• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLACKDRAGONUmění jak vést partnerský vztah
    MARKETAPARKETA
    MARKETAPARKETA --- ---
    každý má za sebou rozdílné životní zkušenosti, hlavně ten starší jich spoustu posbíral v různých etapách života celé společnosti...může to představovat nějaké riziko pro jejich budoucí vztah?
    MARKETAPARKETA
    MARKETAPARKETA --- ---
    jakou budoucnost má vztah dvou lidí, kteří se milují, rozumí si, shodují se v plánech do budoucna, chtějí spolu žít a budovat vztah, je mezi nimi určité nepopsatelné pouto, ale zároveň je mezi nimi dvacetiletý věkový rozdíl?
    BLACKDRAGON
    BLACKDRAGON --- ---
    ale su ludia ktori byvaju spokojnejsi s inymi ludmi a taki co zas nie, co hladaju v nich nie taky svoj individualny osobny ideal ale fakt uplnu vsemoznu dokonalost :)
    BLACKDRAGON
    BLACKDRAGON --- ---
    JULYZ: tak tak, keby bola laska rozhodnutie, rozhodnem sa pre ludi s ktorymi by som idealne fungoval, akurat k nim nic necitim :)
    PAZZITKA
    PAZZITKA --- ---
    TANAIS: Nez budes pokracovat pripemnu jen, ze se jedna o muj nazor. Souhlasim s tebou, ze clovek nemuze mit porad vsechno... je to muj nazor a ani ja nesplnuju vsechny podminky. Taky s tebou souhlasim, ze je treba si vyznam vztahu uvedomit a naucit se o nej pecovat. Podle meho tohle jsou ty pilire, ktere je treba udrzovat, pripadne vytvaret pokud schazeji, pracovat na sobe a tim zlepsovat spolecny vztah.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    PAZZITKA: s manželem žiju devět let, máme tři děti. Jsem vdaná po druhé.

    Obecně ano, musí fungovat komunikace, empatie a důvěra, nicméně myslím, že je rozdíl mezi teorií a praxí. Obedně ano, nedá se žít s člověkem, který je apriori neempatický, netolerantní, nedůvěřivý a netrpělivý. Ale on je málokdo takový záporák stejně tak, jako má málokdo všechny tyto ctnosti v nadměrné míře.

    Omlouvám se, to chce delší odpvoěˇd, ale nemám teˇd čas, vrátím se později.
    PAZZITKA
    PAZZITKA --- ---
    TANAIS: Neznam plne tvou situaci a i kdyby, stejne si nedovolim posuzovat a vyvozovat nazory. To jakym zpubsobem kdo vztah vnima je na kazdem cloveku zvlast.

    Podle meho nazoru vztah nepretrva ve sve ciste forme pokud bude po urcitou dobu nektery z piliru zchazet.

    Komunikace: Netvrdim, ze to musi byt vztah bez hadek... vymena nazoru je zdrava, dva ruzni lide nemuzou mit stejny nazor na vsechno.

    Empatie: Netvrdim ani, ze musi byt clovek vzdy naladeny na pocity druheho, obcas to proste nejde, nebo se nechce.
    Ale jiste sama uznas, ze pokud by namisto obcasne hadky nad detma a nad penezma byly kazdodeni dohady nad vsim a ani by vas nenapadlo rict si jinak nez vulgarne tak to driv nebo pozdeji jeden z vas nevydrzi a zacne to nejak resit. treba specialistou na vztahy, nebo rozchodem.
    Stejne tak pokud bude jeden ve vztahu apaticky vuci druhemu a bude si delat sve nehledic na pocity druheho, bude se druhy citit minimalne odstrceny, nevyznamny. Aby ne, kdyz byly jeho pocity odsunuty na druhou kolej...
    A muzu pokracovat u kazdeho bodu...
    Duvera: je zdrave i to, ze obcas zarlis a je normalni, ze se zajimavou damou jakou jsi obcas nekdo flirtuje... dokud si nezadate vzajemne duvod k neduvere tak se da vse prejit. O vsem promluvit.

    Jestli chces zkus si probrat kazdy pilir zvlast a popremyslej jak by vztah ovlivnilo, kdyby pilir schazel - uplne. co by se asi zmenilo a jak?

    Mimochdem myslim, ze JULYZ: dobre pochopila, co jsi se snazila zahrnout v posledni vete, je to tak? Pokud ne rozvedes prosim trochu kvetnateji jak jsi to myslela? Protoze slovo laska ve svem vyznamu je cit, takze to chapu tak, ze jsi do toho pojmu zahrnula i partnerstvi jako takove.
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    TANAIS: obecne súhlasím až na ten záver. nie láska ale partnerstvo je rozhodnutie :o)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    PAZZITKA: zní to hezky, ale myslím, že v reálném životě se člověk musí bez lecčeho z toho obejít, že to nemůže mít všechno najednou.
    Podle mě je spíš důležitější oboustranná ochota o vztah pečovat, vzájemné uvědomění si významu vztahu a odpovědnost. Je-li člověk ochotný o vztah pečovat, je-li si vědom významu svého vztahu, dokáže lecos překosnout.
    Nikdo není neustále empatický a trpělivý. Například můj muž dost často není ani trpělivý a ani empatický, komunikace je někdy velmi složitá, se mnou to nebude o moc lepší a co by matka na mateřské skutečně nemám vlastní příjmy a přesto si myslím, že máme dlouhodobý rovnoprávný partnerský vztah. Dokonce se může stát, že člověk v něčem tomu druhému nedůvěřuje tolik, má pochybnosti, ve výchově dětí a tak dál. Nehledě na to, že spolu se svým partnerem přijímáš i jeho rodinu, která empatická a trpělivá není skoro nikdy :)

    Láska je rozhodnutí, zjednodušeně řečeno. Aspoň tak to mám já.
    PAZZITKA
    PAZZITKA --- ---
    laska, kvalitni komunikace, duvera, trpelivost, vernost, schopnost empatie, spolecne i vlastni zajmy a vlastni prijem financi... to jsou podle me zakladni pilire dlouhodobeho rovnopravneho partnerskeho vztahu.
    BLACKDRAGON
    BLACKDRAGON --- ---
    a k vztahu na dialku, najviac to nici na zaciatku vztahu kedy ludia potrebuju prirodzene byt najviac spolu, ak si uz nieco odzili mozno to beru jednoduchsie :/ zalezi aj ako to ti ludia potrebuju intenzivne byt s druhym, pre mna by to bolo tazke, ja som za to, aby to vzdy nejak ludia vyriesili a nedelili sa ked nemusia, kedysi ludi delila vojna, ked musel muz narukovat, ale dnes tie volby maju ludia v rukach, nerozumel som ked kvoli praci ci skole rozbijali si ludia pekne vztahy :/ ale asi je to aj o prioritach
    BLACKDRAGON
    BLACKDRAGON --- ---
    JULYZ: vidis a ja si myslim presny opak, ze o tej iskre ktoru treba k vztahu, ze to vznika mimo rozhodnutie a pochopenie ludi a preto z kamaratstva mi este nikdy vztah nevznikol, nezazil som to :) su ludia s ktorymi si velmi dobre rozumiem, mam od nich pochopenie, ale nestacili by mi ako partner pre zivot :)

    potrebujem akesi rozorvanie, drasanie, nieco take co doplna z toho druheho cloveka, ked sa navzajom neobsiahnete a stale mozete doplnat :)
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    OKENA: jojo je to tak, navic ja jsem dost precitlively clovek, takze o to hur to nesu. A on to moc neresi, resp. asi to v sobe taky resi, ale navenek vubec a pry nejak to proste udelame.. no ja vim ze nejak to udelame a nejak to dopadne, ale to nic nemeni na tom, ze mam z toho strach. A celkove ta situace je takova tezsi.. zustavam sama se psem, kde nevim jak to casove budu zvladat, do toho mam novou praci, takze jeste stres z toho.. ale nejlepsi je to asi proste prijmout, nebabrat se v tom.. ale to rikam ted, dneska jsem v klidu. Az bude odjizdet, budu mluvit jinak :)
    OKENA
    OKENA --- ---
    SUFFOCATE: no, ale stejne se ti hlavou honi tisic myslenek vid, je to sileny a nejde to moc neresit. Clovek se porad sam sebe pta a jak bude tohle a tamhle to....
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    OKENA: nás ted ceka neco podobneho. Pritel se stehuje do jineho mesta za praci a ja zustavam v Praze. Nevim jak casto se budeme vidat, on sam nevi jak to bude, zatim jsem to pochopila tak, ze jednou za 14 dni, max. jednou tydne o vikendu. A uprimne se toho hodne bojim, posledni rok jsme byli celodenne spolu az na vyjimky.. ale snazim se to zetim neresit. Odjizdet bude v pristim tydnu a uvidime...
    OKENA
    OKENA --- ---
    Jsme spolu uz nekolik let. Kdyz jsme studovali ikdyz oba v pze, vydali jsme se timto zpusobem /jen o vikendy doma a v tydnu max jeden vecer vecere/ pak temer dva roky jsme spolu bydleli a ted nastala situace, kdy ja pracuji a v tydnu jsem v pze a on ne.

    Jednoduse jsem si zvykla na stav, kdy jsme se videli kazdy vecer doma, udelali si veceri, poklabosili a ted mi to chybi. Partner je pohodar, moc ho to nevzrusuje, ma vic casu na pareni her, pro sebe...no kazdej chlap vi o cem mluvim. Ja jsem z toho nesva, chybej mi ty maly ritualy, ktery jsme meli. Jsem nesva,kdyz si nenapiseme pres den, a ja mu moc nechci psat,volat, aby si nemyslel, ze jsem fnukna ufnukana. Do toho se pres tyden dejou ruzny veci, a stava se mi, ze neprijedu domu s dobrou naladou a to pak prenesu i na nej a nezacnem vikend uplne v klidu, ale treba mensi hadkou.

    Situace je to asi docasna, vyhledove na rok, dva...uvidime co zivot prinese. Drahy rika, ze je to proste nutnost, jde o praci a tak to mam brat, jako fakt a nic, co by nas ohrozovalo. Snazim se.

    Po tom tydnu je tezke, se na nej naladit a znovu napojit, protoze pres tyden mame jen velmi maly kontakt.
    Ale dneska jsem se mu zminila, ze mi to vadi a odvetil, ze proc mu teda nenapisu nebo nezavolam castej, at necekam, az to udela on.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    OKENA: když jsem poznala svého nynějšího manžela, tak kvůli tomu, aby to nenastalo, jsme se sestěhovali do jednoho bytu. Byl to trochu risk, znali jsme se pár dní. Ale vyšlo to... :)
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    OKENA: ja som to takto mala s priateľom cca tri roky. ja v Prahe, on v Ostrave, videli sme sa zhruba raz za dva týždne na víkend. dalo sa to zvládnuť. niekedy to bolo náročnejšie ale šlo to. najhoršie som prežívala keď sme sa po tom víkende lúčili. často sme si cez týždeň telefonovali, boli spoločne online...
    možno nakoniec oceníš, že máš cez týždeň čas na seba :o) o to viac energie môžeš cez víkend venovať partnerovi :o)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    OKENA: To záleží na mnoha okolnostech:
    a) Je to na dobu určitou, nebo konec tohoto stavu je v nedohlednu?
    Pokud je to na dobu určitou, obvykle se to dá mnohem lépe snést - pokud to není v řádu let, pak už je to víceméně jedno. Na druhou stranu i v dlouhodobých vztazích se stane, že jeden potřebuje odjet pracovně do zahraničí třeba na rok.

    b) Je to oboustranné, nebo jednostranné?
    Pokud je to jednostranné, je dobré, aby si ta strana, která disponuje větším množstvím času, jasně řekla, co potřebuje a společně jste našli cestu, jak to realizovat.

    c) Bydlíte spolu, nebo ne?
    Pokud spolu bydlíte, můžete si večer udělat rituál ze společně strávené hodiny (ale pozor, při pracovním vytížení bych opravdu nepočítal s tím, že unavený člověk bude mít každý večer chuť na sex). Pokud spolu nebydlíte, můžete si každý večer společně telefonovat.

    Co se týče víkendu, řekněte si, že třeba soboty věnujete společně strávenému času a pokud jeden nemůže, dohodnete se na tom, jak to kompenzovat (v neděli, v pátek večer - náhodou uvolněným dnem v týdnu, etc.). Ale rozhodně je fajn trávit čas tak, abyste v okamžiku, kdy jste spolu, byli duchem přítomní a soustředili se na toho druhého a užívali si jeho přítomnosti.

    Já se přiznám, že kvůli tomu, že nejspíš mám ještě stále dekompenzovanou potřebu pozoronosti z dětství, tak mám spíš tendenci s partnerkou trávit až moc času, kvůli čemuž vlastně nemáme čas na to, co nás baví. Takže už se mi vícekrát stalo, že jakmile jsme začali spolu být jen v určité dny a jindy si prostě voláme a píšeme, tak jsme ve vztahu mnohem spokojenější a víc si to užíváme.
    Za sebe mohu říct, že pokud se cítíš nemilovaná, tak je dobré verbalizovat čeho si myslíš, že se Ti nedostává a říct to svému partnerovi. Pak už se s tím dá něco dělat. Ale dokud ten druhý neví, co Ti chybí, těžko Ti to může dát.
    A myslím to tak, aby sis to formulovala co nejkonkrétněji - říct, že máš pocit, že se Ti málo věnuje je IMHO definice kruhem. Jak přesně bys chtěla, aby se Ti věnoval? Co bys s ním dělala, kdy na Tebe měl víc času? Pokud to můžeš dělat i bez něj, co je to, co Ti dává jeho přítomnost? Atd.
    OKENA
    OKENA --- ---
    Vede tu nekdo partnerský vztah prakticky jenom o víkendy? Právě se nám vlivem pracovních okolností nastolil tento řád, a mam strach,že za pár měsíců z toho začnu hysterčit, chrlit oheň, byt nesvá, citit se nemilovaná, opuštěná ect. ect.

    Zatim to nepřichází, ale znám se :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam