostou a žijí endemity, které nikde na světě nejsou, jihočeská draha (pastviny a sečené plochy) atd.
    3) zmizí živočichové vázaní na hospodářství a chlévy (např. vlaštovky).
    4) v polním hospodářství se nebude dostávat hnoje a chlévské mrvy, nebude čím hnojit pole, sníží se výnos z polí a bude nezbytné uměle vyrábět a dovážet hnojiva.
    5) část luk a travních ploch se zachová za cenu sečení člověkem (nebudou ovce a kozy na spásání), tj. za cenu spotřeby nezanedbatelného množství ropy. Posečená tráva bude hnít na obrovských hromadách (a uvolňovat CO2 každopádně).
    6) lesní zvěř musí být redukována, jelikož nemá přirozené nepřátele (do naší přírody nelze navrátit vlka, protože tu máme města, vesnice a silnice a přehrady...) a přemnožená likviduje lesní porosty (třeba jeřáb, dub, jedli...). Budou ji myslivci střílet nezištně a zakopávat? Nebo to smějí sníst? Nebo aspoň na žrádlo pro psy?
    7) pro 10 milionů veganů bude nezbytné vyrábět anebo dovážet potravinové doplňky a vitamíny (spotřeba ropy), aby byli zdraví. I tak se možná zvýší náklady na zdravotnictví.
    8) zanikne významná část zemědělství a potravinového průmyslu, lidé přijdou o práci, sníží se saldo obchodní bilance (vyvážímé mléko a maso do Evropy, pšenici a řípu nikdo kupovat nebude).
    9) upřímně doufám, že necháte žít alespoň včely. Bez chovaných včelstev bychom byli za pár let bez ovoce, stromů a květin.

    To, že planeta nestačí na produkci masa pro všechny lidi je pravda, ale to je globální (dle mého nesprávný) pohled. Lokálně si Česká republika a Evropa potravinově vystačí. To, že Indie má tolik obyvatel, že nedokáže ani ona ani celá Asie vyprodukovat dost mléka a masa pro jejich potřebu, nemůžeme vyřešit tím, že nebudeme v ČR jíst maso. I kdybychom začli pěstovat všude obilí a posílali ho do Indie, jejich hlad nevyřešíme.

    Já nechci po žádné vegetariánovi / veganovi, aby začal jíst krávy. Jen chci, abyste se zamysleli nad tím, jestli nejedení krav skutečně tak moc snižuje utrpení, umírání a zachraňuje přírodu.
    Stejně tak neříkám, že veškerá současná živočišná výroba je čistá, ekologická a etická. Ale může být.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    SOLEI:
    Tak je to podobně jako se vším činěním, nezáleží na tom jak kvalitně, s jakejma nákladama a tak se cokoli dělá, vyrábí, staví, pěstuje,podstatný je, kolik se na to povede schrastit dotací. Ať už českejch, nebo z EU. Občas se dotuje něco prospěšnýho, ale drtivá většina jsou zbytečnosti, krávoviny a tvorba zlatejch dolů pro kamarády. A děsný divení, že to nějak divně s tim produkováním čehokoli vypadá...
    SOLEI: Fajn je, jak sou lidi zvyklí všechno koupit. V okolí mám haldy ovocnejch stromů, každej rok(teda až na tenhle) plnejch jablek, hrušek apod. Takže fest trhám (dost teda pro prasata), nakonec toho mívám tuny. Některý sou ukázkový. Tak se dycky ptám, nechce-li někdo jabka. Ne. Pak si to koupěj v marketu nebo bio, no a spokojenost největší.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    SOLEI: Aha, asi jsem to špatně pochopil.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    OCTOPUSS: postup pěstování bio obilí a konvenčního obilí je prostě stejný a navíc v případě bio je nutné provádět energeticky velice náročnou a drahou hlubokou orbu, která je při organickém hnojení nezbytná, pluh je pořád stejný ať už pro bio nebo konvenční, kombajn a valník je taky potřeba, všechno to válcování, podmítání atd se prostě udělat musí bez ohledu na to v jaké kvalitě chceš mít porost - počet vstupů do bioporostu je často mnohem vyšší protože když nemůžeš použít chemickou ochranu tak musíš použít mechanickou no a mechanická znamená, že sedne chlápek na stroj a nechá zapracovat naftový motor.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    OCTOPUSS: nic o nálepce nepíšu, čteš špatně, píšu, že většina produkce bioproducentů je pouze v té míře aby s minimem námahy dosáhli na dotace

    Ne nejsem ani z jednoho z těchto měst, ale znám ceny bioprodukce v rámci republiky a v Praze se prostě prodává nejdráž protože tam je dost lidí ochotných platit nesmyslné ceny aniž by použili selský rozum.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    ...a poznámka o Praze mi přijde poněkud dementní. Nejsi z Brna nebo Ostravy/Olomouce?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam