• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEAMON: zbytečná pracovní místa vznikají i v korporátním sektoru: a akcionáři to platí, protože už dávno se nehraje na dividendy, ale spekuluje se na nárůst ceny akcií. když tomu všemu banky napůjčují peníze, tak čas od času zkrachují, ale to je všem jedno: nikoho nenapadne, že ta ekonomika dělala nějakou od základu iracionální aktivitu, jako celek, pokud ty banky zkrachovaly.

    je fakt, že já zas až tak velkou zkušenost s tím být zaměstnanec nemám, takže tady to přenechám někomu jinému. o "svojí" firmě taky nebudu mluvit - to je obchodní tajemství - pouze jsem po letech frustrovaný, zklamaný, zdeprimovaný, vyhořelý a pozbyl jsem ideály. daně ale tak jako tak nějaké platíme.

    spíš bych se přeorientoval k myšlence, že cokoliv, co stát platí z vybraného DPH, nemůžeš vnímat jako "rozdávání peněz zaplacených z daní", ale jako "spotřebitelskou solidaritu": DPH totiž platí jen spotřebitelé a podnikatelé naopak jsou zvýhodnění tím, že nakupují v cenách bez DPH. jestli do toho mám vnést nějakou ideologii, tak bych právě použil tu, že "ZP je forma spotřebitelské solidarity" - určitě totiž nikdy nepřekročí výši vybraného DPH. Pokud někdo vytváří úspory či investuje - tedy produkuje více, než sám spotřebovává - tak nelze vůbec říct, že by ZP šel na úkor něj. na ZP přispěje jen tím, co sám spotřebuje a zaplatí z toho DPH...
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    XCHAOS: S Gaussovou krivkou nemam problem. Len nejako nevidim to generovanie potemkinovskych pracovnych miest.

    Samozrejme, ze zamerne zamestnavanie ludi s nizkou kvalifikaciou, ak existuje alternativa je neefektivne. Ale v tomto momente sme podla mna este hodne daleko od toho aby sme tieto miesta lahko technologicky nahradili. Clovek je v tomto zmysle uzasny multitool, ktory voci automatom zatial ma kvantum vyhod.

    Ak sa tento fakt niekedy zmeni, tak samozrejme bude problem. Ale myslim, ze v tom momente nas uz budu nahanat terminatori a NZP bude bezpredmetne. ;)

    Ale ok - dajme tomu, ze by bolo efektivnejsie davat tymto ludom NZP namiesto klasickeho prijmu. Kde nato "natocime" peniaze? Gauusova krivka zaroven hovori, ze tychto ludi je obrovske mnozstvo a tym padom ich musi nutne zivit ta mensina. Ci nie?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: kdyz tady vsichni argumentujete tema levicovyma pavednima ikonama, prectete si nekdy od Kellera Uvod do sociologie. Keller tam jasne tvrdi, ze v tzv. tradicni, tzn. nemoderni spolecnosti (takovy ten vas prvobytne pospolny ideal, ke kteremu byste se radi vratili) je klientelismus mnohem vice rozsireny, narozdil od trzniho chovani, ktere predpoklada rovnost obou stran. a kdyz to rika Keller, tak to urcite bude pravda ;-)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: Nepokládám to za indoktrinaci a studovat můžu snad všechno možné a nikdy nevím dost. Křivka nabídky a poptávky? No a co s ní? Co ignoruji?
    Co mi radíš konkrétního nastudovat?
    Jinak jsou ekonomové kteří ZP podporují. Ilona Švohlíková, nebo Profant starší (mladší také, ale starší dělal tuším ekonomii..).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: nemám dost. nejsem dokonce ani rentiér (jen potencální). jsem nezařaditelný postmoderní internetový pseudo-intelektuál, který tráví 16h denně online a zabývá se tam různými formami těžko zařaditelné post-práce (obvykle neplacené).

    celkově jsem ale narazil na dost lidí, kteří nadělají více škody než užitku a pak to ještě chtějí zaplatit od hodiny. opravdu vidím, jak se společnost tříští do čehosi jako "kmenů" - tedy chlastat s šéfem je v řadě oborů lidské činnosti důležitější, než něco umět, hlavní je držet hubu a krok, a tak.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: ty máš hlavní problém (což vím odjinud, ale prásknu to na tebe), že odmítáš nastudovat základy mikroekonomiky a aspoň takové věci jako křivka nabídky a křivka poptávky: pokládáš to všechno za nějakou indoktranaci, a odmítáš akceptovat, jak se při změně ceny (čehokoliv) změní poptávané či nabízené množství (čehokoliv). (přitom s gravitačníma zákonama by si asi nepolemizoval, že?)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: takze takovy rentier, ktery ma sam dost, ale resi jak moc by se meli rozdat ostatni, kteri maji jeste vic. takovy novodoby Karl Marx :-)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SEAMON: Jeden můj kámoš dělá jadernou fyziku a ZP podporuje. Byl i na stánku a tak..
    Slepice asi nekuchá.
    No přiznám se, že jen číst slovensky mi dělá problém a nejsme ochotný sem psát všechno co je v dokumentech a zaznělo na přednáškách.. :) Nemyslím že jsem nějaký ideální člověk který ZP prosadí.. Jen jsme se tu zapojil do debaty..

    S důchody je to pravda (tak by to asi dopadlo). Osobně jsme pro to, aby se dorovnali nízké důchody do ZP (tedy třeba těch 10 000) a zbytek by se podle mě mohl třeba trochu pomalu snižovat až by zůstal jen ZP (a třeba státem garantované spoření).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: já už nepracuju... já jsem jen ukřivděný spolumajitel firmy, toho času téměř nezaměstnaný :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: chapu ze tak sam svou praci vnimas. a dal?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: jenže spousta lidí v tom městě dělá ještě méně než nic! rozuměj: výstup jejich práce je nulový a slouží pouze k vyjádření příslušnosti k určité sociální vrstvě skrze projevování konsenzu (jinými slovy: většina městských profesí, ve veřejném sektoru i mimo něj, je většinu času vlezdoprdelismus, jen sem tam se omylem udělá něco užitečného)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: to jsem asi mezi vama prd revolucionar, co?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: pokud nenavrhuješ "žádnou ptákovinu", tak ale navrhuješ zachování současného stavu...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: ty snad mas dostatek kolacu, abys nemusel pracovat? ja myslim ze ty kolace maji jini a ty jim je chces vzit. fascinuje me nazor dnesni levicove mladeze, ktera ma holou prdel, ale z pohledu na ruch velkomesta je jim jasne, ze je z ceho rozdavat.

    takze ty bys dal duchodcovi z Prahy 5 tacu a povazoval bys to za vyresene?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: z mého hlediska by asi zavedení ZP bylo spojené s tím, že by stát přestal doplňovat systém průběžného zabezpečení. je tedy možné, že důchody vypláceného z tohoto systému by klesaly - ale současně by to bylo offsetované tím ZP.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: no, dost možná je ten výpočet chybný a jen 5000 je strop :-) faktem je, že nikdo neví, co by se přesně stalo, kdyby se peníze na ZP natiskly. změnilo by to cenovou hladinu. ekonomika je nelineární systém a některé věci nejde nasimulovat.

    pokud předpokládáme, že struktura spotřeby by zůstala víceméně stejná, tak by to inflaci ani pohyb cen nejspíš nevyvolalo. vytvořilo by to nový "trh" pro nějaké lákavé služby pro lidi, kteří by nově měli v ruce aspoň nějaké větší peníze (tzn. asi alkohol, hazard, apod.). to je prostě nevyhnutelné zlo ("sociální" severské skandidávské země mají s tímto problémem, ale tam to dělá i klima a polární noc).

    problém je, že těch 5000x12x8000000 (starších 18ti let) dělá 480 miliard, což je de-facto polovina dnešního státního rozpočtu.takový optimista, abych chtěl jít s financováním ZP přes polovinu rozpočtu fakt nejsem. jak přesně by to zafungovalo s tím nezdanitelným minimem, to nevím: reálně by toho asi zaměstnavatelé využili k faktické možnosti snížit skokově mzdy - a prostě by se objevily na výplatní pásce jiné položky než dnes (spousta vypjatých libertariánů jsou překvapivě zaměstnanci korporací, a ne živnostníci nebo podnikatelé, jak jsem zjistil).

    pokud někdo tlačí na ZP ve výši 10000 měsíčně, tak musím konstatovat, že to vnímám jen jako politickou fintu: požadovat absurdně mnoho, aby se člověk po nějakém smlouvání domluvil aspoň na kompromisu, je poměrně běžná obchodní strategie. já o tom mluvím jako politik ("umění možného") a ne jako obchodník a nehodlám s tím nějak handlovat...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Jde například o starobní důchodce které nemají ani 10 000k A nejde rozhodně jen o mladé lidi.
    O nemocné až tolik nejde - to jsem nezjišťoval (ale třeba Martin Shanil od pirátů který má na starosti soc. problematiku u pirátů je invalida a ZP prosazuje docela dobře).

    Zrušení: Bez práce nejsou koláče je přesné.
    Koláčů je dost na to aby neumírali hlady i ti kteří pracovat nechtějí nebo nemůžou.

    SEAMON
    SEAMON --- ---
    NEKROMANT: Samozrejme su tam aj dalsie skupiny, ale ich realne zastupenie je imho mizive. Mozno najdes teoretickeho fyzika, ktory momentalne kucha slepcie, lebo ho to vnutorne naplnuje, ale urcite to nie je reprezentativna vzorka.

    Totiz tie prace s basic skill su vacsinou pekne naprdel. A drviva vacsina ludi urcite bude robit nieco prijemnejsie ako prave tie prace ak k tomu bude mat prilezitost. Napriek tomu mas stale miesta pri vyrobnych linkach plne - to myslim o niecom vypoveda.

    Mne by tiez nevadilo keby malo zamestanie menej ludi - len nech nechcu aby som ich dotoval.

    Třeba je někdo zaměstná za méně a oni budou za méně ochotní pracovat (třeba s kratší pracovní dobou na dohodu o provedení práce viz ty debaty tady dříve o zrušení minimální mzdy..).

    Ja som v tych prikladoch u minimalnu mzdu ignoroval, ale to neva. Hm a zamestnanie viac ludi na pracu, ktoru dokazal vykonavat jeden - to hadam vytvori nejake zvysene naklady niekde inde. Ci nie?

    Inak aby som chapal spravne - riesenim problemu drahej nekvalifikovanej prace, je vytvorit system ktory ju este zdrazi? Ci sa pri NZP rata s tym, ze vsetci ti ludia ktori momentalne vykonavaju nekvalifikovanu pracu potom budu na NZP?

    Kazda vec co o trosku zdrazie o trosku ukusne z toho co NZP zaplati.

    Btw kupodivu vacsina ludi co sa k NZP stavia kriticky nema chut pozerat hodinove filmy o NZP. ;) Ak su tam nejake velim dobre argumenty, hadam ich zvladnes sem napisat.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: neboj, ja jsem to uz davno pochopil, ze tady o stare a nemocne lidi nejde. tady jde o mladez, ktera muze ale ktere se nechce makat a ktera chce mit kolace bez prace.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Proč by invalida nemohl být větší flákač než neinvalida?.. :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Od čeho odvozuješ potřebnost invalidy?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam