• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLACKDRAGONUmění jak vést partnerský vztah
    Táto diskusia vznikla za účelom zdieľania názorov, postrehov, skúseností a vlastných osobných filozofií v oblastí vedenia vzťahu. V dnešnej dobe ľudia venujú veľa času, snahy a energie škole a práci, ale tak málo si niekedy dajú záležať na vzťahoch. Tento klub vzniká preto aby si ľudia vedeli navzájom poradiť vo veciach vzťahov, aby si mohli vypočut rôzne iné názory ľudí na vec. Je určený pre tých, ktorí vidia a vedia, že za dobrým a kvalitným vzťahom musí niečo stáť...
    rozbalit záhlaví
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    OKENA: jojo je to tak, navic ja jsem dost precitlively clovek, takze o to hur to nesu. A on to moc neresi, resp. asi to v sobe taky resi, ale navenek vubec a pry nejak to proste udelame.. no ja vim ze nejak to udelame a nejak to dopadne, ale to nic nemeni na tom, ze mam z toho strach. A celkove ta situace je takova tezsi.. zustavam sama se psem, kde nevim jak to casove budu zvladat, do toho mam novou praci, takze jeste stres z toho.. ale nejlepsi je to asi proste prijmout, nebabrat se v tom.. ale to rikam ted, dneska jsem v klidu. Az bude odjizdet, budu mluvit jinak :)
    OKENA
    OKENA --- ---
    SUFFOCATE: no, ale stejne se ti hlavou honi tisic myslenek vid, je to sileny a nejde to moc neresit. Clovek se porad sam sebe pta a jak bude tohle a tamhle to....
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    OKENA: nás ted ceka neco podobneho. Pritel se stehuje do jineho mesta za praci a ja zustavam v Praze. Nevim jak casto se budeme vidat, on sam nevi jak to bude, zatim jsem to pochopila tak, ze jednou za 14 dni, max. jednou tydne o vikendu. A uprimne se toho hodne bojim, posledni rok jsme byli celodenne spolu az na vyjimky.. ale snazim se to zetim neresit. Odjizdet bude v pristim tydnu a uvidime...
    OKENA
    OKENA --- ---
    Jsme spolu uz nekolik let. Kdyz jsme studovali ikdyz oba v pze, vydali jsme se timto zpusobem /jen o vikendy doma a v tydnu max jeden vecer vecere/ pak temer dva roky jsme spolu bydleli a ted nastala situace, kdy ja pracuji a v tydnu jsem v pze a on ne.

    Jednoduse jsem si zvykla na stav, kdy jsme se videli kazdy vecer doma, udelali si veceri, poklabosili a ted mi to chybi. Partner je pohodar, moc ho to nevzrusuje, ma vic casu na pareni her, pro sebe...no kazdej chlap vi o cem mluvim. Ja jsem z toho nesva, chybej mi ty maly ritualy, ktery jsme meli. Jsem nesva,kdyz si nenapiseme pres den, a ja mu moc nechci psat,volat, aby si nemyslel, ze jsem fnukna ufnukana. Do toho se pres tyden dejou ruzny veci, a stava se mi, ze neprijedu domu s dobrou naladou a to pak prenesu i na nej a nezacnem vikend uplne v klidu, ale treba mensi hadkou.

    Situace je to asi docasna, vyhledove na rok, dva...uvidime co zivot prinese. Drahy rika, ze je to proste nutnost, jde o praci a tak to mam brat, jako fakt a nic, co by nas ohrozovalo. Snazim se.

    Po tom tydnu je tezke, se na nej naladit a znovu napojit, protoze pres tyden mame jen velmi maly kontakt.
    Ale dneska jsem se mu zminila, ze mi to vadi a odvetil, ze proc mu teda nenapisu nebo nezavolam castej, at necekam, az to udela on.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    OKENA: když jsem poznala svého nynějšího manžela, tak kvůli tomu, aby to nenastalo, jsme se sestěhovali do jednoho bytu. Byl to trochu risk, znali jsme se pár dní. Ale vyšlo to... :)
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    OKENA: ja som to takto mala s priateľom cca tri roky. ja v Prahe, on v Ostrave, videli sme sa zhruba raz za dva týždne na víkend. dalo sa to zvládnuť. niekedy to bolo náročnejšie ale šlo to. najhoršie som prežívala keď sme sa po tom víkende lúčili. často sme si cez týždeň telefonovali, boli spoločne online...
    možno nakoniec oceníš, že máš cez týždeň čas na seba :o) o to viac energie môžeš cez víkend venovať partnerovi :o)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    OKENA: To záleží na mnoha okolnostech:
    a) Je to na dobu určitou, nebo konec tohoto stavu je v nedohlednu?
    Pokud je to na dobu určitou, obvykle se to dá mnohem lépe snést - pokud to není v řádu let, pak už je to víceméně jedno. Na druhou stranu i v dlouhodobých vztazích se stane, že jeden potřebuje odjet pracovně do zahraničí třeba na rok.

    b) Je to oboustranné, nebo jednostranné?
    Pokud je to jednostranné, je dobré, aby si ta strana, která disponuje větším množstvím času, jasně řekla, co potřebuje a společně jste našli cestu, jak to realizovat.

    c) Bydlíte spolu, nebo ne?
    Pokud spolu bydlíte, můžete si večer udělat rituál ze společně strávené hodiny (ale pozor, při pracovním vytížení bych opravdu nepočítal s tím, že unavený člověk bude mít každý večer chuť na sex). Pokud spolu nebydlíte, můžete si každý večer společně telefonovat.

    Co se týče víkendu, řekněte si, že třeba soboty věnujete společně strávenému času a pokud jeden nemůže, dohodnete se na tom, jak to kompenzovat (v neděli, v pátek večer - náhodou uvolněným dnem v týdnu, etc.). Ale rozhodně je fajn trávit čas tak, abyste v okamžiku, kdy jste spolu, byli duchem přítomní a soustředili se na toho druhého a užívali si jeho přítomnosti.

    Já se přiznám, že kvůli tomu, že nejspíš mám ještě stále dekompenzovanou potřebu pozoronosti z dětství, tak mám spíš tendenci s partnerkou trávit až moc času, kvůli čemuž vlastně nemáme čas na to, co nás baví. Takže už se mi vícekrát stalo, že jakmile jsme začali spolu být jen v určité dny a jindy si prostě voláme a píšeme, tak jsme ve vztahu mnohem spokojenější a víc si to užíváme.
    Za sebe mohu říct, že pokud se cítíš nemilovaná, tak je dobré verbalizovat čeho si myslíš, že se Ti nedostává a říct to svému partnerovi. Pak už se s tím dá něco dělat. Ale dokud ten druhý neví, co Ti chybí, těžko Ti to může dát.
    A myslím to tak, aby sis to formulovala co nejkonkrétněji - říct, že máš pocit, že se Ti málo věnuje je IMHO definice kruhem. Jak přesně bys chtěla, aby se Ti věnoval? Co bys s ním dělala, kdy na Tebe měl víc času? Pokud to můžeš dělat i bez něj, co je to, co Ti dává jeho přítomnost? Atd.
    OKENA
    OKENA --- ---
    Vede tu nekdo partnerský vztah prakticky jenom o víkendy? Právě se nám vlivem pracovních okolností nastolil tento řád, a mam strach,že za pár měsíců z toho začnu hysterčit, chrlit oheň, byt nesvá, citit se nemilovaná, opuštěná ect. ect.

    Zatim to nepřichází, ale znám se :)
    SETEC
    SETEC --- ---
    THOMASMORTA: Tomu rozumim. Ale ja to nemyslel ironicky. Prakticky je na ni, jestli nad tim bude premyslet, nebo to bude brat jako urazku.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    SETEC: Ano, písemná komunikace má svá úskalí, na která si je třeba dávat pozor. Ale pokud v mluvené řeči neironizuješ výroky typu "Zkus se nad tím zamyslet" nebo "To dá rozum, ne?", tak je dost těžké v tom nevidět shazování oponenta. Nemohu se totiž ubránit interpretaci "Zamyslel/a ses vůbec nad tím, co píšeš?" - a to už je pro mě fakt těžké nevnímat jako urážku.
    Pokud je to myšleno ironicky, pak je pro mě Tvá ironie v psaném textu prakticky nedetekovatelná.
    SETEC
    SETEC --- ---
    THOMASMORTA: To rozhodně ne. Možná to tak na tebe působí vlivem písemné komunikace. Ale tak jsem to rozhodně nemyslel. Kdybych si myslel, že je blbá nebudu očekávat, že je schopná myslet. To dá rozum ne? :)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    SETEC: To není zrovna vstřícný komunikační krok - ona se Tě slušně zeptala, co tím myslíš, a Ty jí odpovídáš tak, že to vyznívá, jako bys říkal, že když je tak hloupá, že to nechápe, tak ani nemá cenu se k tomu vyjadřovat.
    SETEC
    SETEC --- ---
    SABRIEL13: No. Zkus se nad tim co jsem napsal vazne zamyslet.
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    BLACKDRAGON: nemyslím, že je na to nejaký návod, vychytávka, ako zistiť, že s daným človekom budem dlho/celý život. prikláňam sa ale k tomu, že najlepšie dlhodobé vzťahy vznikajú z priateľstva.

    každopádne mám pocit, že základom dobrého vzťahu je mať zhruba podobné očakávania. ak by som chcela zakladať rodinu, tak asi nie je dobré začínať vzťah s človekom, ktorý sa k tomu stavia negatívne. a naopak... a nie len čo sa týka rodiny ale i spoločného trávenia voľného času, bývania a spústy iných vecí.

    ďalším základom je dobrá komunikácia. komunikácia spoločne so schopnosťou nie len počúvať ale fakt počuť. a schopnosťou zrozumiteľne sa vyjadriť. ak budem rozprávať v jinotajoch, tak partner nemusí pochopiť o čo mi vlastne ide. komunikácia mne osobne príde často ako kameň úrazu. keď sa človek bojí pýtať na niečo, pretože sa obáva negatívnej odpovede. ktorá by ale v skutočnosti mohla byť i pozitívna, keby ta otázka ozaj zaznela...

    dôležité je tiež byť pravdivý k sebe samému. poznať samu seba a vedieť čo skutočne chcem, aké veci som ochotná dlhodobo znášať a čo by mi po chvíli ozaj vadilo. v zamilovanosti ma človek ďaleko väčšiu ochotu sa prispôsobiť. preto sa asi hodí od toho nadšenia zvládnuť odčítať toto chovanie a podľa toho konať. čo ide docela ťažko a možno je to v tej fáze nemožné :o)

    vzťah by sa mal rozvíjať aby dlhodobo fungoval. väčšinou to ide najmä spočiatku prirodzene - dvaja začnú spolu chodiť, potom bývať, potom majú možno nejaké to zviera, zoberú sa, prvé dieťa, druhé dieťa,... no a potom už prirodzený vývoj končí a vzťah prestane fungovať. niekedy už predtým... takže kľúčom je to rozvíjanie, tak aby vzťah nezakrnel. bezdetné páry to majú v tomto ohľade zložitejšie.
    BLACKSPIRIT
    BLACKSPIRIT --- ---
    GAF: V prvé řadě je fajn rozlišit, co je partnerský vztah a co je pouze chuť si s někým občas užít bez jakekoliv citove a jine investice, až se dostaneš do téhle fáze, tak potom se debata značně zjednoduší. Ujasněme si, že partnerský vztah tak nějak znamená, že do toho jdou oba dva naplno, zjednodusene jedou v tom spolu a sdili. Mit nekoho jen na to si uzivat, rozumej pouze na sex a vecer obcas a vynechat vsechno to kolem (byt obcas druhemu vypomuzu), neni partnersky vztah.

    Povazovat to, ze nekdo si k nekomu vytvori emocionalni vazby za nemoc, a potom to trousit po znamych a ujistovat se, ze jsem chudak "vyuzivanej skrze city" je taky dobre zminit

    nastesti se to da "lecit", napriklad tim, ze se k tomu druhemu chovam tak, abych ho vyuzival pouze pro sve potreby a zbytek mu otloukl dlouhodobe o hlavu
    dobre je taky se tvarit hodne zmucene a otravene, to toho druheho taky spravne "vyleci"

    a ted si myslim, ze se nam to jasne krasne vyprofiluje a muzes si pokracovat ve svych uvahach :)

    tolik jen fakticky k backgroundu tvych uvah

    GAF: tohle je pro vztah zcela bezne, a vetsina lidi si to ani neuvedomuje ze to tak dela, protoze je to zaklad vztahu, totiz zajimat se o toho druheho je tak nejak celkem jasna vec, drobnosti si bez ptani kupodivu kupuji lide i na zaklade jinych moznosti vztahu a v partnerine to kupodivu je taky bezne, takze je to neco jako nosit vodu do mlyna...

    ale koho by uz tyhle uvahy prekvapily u Tebe, mne tedy po dvou letech ne.... Good luck v Tvych dalsich pokusech obhajit svuj svet

    a vsem diskutujicim preju hodne trpelivosti, tenhle clovek se potrebuje hodne ucit, ale at uz se tomu pripadu venuje nekdo jinej, ja jsem to po dvou letech vzdala :)))
    GAF
    GAF --- ---
    ROSKOW: spíš napiš, co funguje Tobě.
    ROSKOW
    ROSKOW --- ---
    GAF: tak se hned tak nečerti ^^
    GAF
    GAF --- ---
    ROSKOW: o.O a to jsem řekl kde? Hele já tyhle věci neumim moc vysvětlovat a většinou mě vytáčí, jak se každej hned chytá ad absurdum a přitom tomu ani nerozumí. Asi jako Ty teď. O nějakých cizincích jsem řeč nevedl.
    ROSKOW
    ROSKOW --- ---
    GAF: to je ale nesmysl :) A to jako mají žít spolu jako dva cizinci?
    GAF
    GAF --- ---
    A abych teda nepřišel jenom s jednim a hned negativnim tak to co buduje dobrej vztah ještě taky:

    Dost fungujou ty emoční "drobnosti", občerstvuje to vztah. Takový to občas vyjádřit zájem nad něčim - to člověk nemusí hrát, prostě se zapodivuje a zazajímá na minutu dvě, když ten druhej něco dělá co ho baví. Občas přepadově toho druhýho obejmout bez "důvodu" za něco, prostě jenom tak. ...sem tam si koupit navzájem drobnost a bez ptaní! To je důležitý. Jakože překvapení. I kdyby to měla být zmrzlina.

    Tj. prostě myslet na tyhle drobnosti a čas od času je udělat. PROGRAMOVĚ čas od času..
    GAF
    GAF --- ---
    Podle mě si mají lidi dávat pozor ve vztahu na emoční samostatnost. Aspoň lidem "mého kmene" funguje rozlišovat dobře co chci já, co ona a neplést to dohromady na základě slušnosti a "nechat druhýho se rozhodovat sám za sebe" A taky to dál neplést s tím, co doopravdy jdou na druhou stranu dohodnout spolu.

    Znáte to někdo?

    Mně připadne, že spousta lidí na to hřeší a pak se hrozně kvůli tomu hašteřej. Že jako ten druhej "nedělá co má"... když ve skutečnosti to ale je nefér, protože to akorát znamená, že jeden automaticky předpokládá, že druhej myslí na to co on sám chce a myslí na to správně. To je hrozně... hrozně přehnaná představa. A přitom čim dýl spolu lidi sou, tím dýl si to jakoby hrotěj...

    Říkam, ne každej a ne všude... ale je to jedno z takovejch těch nebezpečně pod kůži se dostávajících klišé, tak si toho všímám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam