_BENNY: já spoluvlastním firmu, co čtvrtletně odvádí ne-zrovna zanedbatelné DPH. nevím, jestli to pro tebe je argument, ale já to prostě nesrovnávám se stavem, kdy bych neplatil žádné daně: pouze to diskutuju jako jiný způsob přerozdělování toho, co mě (nebo v případě DPH, mým zákazníkům) stát tak jako tak zabavuje.
vezmi si to tak, že ty peníze chci spíše než nějakému úředníkovi/úřednici, která shora rozhodne, jestli má konkrétně id NEKROMANT větší nárok na dávky či podporu než někdo jiný, raději přímo jemu: resp. chci mu dát poměrnou částku, ale stejnou, jako všem ostatním.
kromě toho bych podotkl, že všichni, kdo čerpáme výhod nezdanitelného minima, stejně vlastně nějakou formu základního příjmu čerpáme: samozřejmě, spotřební daň (DPH) odvádíme všichni, ale někteří mohou čerpat výhod jejího odpočtu (konkrétně plátce DPH si může od DPH spoustu věcí odečíst, a stejně mu nikdo nedokáže, zda to bylo pro soukromou či firemní spotřebu). na ZP je tak možné se koukat jako na protiváhu k těmto odpočtům DPH, které výrazně zlevňují nákupy subjektům, které jsou plátci DPH (a tedy hrají pro stát roli výběrčích daně od drobných plátců)
asi by se vše vyjasnilo, kdybych vysvětlil, že daň z příjmu (nebo její případnou progresi) pokládám za podobně irrelevantní jako SSO - ale nikoliv proto, že bych daň z příjmu (zejména pak takového, který má charakter zisku, kapitálového výnosu, nájmu, apod.) nepokládal za oprávněnou - ale proto, že její výběr "násilím" předpokládá v podstatě nějakou formu aplikace presumpce viny a zásahu do soukromí fyzických osob: v podstatě je to daň, kterou nejde vybírat jinak, než protiústavně. za perspektivní formu příjmů do státního rozpočtů jsem se (po delším období zhulené mladistvé nerozvážnosti, kdy jsem víceméně chtěl stát rušit či jeho "služby" nahrazovat několika vzájemně si konkurujícími korporacemi a byl jsem poměrně blízko libertariánským názorům) rozhodl považovat korporátní daně (mluvím hlavně o a.s. - ne o s.r.o., ty jsou "někde mezi" a měly by podle mě mít nižší sazbu daně z příjmu právnických osob, než a.s.), spotřební daně a (ačkoliv to říkám dost nerad) tak bohužel i to nešťastné DPH.
většina lidí nejspíše na stát pohlíží tak, jako by daň z příjmu byla úplně klíčovou složkou jeho příjmů (ale to je nesmysl, a případná daňová progrese se bude týkat ještě zanedbatelnějšího zlomku příjmů) a jako by se případný ZP měl financovat z jejich příjmů a z výsledků jejich práce. fakticky by ale ZP byl spíše jakousi formou "spotřebitelské solidarity" (spotřebitel platí DPH, a tím dává najevo, že je ochoten se de-facto o nepatrnou část toho, co spotřebovává, s někým podělit).