• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    SOLEI: imho tohle rozdělení na ruzné postupy v běžném a ekologickém zemědělství je zcestný.. že "úspory" na naftě na jedné straně se projeví problémem na straně druhé..suchá půda do hloubky, vyčerpaná povrchová vrstva a nižší výnosy a tím nutnost zvyšovat chemické hnojení. Se vsadím,že za pár let se ukáže že podmítání jako trvalá technologie má vliv na velmi špatné zasakování vody do zemědělské půdy, protože se utužuje podpovrchová vrstva ornice..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já jsem příznivce převážně extenzivního hospodaření bez tlaku na bio. Ale to teď zrovna není v módě. Pak ještě šlechtění zpět k odolnosti, ne k výnosům, potravinový soběstačnosti a zachovávání biodiverzity. Aspoň ta biodiverzita je v módě a záchrana starých odrůd už taky běží.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Kdyby byli u nás všichni vegetariáni a vegani, zahynulo by mnoho zvířat, nejen zvířat, celé ekosystémy. Přestavte si 10 milionů sluníčkových lidí, co nedopustí utrpení kraviček. Stávající stáda se nechají šťastně dožít, pohřbí se a na zemědělských plochách se bude pěstovat obilí, zelenina a luštěniny, ok? Nastane stav:

    1) navěky zmizí některá staletí šlechtěná plemena skotu, ovcí, prasat...
    2) část luk a pastvin se přemění na pole, část zaroste náletem a pak lesem. Nenávratně zmizí spousta unikátní lučních ekosystémů, včetně vzácných rostlin, hmyzu, motýlů, hlodavců, i některých ptáků a drobných savců. Příklad : krkonošské horské louky - tam rostou a žijí endemity, které nikde na světě nejsou, jihočeská draha (pastviny a sečené plochy) atd.
    3) zmizí živočichové vázaní na hospodářství a chlévy (např. vlaštovky).
    4) v polním hospodářství se nebude dostávat hnoje a chlévské mrvy, nebude čím hnojit pole, sníží se výnos z polí a bude nezbytné uměle vyrábět a dovážet hnojiva.
    5) část luk a travních ploch se zachová za cenu sečení člověkem (nebudou ovce a kozy na spásání), tj. za cenu spotřeby nezanedbatelného množství ropy. Posečená tráva bude hnít na obrovských hromadách (a uvolňovat CO2 každopádně).
    6) lesní zvěř musí být redukována, jelikož nemá přirozené nepřátele (do naší přírody nelze navrátit vlka, protože tu máme města, vesnice a silnice a přehrady...) a přemnožená likviduje lesní porosty (třeba jeřáb, dub, jedli...). Budou ji myslivci střílet nezištně a zakopávat? Nebo to smějí sníst? Nebo aspoň na žrádlo pro psy?
    7) pro 10 milionů veganů bude nezbytné vyrábět anebo dovážet potravinové doplňky a vitamíny (spotřeba ropy), aby byli zdraví. I tak se možná zvýší náklady na zdravotnictví.
    8) zanikne významná část zemědělství a potravinového průmyslu, lidé přijdou o práci, sníží se saldo obchodní bilance (vyvážímé mléko a maso do Evropy, pšenici a řípu nikdo kupovat nebude).
    9) upřímně doufám, že necháte žít alespoň včely. Bez chovaných včelstev bychom byli za pár let bez ovoce, stromů a květin.

    To, že planeta nestačí na produkci masa pro všechny lidi je pravda, ale to je globální (dle mého nesprávný) pohled. Lokálně si Česká republika a Evropa potravinově vystačí. To, že Indie má tolik obyvatel, že nedokáže ani ona ani celá Asie vyprodukovat dost mléka a masa pro jejich potřebu, nemůžeme vyřešit tím, že nebudeme v ČR jíst maso. I kdybychom začli pěstovat všude obilí a posílali ho do Indie, jejich hlad nevyřešíme.

    Já nechci po žádné vegetariánovi / veganovi, aby začal jíst krávy. Jen chci, abyste se zamysleli nad tím, jestli nejedení krav skutečně tak moc snižuje utrpení, umírání a zachraňuje přírodu.
    Stejně tak neříkám, že veškerá současná živočišná výroba je čistá, ekologická a etická. Ale může být.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    SOLEI:
    Tak je to podobně jako se vším činěním, nezáleží na tom jak kvalitně, s jakejma nákladama a tak se cokoli dělá, vyrábí, staví, pěstuje,podstatný je, kolik se na to povede schrastit dotací. Ať už českejch, nebo z EU. Občas se dotuje něco prospěšnýho, ale drtivá většina jsou zbytečnosti, krávoviny a tvorba zlatejch dolů pro kamarády. A děsný divení, že to nějak divně s tim produkováním čehokoli vypadá...
    SOLEI: Fajn je, jak sou lidi zvyklí všechno koupit. V okolí mám haldy ovocnejch stromů, každej rok(teda až na tenhle) plnejch jablek, hrušek apod. Takže fest trhám (dost teda pro prasata), nakonec toho mívám tuny. Některý sou ukázkový. Tak se dycky ptám, nechce-li někdo jabka. Ne. Pak si to koupěj v marketu nebo bio, no a spokojenost největší.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    SOLEI: Aha, asi jsem to špatně pochopil.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    OCTOPUSS: postup pěstování bio obilí a konvenčního obilí je prostě stejný a navíc v případě bio je nutné provádět energeticky velice náročnou a drahou hlubokou orbu, která je při organickém hnojení nezbytná, pluh je pořád stejný ať už pro bio nebo konvenční, kombajn a valník je taky potřeba, všechno to válcování, podmítání atd se prostě udělat musí bez ohledu na to v jaké kvalitě chceš mít porost - počet vstupů do bioporostu je často mnohem vyšší protože když nemůžeš použít chemickou ochranu tak musíš použít mechanickou no a mechanická znamená, že sedne chlápek na stroj a nechá zapracovat naftový motor.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    OCTOPUSS: nic o nálepce nepíšu, čteš špatně, píšu, že většina produkce bioproducentů je pouze v té míře aby s minimem námahy dosáhli na dotace

    Ne nejsem ani z jednoho z těchto měst, ale znám ceny bioprodukce v rámci republiky a v Praze se prostě prodává nejdráž protože tam je dost lidí ochotných platit nesmyslné ceny aniž by použili selský rozum.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    ...a poznámka o Praze mi přijde poněkud dementní. Nejsi z Brna nebo Ostravy/Olomouce?
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    SOLEI: Co jsem slyšel, biovýrobci jsou kontrolovaný jako svině, a to co tu popisuješ mi přijde jako utopie (že si na to sedlák prostě nalepí nálepku).
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    D1RABBIT: Ono to bio je dražší hlavně z toho důvodu, že náklady na pěstování jsou mnohem vyšší. Do porostu musíš stejně, techniku musíš mít stejně, hnojit musíš stejně a navíc organicky což je dražší protože hnůj musíš koupit (protože když máš biokrávu tak je na pastvině a tam lejno prostě nesebereš), aby ti to aspoň trochu rostlo vybíráš staré odrůdy, které jsou sice třeba odolnější proti plísni ale zase dávají poloviční výnos než konvenční F1 hybridy (šlechtěné tak aby byly schopny plně využít svůj potenciál za dostatečného přísunu vody a výživných látek - takže mají nižší schopnost obrany proti infekci, ale za optimálních podmínek dají vyšší výnos). Třetinu ti z toho sežerou škůdci a plísně, kus toho propadne při čištění a ty máš prostě s vyššími náklady mnohem menší produkci. Takže v první fázi kalkulace dopočítáš rozdíl do částky konvenčního a pak k tomu přihodíš biopřirážku (pro Pražáci). No a já pak jako puk čučím do čísel, jak je možné, že firma prodává bioprodukci za cenu podřadného konvenčního....důvodem je, že to bio je jen na oko a sedlák na to prdí kvalitu má nulovou a dělá to jen kvůli dotacím. Takže se mu na to všichni pěkně skládáme z našeho rozpočtu, protože biodotace patří do skupiny Národních dotací, takže nejdou z EU ale z ČR.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    KOCHANSKIT: no pokud se chceš vracet např. o 100 let zpátky, tak tehdá vesnický člověk žil zcela jiným rytmem a stylem. Vstávalo se se slepicema, celý den člověk dřel jak otrok a masa bylo málo, jinak by ho také rád žral od rána do večera a civěl do kouzelné placky (monitoru).

    Hele já si třeba v drogérii kupuju jenom toaleťák, zubní kartáček a pastu, prášek do pračky, jar a... ještě by se pár zásadních věcí našlo, ale žádné píčoviny a pičičovindy. Šetřím tím životní prostředí mnohem více, než kdejaká barbie bo metrosexuál.
    Pak si klidně sežeru svůj kus mrtvého voňavého zvířete a furt mám ale čisté svědomí. Chci říci, že jen změnou stravy planetu nespasí-š/-m.
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    BARRACUS: Na tom se rozhodně shodneme. Rozhodně je mi tohle třeba bližší, než někteří vegetariáni, co si koupí všechno v osmi obalech z druhého konce světa.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    ALUCARD153: Jenze zrovna vegetarian sam o sobe neni uplne prumerny spotrebitel. Jde mi o to,ze se nepatri hazet veskere karnisty ani veskere veg*ny do stejneho kose.
    Stejne tak jako mi jde o vyvreaceni mytu,ze clovek, ktery ji maso zabiji zviratka a vegetarian je nezabiji. To apriori neplati a pro dosazeni stavu, kdy se podilim na co nejmensim poctu mrtvych zvirat je potreba jit mnohem dal, nez jen prestat jist maso a tvarit se,ze me to moralne nadrazuje.
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    BARRACUS: Dobře pro tebe. Tady jde ale dost o to, že se porovnávají na jedné straně průměrný vegetarián, například s tebou, jako dosti neprůměrným spotřebitelem. Existují i vegeši, kteří to dělají jak ty. Chápu, že tě tomu může ale srát..

    KONZUM23: jak píše KOCHANSKIT:
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    BARRACUS: já ti ale necpala, že zabíjíš zvířata, mluvila jsem jen a jen o sobě, není třeba si to brát jako útok...
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    BARRACUS: Argument "ja nechtel" je pro me navic vrcholem pokrytectvi. Skutecnost je takova,ze tvor zemrel a je jedno, jestli chtene nebo nechtene.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    ALUCARD153: Ja s tim nemam problem. Ja mam problem s tim, kdyz mi nekdo zacne cpat,ze ja zabijim zviratka, zatimco on je nezabiji a pritom je zabiji a napriklad diky memu soukromemu vyberu zdroju, do ktereho jsem investoval mnoho casu a stoji me to vic penez, si dovoluji rici,ze ja zabiju min zvirat, nez prumerny vegetarian nakupujici v retezcich.o uhlikove stope nemluve.
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    OCTOPUSS: a haldu karnistů ;)
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    KONZUM23: Takže jsme zas u toho, že kráva je jak mrkev? Zvlášť od někoho komu nevadí velkochovy je to funny.
    ICEMAN8241: To je zas dementní generalizace. To, že jsou někteří takový je stejné jako, že existují masožravci co žerou jenom uzeniny.

    Stále nechápu co máte za problém s tím, že někdo to maso prostě nejí.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    KOCHANSKIT: Obávám se, že tu máte hipíky!
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    MANFRED: Ano, tam je zase vlastnímu zdraví nadřazen obsah portmonky.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    KONZUM23: Ono vcelku se jim daří spíš redukovat ostatní, sežrala mi chráněný zmije, slušně hledaj bažantí hnízda, srnčata apod. Bohužel to vypadá, že se čeká s redukcí stavu, až na to bude někdo ochotněj prdnout dotace.
    ICEMAN8241: No jo, ale většinovej spotřebitel jde po ceně a pak jdou nějaký eko-bio- stranou.
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    A aby tu nezaznívaly pouze negativní zkušenosti, tak také přidám tu svoji.
    Bez masa jsem přes dvanáct let a cítím se fakt dobře. Nemyslím si, že by to bylo tím, že by maso bylo nějak zvlášť nezdravé, ale tím přechodem jsem si začala více všímat toho, co jím a nacházela jsem nové a zajímavé věci. Předtím to bylo nudné maso-příloha, pak ze začátku vegetariánství jen příloha (znala jsem jen špagety s kečupem a sýrem:) a časem jsem se naučila pracovat s kořením, ořechy, zeleninou, luštěninami apod. Věřím, že se někdo může stejně zdravě a pestře stravovat i s masem, ale mě to vyhovuje takhle.
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    BARRACUS: Tak pokud se nebavíme o velkochovech, ale o pastvinách, tak je také dobré pamatovat na prostorovou náročnost. Dokud se tímto živí jen procento populace, tak je to udržitelné, ale pokud by se takto měli stravovat všichni lidé na zemi, nebylo by zde dostatek prostoru. Řešením je podle mě snížit svou spotřebu masa na nějakou rozumnou úroveň, třeba 1x-2x týdně jako tomu bylo dříve... Když máš pocit, že bez toho být nemůžeš, pak chápu a pokud bude možné vyžít z takových farem, tak je to jedině dobře...
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    KONZUM23:
    Tak záleží na tom, kde člověk žije, já mám momentálně nejbližší bandu čuňat tak 300m a na širém okolí je vidět, jak to dopadne když se málo střílí a dojde k populační explozi. Srážka s autem je tady docela rozšířený čuněčí hobby, stejně jako likvidace parků, hřišť, polí a golfů.
    KONZUM23: S vypouštěním prasátek to spolu s dovozem divočáků ze španělska zkusili amíci, dneska se to pokoušej zregulovat a moc se nedaří.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ALUCARD153: Jde, ale za jakou cenu? Veg*ni mají etiku v žebříčku hodnot výše, než vlastní zdraví. Otázkou je, na jak dlouho. Každopádně je třeba na to koukat trochu komplexněji než klasickou zkratkou, která tady milionkrát zazněla, tedy kdo jí maso, ten jí hlavně uzeniny, junk food, apod. Spousta lidí, co jí maso a stará se o své zdraví, se stará také o původ masa na svém talíři. Donedávna jsem se osobně znal s každým králíkem, kuřetem, prasetem i kozou, která skončila na talíři a dle ohlasů zde je zřejmé, že nejsem sám.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    KOCHANSKIT:
    ALUCARD153: Vsak ja tu taky nikde neobhajuju velkochovy. naopak. Takze nechapu, proc se argumentuje krmnou sojou, kdyz k zadnemu umelemu dokrmovani v tomto pripade nedochazi. Ciste posuzuji, kolik ropy spotrebuje krava, kterou sezeru ja v porovnani s jidlem, ktere sezerete vy.. A sorry, ja bez masa zit nedokazu. Zkousel jsem to a efekty na moji psychiku byly znacne negativni. Navic, zadna prukazna studie, ktera by dokazovala,ze maso neni prospesne zdravi neexistuje (prosim, nic mi nepostujte, cetl jsem toho skutecne dost a vetsina tehle proti-masovych studii trpi zasadnimi nedostatky v metodice, nebo rovnou priznaji,ze na nic neprisli, ale i presto doporucuji maso nejist)
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    BARRACUS: Může a je to super, když to dělá. Proti malým farmám tu snad nikdo nebrojí.
    "Zviratka tam umiraji, aby nekdo jiny mohl zit." ale tohle se ti snaží vysvětlit, že není potřeba. Že to právě jde i bez toho (až na pár vyjimek). Právě třeba skrz ty malé farmy.
    KONZUM23: Viděl a ? Cos nepochopil na tom umělém množení, kdy se přivádí na svět jen pro to, aby pro tebe pošel?
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    BARRACUS: Jenže Krmné kukuřice, soji a dalších plodin se musí vypěstovat několikanásobně více než jaký je pak zisk kalorií z živočišných produktů, takže je to energeticky docela nevýhodné. Ale souhlas, že nic není černobílé (viz ti hraboši). S podporou lokálních surovin souhlasím - často si kupujeme biobedýnky a chodíme na farmářské trhy, ale určitě to nepokryje veškerou spotřebu (výjde to také dost dráž). Vždy je co zlepšovat.

    KONZUM23: prase v chlívku i v lese jsem viděla... Také jsem viděla prase v továrních halách, ve kterých se krmí průmyslově vyráběníma granulema (ze soji, kukuřice a pšenice), které se k nám dováží z velké dálky (nejčastěji z JA). V domácích chovech se krmí také např. bramborami, ale tyto chovy tvoří kapku v moři celkové produkce, takže mi Jardeš nepřipadá až tak nepříčetný.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    KOCHANSKIT: Jenze tenhle pristup muze praktikovat i vegan. Nakupovat lokalni suroviny z mensich farem.
    Taky se nad tim da premyslet takhle: Kolik kalorii ropy je potreba na vyroby kalorii ze sojy? Jake jsou potom ty ekefty na tvory na tehle planete? Neni to proste cernobile.
    Jatka jsou jatka. Zviratka tam umiraji, aby nekdo jiny mohl zit. I metody zabijeni se mohou lisit a nektere nejsou ani zdaleka tak brutalni, jako treba potkaji volne zijici zviratka, ktera jsou lovena jinymi zviratky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam