• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    OCTOPUSS: nic o nálepce nepíšu, čteš špatně, píšu, že většina produkce bioproducentů je pouze v té míře aby s minimem námahy dosáhli na dotace

    Ne nejsem ani z jednoho z těchto měst, ale znám ceny bioprodukce v rámci republiky a v Praze se prostě prodává nejdráž protože tam je dost lidí ochotných platit nesmyslné ceny aniž by použili selský rozum.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    ...a poznámka o Praze mi přijde poněkud dementní. Nejsi z Brna nebo Ostravy/Olomouce?
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    SOLEI: Co jsem slyšel, biovýrobci jsou kontrolovaný jako svině, a to co tu popisuješ mi přijde jako utopie (že si na to sedlák prostě nalepí nálepku).
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    D1RABBIT: Ono to bio je dražší hlavně z toho důvodu, že náklady na pěstování jsou mnohem vyšší. Do porostu musíš stejně, techniku musíš mít stejně, hnojit musíš stejně a navíc organicky což je dražší protože hnůj musíš koupit (protože když máš biokrávu tak je na pastvině a tam lejno prostě nesebereš), aby ti to aspoň trochu rostlo vybíráš staré odrůdy, které jsou sice třeba odolnější proti plísni ale zase dávají poloviční výnos než konvenční F1 hybridy (šlechtěné tak aby byly schopny plně využít svůj potenciál za dostatečného přísunu vody a výživných látek - takže mají nižší schopnost obrany proti infekci, ale za optimálních podmínek dají vyšší výnos). Třetinu ti z toho sežerou škůdci a plísně, kus toho propadne při čištění a ty máš prostě s vyššími náklady mnohem menší produkci. Takže v první fázi kalkulace dopočítáš rozdíl do částky konvenčního a pak k tomu přihodíš biopřirážku (pro Pražáci). No a já pak jako puk čučím do čísel, jak je možné, že firma prodává bioprodukci za cenu podřadného konvenčního....důvodem je, že to bio je jen na oko a sedlák na to prdí kvalitu má nulovou a dělá to jen kvůli dotacím. Takže se mu na to všichni pěkně skládáme z našeho rozpočtu, protože biodotace patří do skupiny Národních dotací, takže nejdou z EU ale z ČR.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    KOCHANSKIT: no pokud se chceš vracet např. o 100 let zpátky, tak tehdá vesnický člověk žil zcela jiným rytmem a stylem. Vstávalo se se slepicema, celý den člověk dřel jak otrok a masa bylo málo, jinak by ho také rád žral od rána do večera a civěl do kouzelné placky (monitoru).

    Hele já si třeba v drogérii kupuju jenom toaleťák, zubní kartáček a pastu, prášek do pračky, jar a... ještě by se pár zásadních věcí našlo, ale žádné píčoviny a pičičovindy. Šetřím tím životní prostředí mnohem více, než kdejaká barbie bo metrosexuál.
    Pak si klidně sežeru svůj kus mrtvého voňavého zvířete a furt mám ale čisté svědomí. Chci říci, že jen změnou stravy planetu nespasí-š/-m.
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    BARRACUS: Na tom se rozhodně shodneme. Rozhodně je mi tohle třeba bližší, než někteří vegetariáni, co si koupí všechno v osmi obalech z druhého konce světa.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    ALUCARD153: Jenze zrovna vegetarian sam o sobe neni uplne prumerny spotrebitel. Jde mi o to,ze se nepatri hazet veskere karnisty ani veskere veg*ny do stejneho kose.
    Stejne tak jako mi jde o vyvreaceni mytu,ze clovek, ktery ji maso zabiji zviratka a vegetarian je nezabiji. To apriori neplati a pro dosazeni stavu, kdy se podilim na co nejmensim poctu mrtvych zvirat je potreba jit mnohem dal, nez jen prestat jist maso a tvarit se,ze me to moralne nadrazuje.
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    BARRACUS: Dobře pro tebe. Tady jde ale dost o to, že se porovnávají na jedné straně průměrný vegetarián, například s tebou, jako dosti neprůměrným spotřebitelem. Existují i vegeši, kteří to dělají jak ty. Chápu, že tě tomu může ale srát..

    KONZUM23: jak píše KOCHANSKIT:
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    BARRACUS: já ti ale necpala, že zabíjíš zvířata, mluvila jsem jen a jen o sobě, není třeba si to brát jako útok...
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    BARRACUS: Argument "ja nechtel" je pro me navic vrcholem pokrytectvi. Skutecnost je takova,ze tvor zemrel a je jedno, jestli chtene nebo nechtene.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    ALUCARD153: Ja s tim nemam problem. Ja mam problem s tim, kdyz mi nekdo zacne cpat,ze ja zabijim zviratka, zatimco on je nezabiji a pritom je zabiji a napriklad diky memu soukromemu vyberu zdroju, do ktereho jsem investoval mnoho casu a stoji me to vic penez, si dovoluji rici,ze ja zabiju min zvirat, nez prumerny vegetarian nakupujici v retezcich.o uhlikove stope nemluve.
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    OCTOPUSS: a haldu karnistů ;)
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    KONZUM23: Takže jsme zas u toho, že kráva je jak mrkev? Zvlášť od někoho komu nevadí velkochovy je to funny.
    ICEMAN8241: To je zas dementní generalizace. To, že jsou někteří takový je stejné jako, že existují masožravci co žerou jenom uzeniny.

    Stále nechápu co máte za problém s tím, že někdo to maso prostě nejí.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    KOCHANSKIT: Obávám se, že tu máte hipíky!
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    MANFRED: Ano, tam je zase vlastnímu zdraví nadřazen obsah portmonky.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    KONZUM23: Ono vcelku se jim daří spíš redukovat ostatní, sežrala mi chráněný zmije, slušně hledaj bažantí hnízda, srnčata apod. Bohužel to vypadá, že se čeká s redukcí stavu, až na to bude někdo ochotněj prdnout dotace.
    ICEMAN8241: No jo, ale většinovej spotřebitel jde po ceně a pak jdou nějaký eko-bio- stranou.
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    A aby tu nezaznívaly pouze negativní zkušenosti, tak také přidám tu svoji.
    Bez masa jsem přes dvanáct let a cítím se fakt dobře. Nemyslím si, že by to bylo tím, že by maso bylo nějak zvlášť nezdravé, ale tím přechodem jsem si začala více všímat toho, co jím a nacházela jsem nové a zajímavé věci. Předtím to bylo nudné maso-příloha, pak ze začátku vegetariánství jen příloha (znala jsem jen špagety s kečupem a sýrem:) a časem jsem se naučila pracovat s kořením, ořechy, zeleninou, luštěninami apod. Věřím, že se někdo může stejně zdravě a pestře stravovat i s masem, ale mě to vyhovuje takhle.
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    BARRACUS: Tak pokud se nebavíme o velkochovech, ale o pastvinách, tak je také dobré pamatovat na prostorovou náročnost. Dokud se tímto živí jen procento populace, tak je to udržitelné, ale pokud by se takto měli stravovat všichni lidé na zemi, nebylo by zde dostatek prostoru. Řešením je podle mě snížit svou spotřebu masa na nějakou rozumnou úroveň, třeba 1x-2x týdně jako tomu bylo dříve... Když máš pocit, že bez toho být nemůžeš, pak chápu a pokud bude možné vyžít z takových farem, tak je to jedině dobře...
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    KONZUM23:
    Tak záleží na tom, kde člověk žije, já mám momentálně nejbližší bandu čuňat tak 300m a na širém okolí je vidět, jak to dopadne když se málo střílí a dojde k populační explozi. Srážka s autem je tady docela rozšířený čuněčí hobby, stejně jako likvidace parků, hřišť, polí a golfů.
    KONZUM23: S vypouštěním prasátek to spolu s dovozem divočáků ze španělska zkusili amíci, dneska se to pokoušej zregulovat a moc se nedaří.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ALUCARD153: Jde, ale za jakou cenu? Veg*ni mají etiku v žebříčku hodnot výše, než vlastní zdraví. Otázkou je, na jak dlouho. Každopádně je třeba na to koukat trochu komplexněji než klasickou zkratkou, která tady milionkrát zazněla, tedy kdo jí maso, ten jí hlavně uzeniny, junk food, apod. Spousta lidí, co jí maso a stará se o své zdraví, se stará také o původ masa na svém talíři. Donedávna jsem se osobně znal s každým králíkem, kuřetem, prasetem i kozou, která skončila na talíři a dle ohlasů zde je zřejmé, že nejsem sám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam