• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: Na to nejsem já, abych soudil, co s těmi penězi udělají. Jo asi by si koupili alkohol. No a co, jejich věc. Aspoň bys je mohl vnitřně snáze odsoudit, že mrhají příležitostí. Kažopdáně tohle my nevíme. Někteří měli dlouho zaměstnání než skončili na ulici. Považovat ty lidi za nějakou genetickou nebo jinak segrovanou část populace, kde lze uplatňovat generalizaci, přece není zrovna korektní ne? Ale jo možná by to většina vše propila.

    Prodávání Nového prostoru je rozhodně asi zajímavý zdroj alespoň nějakého příjmu. Nevěřím, že by aktivní člověk prodávající NP sekl hned kvůli tomu každý s prodejem a odteď už budu jen chlastat. Co ty víš, řekl bych že dost těch prodejců třeba ani nepije. Jinak neříkám, že to nutně s člověkem navyklým žít na ulici (alkohol s takovým životem logicky dost souvisí přičinně) zamává a "bude dělat práci, co ho baví". Ale aspoň se třeba budou mít líp? I pokud to bude tím, že budou mít na alkohol. Když mi žebrák říká, že to chce na alkohol, já mu ty peníze dávám i tak.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GORG: opet se dostavame k tomu kde takovou sumu vezmes. klidne to ber jako trolling.
    GORG
    GORG --- ---
    _BENNY: Chceš škudlit 24 miliard?

    To není každému, kdo si o to řekne. Ty jakoby chceš furt trollovat, mi přijde. Životní minimum logicky dostává jen člověk, který nemá práci. Vzhledem k tomu, že máme minimální mzdu ze zákona, tak každý pracující má nutně více než životní minimum. Tato dávka se platí nezaměstnaným. To není každý, kdo si řekne. Jde ti o diskuzi nebo flamewar? :) ¨Protože 3500 není málo, mohlo by to sociální situaci dramaticky zlepšit.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG:
    Co by se změnilo u homelesáka tim, že by dostal 3500? Akorát promile alkoholu v krvi. A s tím spojená gradace toho, co popisuješ.
    S NZP by mohl přestat prodávat Nový prostor, somrovat a jinak zkoušet přijít k financím pokleslými způsoby občas související s prací (teda tim myslim třeba ten prodej) a zabejvat se jen činností, kterou dělá rád. Což mi trochu připomíná argumentaci zastánců NZP, že každej by s NZP mohl dělat, co by chtěl a nebyl nucenej k nějaký smysluplný placený činnosti.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GORG: a jakému bezďákovi? jak už spočítal Fionor tady: [ FIONOR @ Nepodmíněný Základní Příjem ] , tak nepostavení Blanky by vygenerovalo za příslušnou dobu NZP pro všechny občany (protože že jo, nebudeme nic prokazovat, to je byrokracie, hezky všem stejně) ve výši 85,50 za měsíc. To by se ten bezďák poměl... i tři krabicáky by si za to koupil, a čtyři, kdyby byla v Tescu akce!
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GORG: ze 3.500kc neni malo, kdyz je chces rozdavat kazdemu kdo si o ne rekne
    GORG
    GORG --- ---
    _BENNY: to neni zadny argument.

    To byl Tvuj argument. Co se tedy snazis rict? Ze mas vzdycky pravdu? :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GORG: Blanka neni jen financni tunel, ten tunel tam bude stat a bude se pouzivat. stejne jako ty socialni davky. to neni zadny argument.
    GORG
    GORG --- ---
    _BENNY: Ty považuješ tunel Blanka za sociální dávku, že to s tím srovnáváš? :) To byl tunel.. peněžní tunel, který zdá se asi vadí jen tobě a mně, protože proč není plnej Václavák lidí dempnstrující své rozčarování či snad dokonce nasranost? Nikdo. Takže tady to máš, kde ti tečou peníze.

    Tohle přece není jen tak vyhození pěnez z okna. Nebo tak trochu je, vyhodíš je na bezdomovce nebo jiné v sociální tísni. Blanka je obyčejný tunel, který před postavením přestanou stavět, protože úředník po letech náhodou zjistil, co věděli všichni aniž by ty smlouvy četli. A místo, aby to už dostavěli, tak to řadši ani nedostaví, a ty ppeníze jak to bylo předražený rozhodně vyhozením z okna jsou. Ale dát je homelesákovi si představ, že by měl 3500 na měsíc. Možná bys pak ušetřil za homelesáky buzerující policajty chodící po nocích parky a zastávkami je od tamtud vyhánět, kdy pak chybí jinde hlídat zločinnost nebo jinak pomáhat a chránit. Neboli to co se systém snaží všemožně nákladně řešit se teoreticky může samo vyšešit levněji. Většinou jsou řešení jinde než v záplatování systému. Když se podíváš za jaký kokotiny dává stát ročně kolem 20 mld, tak tohle by bylo myslím mnohem rozumější.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    GORG: tak zrovna matka Tereza není moc dobrej příklad. Na konci života byla značně paternalistická, umirající lidé dostali jen motlitbu místo léků na bolest a vůbec to bylo spíš hodně o jejím charismatu než péči o nemocné.
    GORG
    GORG --- ---
    RAINBOF: Jinak proč teda toho popeláře neděláš. Se zdá, že ses s tím adminováním sekl :) Ale třeba tě adminování baví podobnou měrou. Jde mi o to dělat, co tě baví. Možná někoho nebaví čerpat septik, ale může ho bavit pomáhat tím lidem. To sebeobětování. Matku Terezu asi taky přímo se nedá říct, že by jí bavilo léčit nevyléčitelně nemocné, ale zjevně ji naplňovalo pomáhat.
    A když je někdo grafik nebo programátor, tak se divit, že má pověsit svůj zájem na hřebík a jít sbírat vajgly na ulici, ať dělá aspoň něco užitečného? ,) Třeba někdo v tom svém oboru (zatím) není nejlepší, ale tím zájmem a práci na něm, se vždy bude zlepšovat.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GORG: par desitek miliard korun jen tak vyhodit z okna povazuju za velky problem. jaktoze ti najednou takova Blanka nevadi?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    GORG: jo no... na co narážím... že i když je pracovistě super truper bezbar, dostat tam nějakýho člověka s postižením je super peklo.
    GORG
    GORG --- ---
    _BENNY: No nezaměstnanost je teď 565 313 lidí, tedy 565 313 x 3500 Kč x 12 měsíců = 23 743 146 000 Kč, tedy přibližně 24 miliard Kč. Na rozpočet trochu náročný, ale poměrně malý náklad, běžná částka v rozpočtu. Považuješ pár desítek miliard jako zásadní problém? Já teda ne. Však pohled na rozpočet myslím ukazuje, že by se na to daly najít peníze poměrně snadno.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GORG: takze kolik ze to je 3.500 * nekolik milionu?
    GORG
    GORG --- ---
    _BENNY: No tak součástí je absence zaměstnání resp. příjmů. Rozhodně myslím méně administrativy než u každého rozhodovat, jestli v jeho případě má nárok na životní minimum.
    GORG
    GORG --- ---
    RAINBOF: Jak říkám - podsouváš si do toho něco, co jsem nikde nepsal.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GORG: mluvils o tom, ze je podle tebe zbytecne administrovat rozdavani takovych castek urednikama. tedy soudim, ze bys to rad vyplacel neadresne jen na pozadani nebo rovnou automaticky uplne vsem nepodminene. nevytrhavej jednu davku pro jednoho cloveka, zamer se na cely ten rozpocet ktery na to bude potreba.
    GORG
    GORG --- ---
    _BENNY: No měl bys asi číst pečlivěji. Nemluvil jsem o NZP ale o nároku na životní minimum.
    GORG
    GORG --- ---
    SHEALA: Já vím, co je HR, ale nerozuměl jsem, na co narážíš.

    RAINBOF: Ty si dobrý troll :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam