• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VECTORHolení - břitvy, double-edged razors, žiletky, mýdla ad.
    Vítejte v klubu příznivců tradičního holení tzv. "mokrým způsobem". O tom, proč Gillete Mach 3 není vhodná metoda, snad není třeba diskutovat, ale přesto je prostor otevřen všem.

    Veškeré dotazy, prosby o radu, recenze i tipy a triky jsou vítány.

    Na nástěnce se bude postupně budovat adresář a manuál k ideálnímu oholení :)
    rozbalit záhlaví
    ESY
    ESY --- ---
    LUKASHIVA: Na BIC ziletky jsem narazil kdyz jsem byl chvili v cerny hore. Za tu cenu me prisli skvely :D
    LUKASHIVA
    LUKASHIVA --- ---
    I kdyz je to tu zda se uz mrtve,
    nechám tady na památku jede ze svejch SOTD….
    Nazvanej “Black on Black with Little orange”

    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    ja mam taky lowend wilkinson a na ksichtě jsem s ním nikdy neměl problémy. vlastně nikde po těle, až na tu lebku. v kombinaci s platinovejma astrama to pro mě byl ideální gear, ale na hlavu tragédie. no, zkusím někde koupit jiný a uvidím. do tý doby ale na trapáka mach3, po kterým nevypadám, jako kdybych spal s bruslema místo polštáře :)
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    AUDIAC: já jsem na tohle trochu "balík" a hlavu si hlavu už léta holím "lowend gearem"- obyčejným černým plastovým wilkinsonem co stojí do stovky, do kterého používám opět obyčejné žiletky astry nebo wilkinsony (balíček pěti žiletek kolem 30-50,-), podle toho který zrovna mají. Spousta lidí říká, že by jim po tom slezla i kůže z hlavy :-) je to hodně o preferencích a co komu sedne.
    PALUSHA
    PALUSHA --- ---
    Ja zas nesnesu nic jinyho nez Derby - konkretne zeleny astry me vzdycky dojebou uplne neskutecne. Driv jsem pouzival nejakej zavrenej merkur, pak open comb Fatip Picollo a ted uz ciste shavettu (ale hlavu si teda neholim, to je fakt, to bych shavettou asi nechtel zkouset) :D
    CLOJSTER
    CLOJSTER --- ---
    AUDIAC: A co mas za barg?
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    CLOJSTER: Já na zelený astry taky nedám dopustit, ale po holení jsem porezanej a nikde to není úplně do hladka. Teoreticky to muže byt nějaká špatná šarže, zkusím koupit ještě jiný balíček.
    CLOJSTER
    CLOJSTER --- ---
    AUDIAC: Ja si leta holim sisku bagrem a bez problemu. Zacal jsem na Muhle R89 a ve spojeni se zelenyma astrama je to pro me nejvetsi luxus. Hodne zalezi na ziletkach ktery ti k tomu sednou. Vyzkousel jsem jich dost ale na zelene astry nic nema. Ani vychvalovane Feathery. Ty me treba kousou a rezou.
    Po nekolika letech jsem zkusil open comb R41, ale s tim se mi ani po roce nedari. Tam se malokdy vyhnu mensimu riznuti a jeste se mi nepodarilo najit k tomu super ziletky. Tak jsem se zas vratil k R89.
    Asi to chce zkouset co ti sedne...
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    kolegové holohlavci, poraďte mi prosím. po létech, kdy jsem si holil vousy bagrem, jsem místo vousů začal holit hlavu. zpočátku jednorázovejma gilette, protože jsem byl na cestách a nic jiného nebylo, ale když jsem přijel domu, pokusil jsem si palici oholit bagrem a byla to katastrofa - pořezanej, není to do hladka, trvalo to snad celý dopoledne... prostě děs, zatímco jednorázovkou to je hned a kvalitnější. co je špatně? úhel, je potřeba open comb, nebo něco jiného?
    BIGEM
    BIGEM --- ---
    ja se britvou holim po smeru, az je hotovo tak se znova namydlim a oholim znova proti rustu abych byl jako detska prdylka :)
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    Já se směrem po srsti neoholím vůbec. Vousy mi rostou rovnoběžně s kůží, takže po nich ta žiletka jenom sklouzne a většina vousů zůstane. Takže musím open combem proti srsti. A dá se to i bez pořezání.
    DACELO
    DACELO --- ---
    JINX: Já se vždycky strašně podrápal/pořezal když jsem se holil proti růstu vousů. Od doby co jsem si pořídil smysluplnou pěnu (TOBS Jermyn Street Sensitive) a holím se "po směru", případně 90° na růst, tak pohodička, nic nezarůstá (používám prastarý Gilette šroubovací bagr po dědovi a občas břitvu).
    IAMTHELAW
    IAMTHELAW --- ---
    TEEAK: Začít s closed combem taky doporučuji. Sám sem začal s otevřenym r41 a musel sem si koupit ještě uzavřenej r89, protože mi to nešlo. Asi po půl roce sem se vrátil k otevřenýmu a od tý doby se už holim jen tim.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TEEAK: plus ty jednorázový věci typu gilette fusion jsou po pár použitích opravdu hnus -
    vysušit se to nedá - takže to navíc rezne .. čili to samozřejmě pak i mnohem častěji pořeže, protože je to zubatý .. kup si do začátku nějakej closed comb - tím se fakt nedá pořezat pokud netlačíš jak blázen, nebo nenajedeš na nějakou kost ultra-blbym úhlem .. a i tak je to rychlá oprava - trochu vody, kamenec, přestříknout alkoholem a je po říznutí :)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    JINX: hele fakt je to o cviku .. párkrát si na to udělej čas (třeba odpoledne) a budeš dobrej .. co vlastním bagr, tak jsem se pořezala jen párkrát (za rok třeba dvakrát) a to jen proto, že jsem pospíchala a byla jsem myšlenkama jinde .. :) .. je to žiletka jako každá jiná, proč by jí nepoužívaly i ženský .. sice v krabičce píšou, že je to jenom pro chlapy, ale svět nevybouchnul, tak si myslím, že je to bezpečný pro všechny :D
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    JINX: osobně taky doporučuju nějaký bagr .. první holení mi trvalo hodinu (a byla jsem po.. až za ušima) .. pak jsem půl roku používala oleje (kokos, oliva) místo štětky a mýdla (protože jsem byla líná furt "nahánět" pěnu) a teď jsem se dostala do stavu, že holím "jako dřív" (s holítky typu Venus) všude a všechno, bez nějakého velkého rozdílu v času i výsledku (vlatně ne, teď je to mnohem příjemnější a lepší, protože to funguje a nemusím přes jedno místo přejíždět pětkrát a vyměňovat žiletku každý pátý holení, protože je tupá/rezavá/hnusná) .. jo, musíš se o ten bagr trochu víc starat (po holení ho propláchnout vodou, rozšroubovat a utřít do sucha, občas stříknout alkoholem z lékárny - což ale trvá, po chvilce cviku, asi minutu navíc) ale jedna žiletka ti pak vydrží ostrá třeba i několik měsíců a holí i ke konci pořád líp, než "několikabřité holítko" po třetím použití ..
    .. samozřejmě nemám srovnání s holícími strojky typu, co popisuješ, nicméně jsem zvyklá holit i trochu citlivější partie, než je obličej a můžu potvrdit, že po chvilce cviku je bagr opravdu nejlepší nástroj na holení, co jsem kdy zkoušela .. rychlý, precizní, nedráždí to kůži a když vychytáš správnou kombinaci žiletky a bagru tak je to i opravdu "close shave
    JINX
    JINX --- ---
    TEEAK: Tak to me teda prekvapilo ze to nepouzivaj jen chlapi. Kazdopadne to zkusim ale mam z toho trochu obavy protoze ziletkama (gillete proglide/fusion) se vzdy desne porezu na krku a rozhodne to neni tim ze bych byl levy. Tedy ten elektricky pouzivam proto abych behem holeni neumrel :-(
    PALUSHA
    PALUSHA --- ---
    JINX: bagr, britva, shavetta .. moznosti mas spoustu. Chvili si budes zvykat, ale za sebe muzu rict ze britva (a spis posledni dobou me hodne bavi shavetta) dokaze byt pekne rychla. Nevim jak moc ti to roste, ale pokud to nebudes nechavat ultra dlouhe, tak jeden pass udelas v pohode do 5ti minut, se cvikem urcite i rychleji. A pokud budes chtit jeste zrychlit, tak muzespouzit kompromisni reseni a misto vlastni peny pouzit sracku ve spreji a budes to mit za dve minuty :) To stejne i s bagrem, jde jen o cvik.
    CLOJSTER
    CLOJSTER --- ---
    JINX: Jedine bagr. Ne zadny elektriky. ;)


    Jinak ja mezi tim koupil novou hlavici Muhle r41 - open comb a to je sado maso. Tak dorezanou hlavu sem uz dlouho nemel. Agresivni az hruza - ale jak si clovek zvykne, tak pecka.

    Jo a ta r81 - ulomilo se mi kus zavitu pri padu na zem (nebyl strzeny jak jsem si puvodne myslel. Zjistil jsem to na prodejne a koupil novou hlavu za 250,-
    Tak bacha na pady z vysky, ta zavitova tycka je dost krehka, jak jsem se i docetl na jinych forech...
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    JINX: na přešel na běžný žiletky. Je to rychlý a spolehlivý. Braun Series 5 mám taky někde ale už roky někde lezi. Tak jako žiletkou bych se s ním holil půl hodiny..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam