• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Od čeho odvozuješ potřebnost invalidy?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: takze misto adresne pomoci, u ktere flakac dostane dvojku a potrebny invalida dvacitku, zavedes NZP a rozdas vsem lidem bezpodminecne (tzn. i sobe a mne, kteri to nepotrebujeme) 5 tacu. to zni jako propocitane socialni reseni.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Tak nemusíme si hrát na chodící kalkulačky co hádají jak se zachová trh.. Můžeme si určit o co nám jde a pak až řešit jak toho dosáhnout. Tady nepanuje shoda na tom o co nám jde...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: to říkáš ty, že to spočítané neměl. fakticky mandatorní výdaje systému soc. zabezpečení jsou dnes přes 300 miliard (a my k tomu přihazujeme těch 200 miliard na předražených zakázkách). to by skutečně nasvědčovalo tomu, že to spočítané neměl :-) ale pořád to vychází někde kolem těch jeho cca 4500-5000 měsíčně. to sice není žádná sláva, ale fakticky by to asi fungovalo (samozřejmě jsou tu drobné nuance - jako že skutečné invalidní důchody by asi nikdo rušit nechtěl, a přitom právě to by bylo nejdůležitější - aby vlastně nebyla "odměňována prokázaná nedokonalost", jako dnes - protože pak se nedokonalost stává de-fakto ctností, která je ekonomicky odměňována, což prostě není evolučně dobré)

    uvědom si, že dnes existuje např. poměrně nespravedlivý "příspěvek na bydlení", který akorát shrábnou majitelé domů, a je opět porušením zásady rovnosti a další penalizací těch, kdo si na bydlení vydělají, nebo bydlí ve vlastním. toto je další příspěvek, který by ZP měl eliminovat (což se nakonec nebude líbit právě těm sociálně slabším, kterým se dnes úspěšně daří pobírat více než jednu dávku... on ZP je kontroverzní i v tom, že spoustě lidem by ubral, a pomohl by spíše jen těm, kteří dnes stejně něco dělají "načerno", že by to přestalo být "načerno")
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: a prave proto me zajima ten zdroj penez. ja to rozhodne nehodlam byt.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: Všichni chtějí ty počty. Tak já výjimečně také budu jeden chtít. Výpočet nebo nějaký "důkaz" že 6500 je strop...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: Konečně mi je jasné co od ZP chceš.. Když by měl vypadat ZP, tak bych byl odpůrcem. Pak je samozřejmě dilema, jestli shánět podpisy a podporu pro ZP i od takovýchto lidí.. (zvlášť, když člověk vidí jak vypadá právo na bezplatné zdravotnictví "placené z daní" atd..).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    a ted jeste tu o karkulce
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: já jsem neřekl, že se "nic rušit nebude". ZP dle Tlustého z ODS je 4500 Kč - chceš říct, že to nemá spočítané (uvědom si, že ZP stejně offsetuje dnešní "nezdanitelné minimum", které se týká většiny populace! ZP navíc by reálně dostávalo jen těch pár chudáků, kteří dnes nemají dostatečné příjmy, ale současně nejsou dost drzí/taletovaní, aby šli žádat o dávky). já k tomu přihazuju 2000 Kč měsíčně, které nám slibuje Transparency International, pokud bychom dokázali udělat ve veřejných rozpočtech pořádek a vymlátit z nich korupci.

    Tedy v dnešních cenách a při dnešním výkonu ekonomiky je 6500 Kč/měsíc strop: a nešlo by to hned, ze dne na den, ale musela by tomu předcházet optimalizace těch veřejných rozpočtů a paralelní kroky, jako zrušení minimální mzdy, apod. (pro toto se ale na levici bude hledat podpora velice těžko...). Cokoliv nad tuto částku by způsobilo jen inflaci a/nebo zadlužení státu (tedy taky inflaci, ale až později)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: Tlusty to opravdu spocitane nemel, byla to jen navnada pred volbama a nebylo to vubec politicky prosaditelne, proto se to taky pochopitelne neprosadilo. navic Tlusty neni zadna autorita, abys jej mohl zneuzivat na logicky klam argumentace autoritou.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Právě proto, si myslím že charita nestačí :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: já jsem neřekl, že se "nic rušit nebude". ZP dle Tlustého z ODS je 4500 Kč - chceš říct, že to nemá spočítané (uvědom si, že ZP stejně offsetuje dnešní "nezdanitelné minimum", které se týká většiny populace! ZP navíc by reálně dostávalo jen těch pár chudáků, kteří dnes nemají dostatečné příjmy, ale současně nejsou dost drzí/taletovaní, aby šli žádat o dávky). já k tomu přihazuju 2000 Kč měsíčně, které nám slibuje Transpacy International, pokud bychom dokázali udělat ve veřejných rozpočtech pořádek a vymlátit z nich korupci.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: to je moc sociologicky pohled. ja jsem individualisticky sobec a jde mi jen o moje dobro a dobro mych bliznich, takze na me si s nejakyma bezdomovcama neprijdes.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: ja nemusim mit nic spocitane, ja totiz zadnou novou ptakovinu nenavrhuju
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: takze se opet dostavame k tomu, ze nic se rusit nebude, tzn. penize se nebudou brat ze stavajiciho rozpoctu, ale rozpocet se bude muset naplnit jeste dalsimi penezi. takze budes muset poradne pritlacit.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Rozhodně nejde o ipad - alespoň já osobně bych takový krám nechtěl ani zadarmo... Existenční minimum je domnívám se 2200 Kč a podmínkou je nevlastnit žádný majetek. Vím jak to vypadá v praxi a co to dělá s lidmi.
    Pokud ti jde o minimax a firmu a nezáleží ti na lidech které nepatří do tvé skupiny/skupin ve kterých se pohybuješ a tam asi bezdomovci a vyloučené lokality nespadají tak tě tyto problémy začnou trápit o chvilku později, ale ve větší míře...

    I jako správnému "kapitalistovi" by ti mělo jít o to, aby se zajistila nějaká míra spravedlnosti která nepovede k zoufalým činům a jevům jako vyloučené lokality a bezdomovectví. Stejně se ti to vrátí (nakažlivé choroby, drahé přeplněné věznice atd.).
    Když už jsme tedy rezignovali takto snadno na takové luxusní věci jako je soucit (a to prý si žijeme "ekonomicko spotřebitelsky" lépe než všechny generace před námi..)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: ty to ale taky nemáš nijak spočítané. (např. u deflační bitcoin ekonomiky mi nikdo nevysvětlil, jak si mám v BTC vést vnitrofiremní účetní rozvahu, evidenci skladu a takové věci - to bych musel neustále přepočítávat historické částky s ohledem na deflaci?)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: tak já nechci ZP přihodit navíc k dnešnímu rozpočtu, že jo. já chci ty peníze ve veřejných rozpočtech ušetřit - a když se mi někdo zeptá, co s nimi pak udělám, tak pochopitelně nebudu hned mluvit o snižování daní (i když to by taky bylo příjemné) - ale právě o restrukturalizaci sociálního systému směrem k ZP.

    zrušení dnešního sociálního systému by znamenalo společenský kolaps. současně jeho pokračování je nespravedlivé, protože je porušením zásady rovnosti: necháváme nějaké "experty" rozhodovat, kdo je ještě ten potřebný, o koho se podle Ústavy máme starat, a koho už pošleme na "nucené práce". je to porušení zásady rovnosti, a já jako liberál samozřejmě hlásám "volnost, rovnost, bratrství".
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: chladny avsak nevycislitelny ekonomicky kalkul :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEAMON: problém je, že rozdělení schopností v populaci je zhruba dáno Gaussovou křivkou (normální rozdělení). dá se říct, že basic skill (+ basic ochotu podřizovat se nějakému šéfovi či pravidlům a každodennímu stereotypu, což je důležitý předpoklad "zaměstnatelnosti") jd definován jako nějaký percentil Gaussovy křivky (ze statistiky jsem několikrát propadl, takže určitě vím, o čem mluvím!)

    vytvářet pracovní místa lidi pro určitý percentil s nižším než basic skill znamená de-facto vytvářet pro ně pracovní tábory. náklady na vytvoření takového pracovního místa budou vždy vyšší, než výnosy z nich, a jediným důvodem vytvoření takového místa je, že někdo chce vidět divadlo: chce vidět, že někdo "taky pracuje", ale důvody k této práci nejsou tržní, ale spíše ideologické: vycházejí z archického předpokladu, že každý člověk je užitečnější, když pracuje, než když nepracuje (což jak se opakovaně snažím vysvětlit, není pravda: důkazem je každé pracovní místo, vytvořené pomocí státních dotací)

    protože díky automatizaci stačí na zajištění základních potřeb méně a méně lidí (v zemedělství a primárním sektoru v Evropě dnes pracuje naprostý zlomek lidí, a po hornících a vidlácích stejný vývoj proběhne i v průmyslu), tak neochota zavést základní příjem vlastně znamená požadavek absolutní ekonomizace všech ostatních aspektů lidské činnosti (tedy služeb, vzdělání, kultury, zábavy, zdraví, apod.). trh je ale vhodný prostředek k alokaci vzácných zdrojů, tím je v sektoru služeb pouze lidská práce a zejména kvalifikovaná práce: jestliže se ale přesouváme do "kvarterního sektoru", tedy do informační ekonomiky, tak se ocitáme v post-scarcity sféře, kterou je nesmysl omezovat vytvářením "umělé vzácnosti".

    pořád samozřejmě určité množství lidí bude muset věnovat určitý čas dohledu, opravám, držení různých pohotovostí, apod. - u většího a většího množství lidí je jejich vystavování ekonomickým tlakům zbytečné. je v první řadě nesmysl poslat někam sto kopáčů místo bagru - jen abychom někoho viděli pracovat. ale stejně tak může být zbytečné posílat tam bagr, jestliže se sníží počet lidí, co budou muset dojíždět do práce a tím pádem klesne poptávka po dopravě a po kancelářských prostorách.

    není to žádná utopie: jen chladný ekonomický kalkul. bude prostě přibývat lidí, které svoje peníze budou chtít investovat do něčeho jiného, než aby viděli nějaké lidi klikat myší v kanceláři...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam