• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: kdyz to nedovedes spocitat, tak jsem klidny. tezko prosadis neco takoveho.
    GORG
    GORG --- ---
    korporace rozsirilY pro pripadne grammar SS, necetl jsem to po sobe, tak se omlouvam za pripadnou bolest pri cteni :)

    GORG
    GORG --- ---
    XCHAOS: takže rozhodně žijeme ve společnosti, která určité skryté skupiny uplácí (dost mimotržními prostředky) a pak se jako celek cítí zadlužená (protože ve veřejných rozpočtech tyto úplatky vytváří díry)

    V tomhle smeru jsem se pri kritice valky v Iraku apod. ze jde o zisky s ropy potykal s argumentem, ze pro USA je naopak valka financne nevyhodna/ztratova, a to jeste dobrovolne USA "vytahuji zhave kastany po svete" pro nase dobro. Pritom jedna jedina raketa stoji snad milion dolaru. Naklady na ty valky tedy naskakuji snad az v miliardach za den. (Ted nevim jiste ta cisla, ale jsou kazdopadne astronomicky velika kolik mrhaji na valky)

    Pritom ano, pro USA jsou ty valky nevyhodne, zadluzujici, ale to je prave ono, co casto nebyva lidem zjevne, ze zisk z toho maji ty korporace, konkretne "armadne-prumyslovy komplex", jak ho pojmenoval pred lety prezident Eisenhower varujic pred nim.
    Vojensko-průmyslový komplex – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Vojensko-pr%C5%AFmyslov%C3%BD_komplex

    Korporace klidne poslou USA ke dnu k totalnimu bankrotu, protoze budou profitovat i po rozpadu USA v nejakych novych uskupenich. Ten vliv je tak ohromny, ze korporace primo svrhavaji cele vlady. Nevim, jak jsou korporace pravne definovane, ale myslim ze by zaslouzili na presdrzku.. zejmena napriklad Nestle. No tohle se onehda resilo v predeslem zesnulem klubu, ze zatnout tipcem korporacim vyssimi danemi nebo jinymi naklady by vlastne vedlo k negativnim dopadum na ekonomiku, a tedy i sprosteho cloveka. Ja to tak ale nevidim. Korporace se rozsirili po planete jako mor. Jejich pravni statut umoznuje unikat trestu rade psychopatu, kterym umoznuje v rustu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: no tak než nechat veřejné rozpočty rozkrádat, tak jednoduše zkusit zavést základní příjem - a podívat se, co to s ekonomikou udělá. spotřeba poroste. o takto "rozdané" peníze budou samozřejmě soutěžit ti kdo budou schopni a ochotni nabídnout nějaké služby.

    samozřejmě určitě existuje způsob, jak to udělat špatně.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: tohle je trochu složitější. já si prostě nemyslím, že práce je. jsou určití lidi, kteří jsou ochotni utrácet svoje peníze za to, aby někoho viděli pracovat - a věří, že ten výsledek té práce má vždy nějakou nenulovou hodnotu.

    já si toto nemyslím: já když vidím postavený nepronajatý dům, vidím čirou společenskou ztrátu. vidím spotřebovanou energii, vidím vyplýtvané suroviny, vidím lidi s pocitem, že odvedli užitečnou práci. ale já ten pocit z toho prostě nemám: já žiju v přelidněném městě a více lidí v tom městě prostě nepotřebuju. daleko raději bych pracoval ve prospěch toho, aby tam další dům nikdo nepostavil. problém je, "pracovat ve prospěch toho, aby se nějaká práce v první řadě vůbec neděla", je problematické. víceméně to znamená zabít čas lidí něčím zábavnějším, než je stavba domu, ve kterém nikdo nebude bydlet. jsou různé způsoby, jak lidi zabavit: já to dělám skrze Internet.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: no ale já tu logickou úvahu předložil! především: dnešní systém vůbec není zadarmo. jeho udržení pokládá stále více lidí za nemožné (dnes se to řeší tištěním peněz právě tím správným tempem, aby se to nerozpadlo celé najednou, stavěním různých hladových zdí, apod.)

    dnes stát selektivně vyplácí obrovskou rentu různým zájmovým skupinám, které jsou dost silné, aby se dokázaly udělat neviditelné: třeba uhlí je zpřístupňováno semi-monopolním těžebním společnostem zcela evidentně pod jeho tržní cenou, zemědělské dotace nakonec končí u majitelů pozemků, apod. .. takže rozhodně žijeme ve společnosti, která určité skryté skupiny uplácí (dost mimotržními prostředky) a pak se jako celek cítí zadlužená (protože ve veřejných rozpočtech tyto úplatky vytváří díry).

    samozřejmě dnes existují technické prostředky, jak hospodaření veřejných rozpočtů zefektivnit: tyto prostředky po naprostou vetšinu historie lidstva neexistovaly, protože možnost nestranného nezávislého strojového zpracování takového množství informací prostě nebyla (naopak společnost jako celek byla jediným dostupným informačním systém, schopným informace zpracovat - a nástroje které měla k dispozici, byly primitivní: účetní knihy, dopisy, pomalá pozemní pošta...). nicméně stejná možnost zefektivnění se týká nejen veřejnoprávního, ale i korporátního sektoru: tam jsou téměř podobné možnost crowdsourcingu jako u veřejných financí - a pokud se akcionáři rozhodnou do takových struktur vložit peníze, může to (možná) pořád veřejnému sektoru konkurovat. Ani tady to nejde logicky dokázat: lze pouze jasně ukázat, že prostředky pro zpracování masivních objemů dat, které máme k dispozici dnes, donedávna neexistovaly, a tudíž většina ekonomických úvah pocházejících doby před 50 a více lety jsou prostě dohady - protože jediným opravdu efektivním způsobem hospodaření tehdy byly úspory z rozsahu a tak detailní práci s informacemi, jakou umíme dnes, prostě tehdy provozovat nešlo.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    XCHAOS: no, nic ve zlém, ale na tu wiki bys měl jít spíš ty. "Soukromé podnikání" totiž zahrnuje nejen podnikání fyzických osob, ale taky spoustu různých variant obchodních společností ("korporace" to budou až od nového roku, zatím jedeme podle obchodního zákoníku). Od takových, kde je ručení všech společníků neomezené (veřejné obchodní společnosti - takhle podnikají třeba advokáti), přes různé varianty omezeného ručení (buď ručí neomezeně jen někteří, nebo všichni do výše nesplaceného vkladu), až po tebou zmiňované akciové společnosti.

    Pokud se dají dohromady tři kamarádi a založí firmu já nevím na prodej počítačů, bude to s největší pravděpodobností s.r.o. - takže podle tvého rozdělení (na OSVČ a "korporace") ta "evil korporace", kterou je potřeba zdanit jak mourovatou.
    Nebo snad ne?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: no ano, to můžeš tvrdit, jestli chceš. já můžu tvrdit, že je nejlevnější. podepřít to nedokážeme bez provedení experimentu ani jeden. ty ale svůj experiment už provádíš dost dlouho, obrazně řečeno...

    podívej, od toho máme otevřenou společnost, která připouští na základě demokratického konsensu změnu pravidel tohoto fungování. bohužel, zdejší zkušenost z demokracií je, že 20 let byla zmítána spíše nacionalistickými vášněmi, než aby se používala tak, jak to bylo myšlené - a následujících 50 let nebyla, dílem násilím, dílem proto, že pak přišli lidi, kteří jí použili jen k tomju, aby jí zase zrušili. tohle je jistě smutné.

    faktem ale je, že vyspělé demokratické země používají demokracii právě k takovýmto experimentům s korekcemi ekonomických regulací. samozřejmě, někomu přijdou všechny regulace špatně a chce je zrušit: to je jistě pěkné,je to v jistém smyslu podobné, jako když bolševikům připadaly špatné volby a tak se rozhodli je zrušit: nicméně, pokud někdo zruší regulace a nikoliv demokratický systém jako takový, tak je to jistě akt, který si demokratický systém dovede představit. samozřejmě to může vést ke krizi takového rozsahu, která by vedla k pádu vlády, atakdál: zatím nikdo nedokázal státní ekonomické regulace a přerozdělování odbourat, aniž by současně budoval minimální ozbrojený stát (tedy policii, potlačující nepokoje, apod.). člověk je prostě už takto naprogramovaný, že ti zbyteční, co nedostanou práci ani najíst, se bouří.

    já osobně pokládám v podstatě většinu civilizace, lidí a společnosti za zbytečnou: jsem v tomto ohledu "ekonomický nihilista", dá se říct. většina toho, co lidi dělají, dnes neslouží k zajištění přežití - ale pro zábavu, k udržení životního stylu, jako zdroj sociálního postavení, apod. což neznamená, že lidem tyto aktivity chci zakázat: pouze poukazuju, že ti, které to je jednoduše nebaví, a chtějí si jen někam zalézt a psát si třeba dlouhé texty na internet, které nikdo nečte (nebo co já vím co jiného... koukat na televizi? jíst vepřo knedlo zelo? lidé dělají různé věci) napáchají pravděpodobně méně škody, pokud jim někdo poskytne základní příjem, než když je nechá hladovět na ulici.

    práce pro ně stejně není: aspoň mě nikdo nedonutí pro ně tu práci vymýšlet.

    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: aha. takze pri pokusu muzeme taky klidne dojit k tomu, ze je to reseni naopak nejdrazsi. hm hmm.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TRISSIE: já ty korporace nepovažuju za až tak "ultimátní zlo", jak vysvětluju v [ XCHAOS @ Nepodmíněný Základní Příjem ] - naopak, překvapivě dospívám k tomu, že pokud budu chtít zachovat některé jiné hodnoty, které jsou pro mě klíčové (např. to, aby stát jakýkoliv způsobem nenarušoval soukromí fyzických osob - a to nakonec asi včetně fyzických osob podnikajících, tedy ručících celým svým majetkem) - tak jediný, koho můžu tak nějak prudit, jsou právě ty korporace (tedy akciové společnosti - prostě struktury, které "privatizují zisky a socializují ztráty", což je ale poměrně obecně rozšířený bonmot, který lze počínaje krizí roku 2008 vyvrátit jen stěží - u nás toto nastalo ještě dříve, a to konkrétně skrze konsolidační banku, která evidetně zaplatila soukromé dluhy fyzických osob z peněz daňových poplatníků, a stát jména těchto osob dodnes úspěšně utajuje...)

    Víceméně, mám nějaké základy ekonomického vzdělání a mám nějakou zkušenost s podnikám (resp. v posledních letech spíše už jen s pozorováním podnikajícího subjektu "zevnitř", což mě bohužel bude stát všechny nervy dříve, než dosáhnu důchodového věku, ale to je už takový kosmologicko-ekonomický paradox).

    Člověk, který nezná rozdíly v právní úpravě akciových společností vs. fyzických osob podnikajících, by se na to podle mě neměl hloupě ptát na online fórech, a nejdřív si to někde nastudovat (aspoň na wiki) a pak se vrátit do debaty. Věci, které tvrdím, mám poměrně promyšlené a max. se občas dopouštím terminologických chyb: pokud je toto ten případ, budu jedině rád, když mi z chyby někdo usvědčí.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: to nejde podepřít - to jde prostě jen vyzkoušet. některé věci nejdou předem spočítat a naplánovat. ekonomika je nelineární celek.

    trh jako celek má více informací, než kterýkoliv z jeho účastníků, tedy já prostě nemám dost informací, abych něco takového přesně podepřel - stejně jako ty nemáš dost informací, abys to vyvrátil.

    základní příjem je prostě jedna z mnoha věcí, na které mohu požadovat, aby se zkusily.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    XCHAOS: što éto, taková korporace, a jak se liší korporace (kterou považuješ za ultimátní zlo) od soukromého podnikání (které chceš podporovat)?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SANTAL: no, já spoléhám zejména na zdanění korporací. korporace jsou struktury, které ani pořádně nespadají do soukromého sektoru: jsou to struktury maximálně spoléhající na veřejnoprávní infrastrukturu (finanční, dopravní, právní, vzdělanostní). v narůstající krizi (která je nevyhnutelná - protože pochopitelně, přispivají k ní jak peak oil, tak škrty) bude bankrotů přibývat a v důsledku bankrotů stát nevybere peníze, které očekával že vybere, a naopak mu porostou mandatorní sociální výdaje.

    korporace, jejíž cena akcií může spadnout max. na nulu, ale tento subjekt současně může zůstat zadlužený, by ve zcela neregulovaném, divokém systému neměly šanci přežít: resp. tyto systému kolabují do podoby tzv. korporátního fašismu, kdy jediná megakorporace (před sto lety taková, která provozovala často i těžký a zbrojní průmysl, v dnešní době by šlo zřejmě o IT a infotainment korporace) se stává náhradním věřitelem poslední instance místo státu.

    pravděpodobnst krachu firem ve zdravé ekonomice bude nenulová a korporace, které bude někdo sanovat, se budou větší a větší částí své aktivity zaměřovat na zahlazování stop po tom, jak byly peníze vlastně rozkradeny.

    jedna z možných cest je úplný ústup od korporátního podnikání k soukroméhomu - tedy, různí ti Babišové a pod. - superbohaté elity, které vlastní a kontrolují přímo, a nikoliv zkrze obchodování akcí na burze. v systému takovéhoto "feudálního kapitalismu" se opravdu základní příjem stává formou kolektivního žebrání u bohatých elit.

    takže spíš než "kde se na to vezmou peníze" (já se spíš ptám: "kde se na to berou peníze teď?" a "kdo o nich rozhoduje?") je potřeba se ptát, zda námi navrhované změny nepovedou tak či onak k posílení struktur, které nemáme rádi.

    já třeba nemám rád korporace: ale současně musím uznat, že je to jediný typ subjektů, který si umím představit jako zdroj daní pro financování základního příjmu (narušovat soukromí fyzických osob, abych se jim byl schopen hrabat v účetnictví a tedy kontrolova jejich zdanění, se mi samozřejmě nechce). (spoléhat se např. na spotřební daně je ekonomická naivita: ano, základní příjem bude z větší části spotřebován, ale to je kosmetický detail - je to had, který kouše vlastní ocas, lze to použít pro doladění nějakých čísel, aby vypadala hezčeji - třeba pokud lidi budou poptávkat nějakou numericky hezkou výši toho příjmu - ale samozřejmě spotřební daň není primární zdroj, ale jen jakási přídavná regulace)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: základní příjem je prostě nejlevnější ze všech možných kompromisů

    mohl bys toto tvrzeni necim podeprit?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: v článku [ DESPERADO123 @ Nepodmíněný Základní Příjem ] je zmínených 5000 měsíčně, mě pro občany starší 18 let vyšlo 6000 měsíčně pokud jsem vyšel z čísla udávaného poslancem Tlustým za ODS a vzal v úvahu 200 miliard, které dnes podle Transparency International utíkají skrze korupci (to je ovšem na všech levelech veřejného sektoru a není automatické, že by se tyhle částku podařilo (je ale velká otázka, zda VZP nemá nahradit i přídavky na děti).

    10000 měsíčně samozřejmě neodpovídá současnému výkonu české ekonomiky.

    podstatné je (a to mám problém vysvětlit i Pirátům, kteří to chtějí prodat voličům, i těm osobám aspirujícím na pobírání toho příjmu), že samozřejmě vyslovit jakékoliv konkrétní číslo přede nejde: co se vybere, to se vybere... a teprve to potom lze rozdělit a lze k tomu něco málo přihodit "vytištěním dalších peněz" (cca to, co dnes státy stejně rozdávají bankám, které se o to nemusí v dnešním systému dělit ani s těmi, kdo u nich mají nějaké vklady). předem oznámit konkrétní výši základního příjmu bez ohledu na výkon ekonomiky by samozřejmě vedlo jen k inflaci...

    postatné je taky vysvětlit druhé straně, že zneužívání charity a sociálního systému obecně je do jisté míry jeho podstatou: že pokud je svět/systém zneužíván jedněni (např. s cílem žít nějaký životní styl, tak či onak náročný na energii, suroviny či cizí pracovní sílu) tak bude zneužíván i druhými, a že nejde řešit, co je etické či neetické: v tomto směru: opravdu jediné, co tady řešíme, je jestli to bude fugovat (a případně: jestli to bude lépe, než něco jiného). počítáš prostě výši "úplatku", kterou je třeba rovnoměrně a transparentně rozdělit ve společnosti, aby nenastala revoluce (v dnešním případě by šlo spíše o kolaps, protože do čela takové revoluce by se dnes neměl odvahu postavit nikdo...). v podstatě ti, kdo systém zneužíváme, jsme my všichni: všichni jsme egoisti, nikdo není "ten hodný".

    bavíme se o zachování systému - a základní příjem je prostě nejlevnější ze všech možných kompromisů. neznamená rozhodně "dávat všem to samé" - znamená to "dávat každému aspoň něco málo". systém nadále bude spoléhat na ty, kdo budou ochotni vynaložit nějaké úsilí, aby měli víc, než jen to minimum - nikoliv na dobrovolníky apod.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Z ropy. Něco jako NZP maj Saudi nebo Kuvajťani - prostě rozdají enormní zisk za ropu. v praxi to vede taky k zajímavým věcem - jakože místní nemakají (proč by), makají miliony přistěhovalců, leckdy v otrockých podmínkách, a je jich tam nyní víc, než místních, z čehož stát a jeho vedení již slušně šílí, domácí taky (viz Saudi).

    Teď ještě objevit v ČR ropu (a dovolit těžbu) a je to... ;)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: z ceho presne? aby se kazdemu vyplatilo 10.000kc mesicne, je k tomu zapotrebi 1,2 BILIONU korun rocne, coz je plus minus velikost prijmu soucasneho statniho rozpoctu jako celku dnes. at seskrtas co sekrtas, porad ti v rozpoctu chybi jedna paralelni produktivni CR.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: z toho samého, co dnes. akorát to celé bude stát míň.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: z ceho se to cele zaplati?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DESPERADO123: můj komentář k odstavci: Je to vlastně základ anarchistické myšlenky akorát převedené do peněžního a tržního systému. Zkrátka, že lidé budou dobrovolně dělat a spravedlivě si rozdělí práci a za to dostanou své potřeby. podle mě je to nepřesné a takhle to interpretují právě jen odpůrci základního příjmu.

    samozřejmě, že většina lidí se nespokojí se základním příjmem: ten bude zdrojem téměř nulového sociálního statutu. jen vypjatí individualisté, excentrici (a dejme tomu určitá část těch sociálně citlivých dobrovolníků - ale těch bude relativně mizivé procento) budou přežívat někde v ústraní ze základního příjmu, věnovat se mimo-ekonomickým aktivitám a nebudou dále usilovat o vyšší příjmy skrze zapojení do ekonomických aktivit.

    a naopak: sociální případy budou existovat nadále, a budou budit ještě menší soucit, než dnes: samozřejmě, určité proicento populace základní příjem prochlastá, profetuje (a co hůř: zřejmě dosáhnou jen na levné drogy, způsobící větší poškození, než ty drahé a kvalitní), prosází (jedno jestli v automatech, nebo v bitcoinu). tito lidé bude možné ještě více než dnes obvinit, že si za to můžou sami. přesto je v jejich případě koncept základního příjmu formou "harm reduction" vůči zbytku společnosti: zmenšuje se tím šance, že si budou opatřovat peníze kriminiální činností (i když kriminální aktivity mají svojí vlastní logiku a nejde být tak idealistický, aby člověk uvěřil, že motivací k těmto aktivitám je pouhé přežtí: základní příjem ale může zvýšit sebevědomí těch, kteří se třeba dnes určité formě zejména organizovaného zločinu bojí čelit z čistého existenčního strachu...)

    koncept sociálních dávek se odvíjí od různých starších, historických konceptů charity: např. invalidních důchodů. historicky invalida nemohl doslova "dojít" do práce: neexistovalo MHD a výtahy, jakkoliv se zapojit do společenského života či účastnit se dělby práce znamenalo doslova dokázat se přemístit k jiným lidem - dojít někam pěšky, vyjít do schodů, atd. bezbariérové koncepty jsou záležitost posledních několika desetiletí (u nás cca dvou). historicky se tedy jevilo, že "invalidní důchod" je pro určitý typ postižených jedinou možností: kdo byl nucen sedět doma, mohl přežít jen díky nějakému zaručenému příjmu (důchodu) (zvláštní formou zabezpečení byly "trafiky": ty byly obvykle rezervované pro válečné invalidy, které společnost odjakživa vnímala jako "politicky korektní" formu invalidity a byla zřejmě nejméně obklopena různými předsudky)

    problém je, že v éře Internetu vlastně částečně immobilní, ale talentovaný postižený může produkovat spoustu zajímavých hodnot i z domova: pokud zvládne pracovat s klávesnicí či s myšší, může se živit právě tím, čím se dnes živí obrovské procento populace. od publikování přes spekulaci na webu po programování a webdesign. naopak to vypadá, že bude nutné vyplácet důchody "mentálně retardovaným"... což se v éře vypjaté konkurence v informační společnosti prostě definuje blbě (já jsem třeba jako čtyřicetiletý programátor relativně retardovaný vůči dvacetiletým klukům, a je třeba si to přiznat... a prostě nikdo není schopen konkurovat Googlu... celkově stále více profesí funguje jako "dealeři informací, poskytovaných Googlem"...).

    Opravdu: pokud slovo "nepřizpůsobivý" nepojmeme rasově či etnicky, tak základním ekonomickým handicapem dnes není řada tradičních atributů "invalidity" - ale neochota přizpůsobit se tlakům současného životního stylu. Jen minimum práce je dnes tradiční "tvrdá poctivá práce" - horníci v dolech postupně dostávají výpovědi, atd. Většina práce dnes spočívá v ovládání nějakých typů strojů a podřizování se společenské hierarchii: dostáváme příkazy v lidském jazyce, podřizujeme se, překládáme tyto příkazi do "jazyka strojů" (buď jako programátoři). Šanci uplatnit vlastní kreativní přínos do procesu jsou různé - a více jsou přiznávany např. grafikům, než programátorům (u těch je tvůrčí přístup v jejich výchově potlačován). Umělcům je ještě přisuzováno právo "udělat si jméno", zatímco námezdně pracující má zůstat skrytý v pozadí, jako součást týmu. Dělba práce (kdy k provedení procesu je potřeba někdo AND někdo AND někdo) je nahrazována hierarchickou strukturou - kdy objednatel si vybírá jestli to udělá někdo OR někdo OR někdo - a ten někdo často musí provést celou práci sám, byť s použitím nástrojů neuvěřitelně mocných nástrojů - ať už technických - náklaďák, bagr, jeřáb - nebo informačních - Google, složitá vývojová prostředí, atd.). (A jak ví každý programátor: nepotřebné výrazu u operátoru OR nesou po splnění podmínky vůbec vyhodnocovány - což v případě volného trhu znamená, že volané funkce umřou hlady - v krajním případě by je např. nějaký hloupý optimalizační systém mohl jako dlouho nepoužívané vymazat)

    Podle mě základní problém, které společnost má se základním příjmem, vychází z tzv. protestantské etiky - ta k nám byla reimportována z anglosaského prostředí a zejména ze Spojených států - a vychází v podstatě z toho, že cokoliv, co si člověk nezaslouží svým tvrdým úsilím je v podstatě nemorální: zisk z předchozího podnikání je přitom ještě považován za výsledek vlastního úsilí, výhra např. v hazardu ovšem už nikoliv (z tohoto hlediska je ale možné např. kapesní zloděje a lockpickery pokládat za "tvrdě pracující" - kteří nejen že si vydělávají na živobytí nesnadno a riskantně, ale ještě "vytváří pracovní příležitosti" pro zámečníky a policisty, kteří samozřejmě patří mezi spořádané, tvrdě pracující občany)

    Chcete-li (vyhranění levičáci nechtějí - ale právě proto to používám) tak "neoliberální" argumentace ve prospěch základního příjmu je jednoduše ta, že - je to levnější.

    Zavést základní příjem je levnější, než zavádět stále drakoničtější opatření proti drobné kriminalitě a současně vytváření stále obskurnějších "nucených prací", které stejně de-facto suplují základní příjem (což lze doložit, že stát na takové "vytváření pracovních míst" stejně vynakládá miliardy - a nakonec ve výsledku jde stejně jen o plýtvání energií a vzácnymi, často neobnovitelnými zdroji)

    Pokud se ekonomicky aktivní občané domluví na tom, že to co zaplatí na daních, bude rovnoměrně rozděleno mezi celou populaci, místo aby si to cpali do kapes zkorupmovaní úředníci a věřitelé, kteří předtím zkourupovaným úředníkům, kteří stát zadlužili, další peníze napůjčovali - tak toto nakonec může vyjít výrazně levněji, než dnešní míra zdanění.

    Já osobně bych měl psychologicky menší blok platit ze svého zisku či mzdy daně, pokud věděl, že jde o charitu, rovnoměrně rozdělovanou mezi méně úspěšné, než jsem já - a měl bych také jistotu, že všichni, kteří žijí z mých daní mají menší příjem než já (!) - což je jistě důležité subjektivní kritérium pro pocit úspěšnosti (přiznejme si to: spousta lidí potřebuje vidět, že se má lépe, než někdo jiný). dnes naproti tomu moje daně jdou na podporu projektů, se kterými často vůbec nemusím souhlasit (mám dost menšinové názory - takže je to časté)

    Jinak jako eticky obhajitelný cíl zdanění do budoucna vidím nikoliv soukromý sektor (daň ze mzdy/daň z příjmu) - ale korporátní sektor. ten díky ochraně akcionářů před škodou, kterou jimi financované podnikání může snadno způsobit (cena akcií zkrachovalé firmy může spadnout pouze na nulu - nemůže jít do záporu) představuje spíše formu veřejnoprávního sektoru, než formu soukromého podnikání.

    Takže fandím skutečně soukromému podnikání, a chci pro něj jen to nejlepší: nulové či žádné daně, žádná minimální mzda, možnost propustit s klidným svědomím kohokoliv (protože propuštěný spadne do nepodmíněné sociální záchrané sítě a neocitne se "na ulici"). Jediné, o co usiluju, je vlastně vytvořit (i pro sebe) takové podnikatelské prostředí, ve kterém bych měl ze svého podnikání dobrý pocit. Je ale na čase zdanit Babiše, uhlobarovny i ostatní: to není skutečný soukromý sektor, to co předvádí. je to spíš zárodek korporátního fašismu.

    Jistě si ale uvědomujete, že argumentů proti je asi tak milion. Problém ale je, že mě fakt nebaví vytvářet pracovní místa pro nekvalifikované zaměstnance, ochotné zapojit se do nějaké pokročilé dělby práce a do zblbnutí vykonávat nějaký jeden úkon: v nejhorší takový jeden úkon budu vykonávat sám (i když mě víc baví být kreativní a třeba psát sáhodlouhé články o ničem na net). Problém ale je, že abych mohl být kreativní, musím se buď ekonomicky podřídit (šéfům, investorům, apod.) - a nebo sám vymyslet nějakou činnost dostatečnému množství více či méně ne-kreativích (a aspoň v části případů i nekvalifikovaných) pracovních sil, aby mě živili.

    Oboje dvoje mi dost nebaví a tak prohlašuju: je mi úplně jedno, že někoho uvidím flákat se a nepracovat (když mi přitom nebude vyrušovat od toho, co mi baví dělat, tedy de-facto narušovat moje soukromí), je mi úplně jedno, že některé profese budou tak špatně placené, že asi zaniknou, je mi jedno, jak to změní životní styl: pokud to pro mě bude levnější (tedy umožní mi to více se věnovat věcem, na které mi v dnešním systému nezbývají prostředky) a nebo dokonce: pokud díky základnímu příjmu někteří lidé budou více utrácet za to, co jsem já sám na trhu schopen nabídnout (dejme tomu, že bych programoval komerční počítačové hry a lidi, co by měli díky základnímu příjmu spoustu času, by si na ně dokázali našetřit - kdysi jsem se tímto chtěl živit, pak z toho vycouval...) - a je pravděpodobné, že nejvalifikované konzumenty pobírající základní příjem bude snadnější zblnout, aby si koupili nekvalitní produkt retardovaného programátora, jako jsem já - který bude vždy zaostávat za genetickými algoritmy Googlu, které budou v budoucnu evolučně generovat kód zcela bez lidského zásahu - tak proč bych proboha měl být proti?

    Je to cesta k vytvoření společnosti s naprostým minimem státních regulací - ve které populaci současně nebude hrozit smrt hlady v ghettech za zdí hned vedle superbohatých a supervlivných.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam