• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VECTORHolení - břitvy, double-edged razors, žiletky, mýdla ad.
    Vítejte v klubu příznivců tradičního holení tzv. "mokrým způsobem". O tom, proč Gillete Mach 3 není vhodná metoda, snad není třeba diskutovat, ale přesto je prostor otevřen všem.

Veškeré dotazy, prosby o radu, recenze i tipy a triky jsou vítány.

Na nástěnce se bude postupně budovat adresář a manuál k ideálnímu oholení :)
    rozbalit záhlaví
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    CLOJSTER: No že se nedá pořezat, to bych teda netvrdil. Možná nejsem na to moc šikovný, ale i s R89 se pořezat dá, shodou okolností asi nejvíc se mi to povedlo s Feather žiletkami. Každopádně nemyslím že ten strojek bude lepší než ty Mühle co už máš.
    CLOJSTER
    CLOJSTER --- ---
    NEVILL: Jo jo, feather ziletky v r89 i r41 u me taky o nicem. Moc to nevydrzelo a oholeni taky nic extra. V techto strocich se mi nejvic osvedcily zelene astry. Prave by me zajimalo jak holi ten Feather strojek s Feather ziletkou. Ale jak rikas, asi to zadny zazrak taky nebude, i kdyz lidi na internetech tvrdi ze se s tim neda porezat (ale na druhou stranu to neoholi tak do hladka napoprve jako r41). A jo, s r41 se porazat da docela lehce :)
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    Feather to dělá na ty svoje ultra ostré žiletky, Mühle je nemá až takhle ostré, jen abych dodal. U R89 jsem Feather žiletky zkoušel, nesedly mi. Ale každý to máme jinak, že jo...
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    CLOJSTER: Tenhle Feather sice nemám, ale mám jednu variantu R89 a je to podobný strojek s uzavřenou hlavou. Je na něm hezké že tam ta hlavice kryje i strany žiletky, na rozdíl od R89, kde je malý kousek po stranách vystrčený. Nebude to až tak agresivní, ale zároveň hladké oholení jako R41 s otevřenou hlavicí (toho se osobně zatím bojím, že bych se pořezal, ale časem si ho nejspíš pořídím). Feather bude malinko jiný než R89, ale hádám že asi ne nějak výrazně. Vypadá rozhodně hezky a kvalitně, ale nevím jestli to je nějak výrazný upgrade proti tomu co už máš.
    EKG
    EKG --- ---
    Clovek si to neuvedomi, kdyz to cte, ale na britvu se da opravdu i netlacit. Kdyz je ostra, tak bere sama. Zahada bermudskeho trojuhelniku pod nosem konecne rozlustena!
    CLOJSTER
    CLOJSTER --- ---
    Nemáte tu někdo zkušenost se strojkem Feather As d2? Mám Muhle R89 a R41 a říkám si, jestli není čas udělat si radost upgradem. Byl by to vůbec upgrade?
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    EKG: shavettou si holím vousy už pár let. do té doby jsem měl klasický plastový bagr wilkinson. klasickou břitvou jsem se nikdy neholil, tak nedokážu porovnat, ale jsem s tím spokojený :) oproti bagru se rychleji čistí a s mojí frekvencí holení je zásoba půlžiletek, co k tomu za pár korun mám, snad doživotní :D konkrétně mám tuhle: https://brusnekameny.cz/cs/shavetty/3568-shavetta-boker-barberette-cerna-140901-4045011155239.html
    EKG
    EKG --- ---
    Tak se taky hlasim do klubu. Pred ctvrt rokem se mi rozbila elektrika, holitka se mi nechtelo porad dokola kupovat. A tak jsem si poridil novou kamaradku Sharpy, prijmenim RST45-WD. Co vam budu povidat, zazili jsme nejednu chvili odvahy a dobrodruzstvi. Napodruhe se mi podarilo ji nabrousit poradne, ted uz jen obtahuju a holi precizne. Inu, japonska nerezka a japonsky kameny. Ted uz brousim jen techniku.

Mam tri dotazy. Moje kameny jdou do tri tisic, ma smysl porizovat neco jeste jemnejsiho? Jsem spokojen s vykonem britvy a na noze to taky bohate staci, takze by to stejne byla asi jen takova libustka. Nebo to hraje roli?

Druha vec, pouzivate olej pred holenim? Pomaha to nejak vyrazne? Mandlovy, nebo olivovy?

A za treti, zkouseli jste nekdo tureckou nebo taky salonni britvu? Vypada to jako normalni britva, jen misto ostri se do toho dava pulka ziletky. Asi kvuli hygiene a taky odpada brouseni, da se nova ziletka. Nekde jsem cetl, ze pri mega baleni ziletek vyjde jedno oholeni na jednu penci. Uvazuju, jestli poridit na cesty, tak jestli mate osobni zkusenost, sem s ni. Dekuji a preji hladky den ;)
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    Tak jsem akorát zjistil, že takové to 65g mejdlíčko na holení od Mühle mi vydrželo 8 měsíců téměř každodenního holení. To není zas tak špatné... :-)
    BAAL
    BAAL --- ---
    NEVILL: ja jsem mel neoblibenejsi DM ziletky Balea, ktere na chvilku zmizeli z nabidky a ted jsem je videl tak jsem vzal 10 baleni co kdyby a vcera jsem si u zrcadla pekne nadaval, zjevne zmenili vyrobce jsou tupe a prohibaji se jak papir:-( Takze bacha pro pripadne dalsi fanousky
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    PRAASHEK: Nemyslím že by byly nějak speciální, prostě mi přijdou jako slušné žiletky. Zkoušel jsem několik druhů žiletek, kromě Mühle jsem použil třeba Astry, Feather, Derby, Wilkinson...a ty Mühle mi z toho vyšly nejlíp v poměru dobrého oholení vs co nejmíň pořezaného ksichtu... :-)
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    NEVILL: jsou nějak special? já kupuju žiletky náhodně a nějak to neřeším :)
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    Pokud někdo používáte žiletky Mühle, tak na Alze teď mají krabičku 10ks za 51Kč, to je zatím nejlevnější co jsem kde viděl.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    AUDIAC: Díky, to vyzkouším!
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    NEVILL: Pak je lepší mít to v tubě než kostku mejdla, to se dá nějak rozumněji střídat.
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    NEVILL: snažil jsem se to nějak dát v hlavě dohromady a fakt si nemůžu vzpomenout - jak řekl AUDIAC : nesmyslně dlouho. Přijde mi to divný, ale řekl bych, že možná rok? Používám barbus, dvakrát do týdne oholím hlavu, tváře, krk a podbradky a občas ho i používám místo sprcháče a má pocit, že to neubývá...
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    AUDIAC: Právě! Normálně mám u podobných věcí rád, když si třeba můžu vybrat ze dvou nebo tří a trochu to střídat, ale v případě mýdle na holení to je asi blbost mít zásobu na dva nebo tři roky. Jako ne že by mi to Proraso mýdlo nějak vadilo, ale myslím že příště zkusím něco jiného a asi si to půjdu někam do obchodu očuchat.
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    NEVILL: Já si před rokem koupil náhradní, že už to přece za chvilku dojedu… a to původní jsem dojel před týdnem. Holím si cca 3x týdně hlavu, ono to fakt vydrží nesmyslně dlouho.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    Jak dlouho vydrží mýdlo na holení? Jsem si nějak v listopadu koupil Proraso s vůní zeleného čaje, holím se s ním téměř každý den a nějak to vůbec neubývá. Pravda, mám vousy a holím si jen tváře a krk, ale stejně, je toho za tu dobu jenom tak o centimetr méně.
    ESY
    ESY --- ---
    AUDIAC: Ja uz pred dlouhou dobou presel na open comb. A muzu rict ze vse je to o ruckach a ziletkach.
    Holim si tim vse co potrebuju oholit a vzdy ok. Jen prvni tydny byly slabsi :D
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    RIVEEK: před několika lety jsem dostal Mühle Traditional R108 a byla to moje první zkušenost s klasikou a jsem stále spokojen. Holím tím teda jenom ksicht a to nepravidelně, protože jinak používám i planžetový elektrický a poslední dobou i philips one-blade. Když se chci ale oholit pořádně, používám tento.

https://www.notino.cz/muhle/traditional-r108-planzetovy-holici-strojek/

---

je normálně šroubovací a má tuhle hlavu

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam