• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    REDGUY: "Je možné ušetřit na současném systému a zefektivnit ho" jsem psal, ale neznamená to, že by to pokrylo celé náklady na zavedení NZP pokud by byl v podle mě dostatečné výši (cca 9500 - 10k jak teď vychází medián HPD.. ).

    Tim nízkym kolem 6k se já zabývat nechci.. navíc se to tu psalo,když zapátráš v historii...

    Zdanění zaměstnance, který řádně platí daně (zdravotní, sociální, DPH) je podle mne přes 50%. Zapenul jsem to přesně... Velký problém je v efektivitě výběru daní.. vyhíbání se placení, daňové úniky, zaměstnávání na černo, různé daňové opitimalizace, daňové ráje, daňové pobídky, źony volného obchodu atd...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    NEKROMANT: Nepsal jsme že na NZP je možné vydělat šetřením - zvlastni. A ja mel pocit zes napsal "Je možné ušetřit na současném systému a zefektivnit ho ". To se mi asi neco zdalo 8)

    velmi nízké NZP (kolem 5k- 6k) který nepodporuji (xchaos a řada pirátů ano) je možné získat peníze ze současného systému a šetřením. coz by predpokladalo, ze v soucasnem systemu lze skrtnout POLOVINU vsech jeho vydaju a prevest je na NZP. Takze, ktere vydaje skrtneme?

    Podle mě je nutné mít vyšší zdanění - aaaaha. A jsme u toho. Jen at ostatni plati jeste vetsi dane, protoze ja chci svoje penize zadarmo. Jen tak pro kontrolu, kolik myslis ze je efektivni zdaneni v CR? Tj. kolik prumerny clovek odvede na ruznych danich?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SEAMON: Omlouvám se, ale mohl bys to napsat česky? Mě ta slovenština dělá trochu problém...

    REDGUY: Neříkám že není, že je důležité co co stojí, ale v rámci té argumentační logiky to nehrálo roli..
    LUBOB: Jak souvisí 10-10=0 s NZP ?
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    NEKROMANT: Ale není pro mě důležité teď tohle zrovna do podrobna řešit.

    Kamo.. Cela podstata NZP je financneho charakteru. Cele NZP je prerozdelenie kapitalu, tak aby kazdy dostal urcity objem. Pricip NZP je primitivny ako backora - tam nie je co riesit.

    Riesit sa da:
    1) Je to financne realizovatelne.
    2) Ake budu dopady na spolocnosta ekonomiku (ale to je zaujimave az po bode 1).

    Ale ok - pre zaujimavost, co by si rad na NZP riesil momentalne? Ak by sme teoreticky vyhlasili, ze ok nejako sa to da ufinancovat.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Těm lidem důvěřuji, navíc ta petice nebyla o tom že se to zítra zavede, ale o tom že bude zkoumat EU (parlament, komise) jaké jsou možnosti zavedení atd...

    LUBOB: Já boty mám, ale nevím co ty myslíš těmi předchozími botami.. Já jsme nezaměňoval chudobu a nerovnost, ale spíš jsem myslel souvislost mezi tím. A nesohlasím s tím, že rovnost automaticky znamená chudobu.
    REDGUY: Nepsal jsme že na NZP je možné vydělat šetřením ale vím že někteří lidé tvrdí, že velmi nízké NZP (kolem 5k- 6k) který nepodporuji (xchaos a řada pirátů ano) je možné získat peníze ze současného systému a šetřením.. Ale tím se příliš nezabývám.. Podle mě je nutné mít vyšší zdanění i když se jistě dá ušetřit a vybrat o mnoho více i v rámci současného daňového "mixu" nebo jak se tomu nadává..:)

    A já rád důmám i nad věcmi které nejsou příliš praktické.. Osobností typ mám INTP důmání je samo o sobě je pro mě přínosné..
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    Objasnil bys co v tom selském rozumu říká že to nebude fungovat vůbec? :)


    ze 10-10=0 ?

    REDGUY
    REDGUY --- ---
    NEKROMANT: No a? :) irelevantní je spíše ta výše. - No, me prijde krapet rozdil, jestli neco stoji 0.1 % meho prijmu nebo 110 %. Jestli ty v tom rozdil nevidis...
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    NEKROMANT: Ano realizovat pravo VS mat pravo. Dokonca aj Mr. Hrubec pouzil spravny termin. A naozaj nie je mozne uplatnovat aj dalsie prava - napr. ja nemozem uplatnit svoje pravo vlastnit ferrari, lebo nan nemam peniaze. Tym tie prava vsak NIK NEUPIERA. Chapes ten drobny rozdiel?

    Inak tie volby sa realizuju z dani - tj. z niecoho co odvadzam statu. Teda, ano platim si aj volby, lebo chcem vyjadrit svoj nazor (pripadne nevyjadrit). Ak by sme mali dane tak flexibilne, ze by som mohol skrtat niektore polozky - mozno by som si napr volby skrtol a potom nemohol hlasovat, lebo som si vedome toto pravo uprel. Hm?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Objasnil bys co v tom selském rozumu říká že to nebude fungovat vůbec? :) Možná selský rozum má každý také trošku jiný? ..
    A kde si se s nimi bavil? Prostředí napoví.. Jestli to byl někdo z akademie věd například (Hrubec, Brabec) nebo třeba někdo jako Profant.. :)


    REDGUY: No a? :) irelevantní je spíše ta výše...

    FIONOR: Najdu příklad z USA jak to tam bylo z hlasovacvím právem černochů.. také pak bylo uznáno že to právo nebylo naplněné kvůli faktické nemožnosti volit..
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    NEKROMANT: Těch změn by bylo asi víc.. Je možné ušetřit - tak znovu: naklady na NZP jsou VYSSI nez cely rozpocet. Opravdu chces tvrdit, ze je mozne na NZP vydelat nejakym "setrenim"?

    Ale není pro mě důležité teď tohle zrovna do podrobna řešit. wtf? Tobe nevadi ztracet cas dumanim o necem, co se nakonec muze ukazat byt nemozne diky elementarni aritmetice?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    NEKROMANT: Lepší by bylo změnit sytém tak, aby tak velké rozdíly nevznikali (a tedy i chudoba).. :)

    no, to mas dalsi botu. velke rozdily nejsou chudoba. je klidne mozne nemit chudobu s velkymi rozdily, stejne jako byt beznadejne chudy pri dokonale rovnosti.
    (skoro bych rekl, ze ta druha varianta je temer jisty scenar, kdy druhe (chudoba) je dusledkem prvniho (rovnost))

    REDGUY
    REDGUY --- ---
    REDGUY: uh, jsem idiot. 12 000 * 12 * 10 000 000, cili 1 440 miliard.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    REDGUY: Těch změn by bylo asi víc.. Je možné ušetřit na současném systému a zefektivnit ho (nejde v první řadě o přerozdělení koláče státního rozpočtu, ale spíš o výběr daní samotný). A je možné zvýšit zdanění (je otázkou jakou daní a to považuji za důležitější.. aby ta daň nebyla degresivní jako HDP, ale pokud možno progresivní "bohatí platí víc"...).
    Ale není pro mě důležité teď tohle zrovna do podrobna řešit. Znám lidi kteří se v tomto na rozdíl ode mě vyznají a NZP podporují...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    NEKROMANT: Podobně jako není možné realizovat všeobecné hlasovací právo, aniž by se financovala organizace voleb - Irelevantni. Volby stoji pod miliardu, cili mene nez destinu procenta rozpoctu. NZP by stal cely rozpocet.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SEAMON: Podobně jako není možné realizovat všeobecné hlasovací právo, aniž by se financovala organizace voleb, zajištění volebních místností, zaslání volebních lístků voličům apod., není možné skutečně uplatňovat ani mnohá další práva bez jejich náležitého finančního zajištění autor: Marek Hrubec...
    Dával ještě lepší příklady.. najdu je :)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    NEKROMANT: Strukturou rozpočtu jsme se do hloubky nezabýval - hele, ja fakt nevim co je na tom tak sloziteho.

    Rozpocet CR v soucasne dobe je zhruba 1100 mld korun.
    Zaveeni NPZ v pozadovane vysi (60% medianu mzdy, cili 12 tisic) by znamenalo naklady 12 000 * 10 000 000 = 120 mld korun.

    Takze, prosim, vysvetli mi, kde na to chces vzit penize?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    LUBOB: V podstatě u této reformy ano :) Lepší by bylo změnit sytém tak, aby tak velké rozdíly nevznikali (a tedy i chudoba).. :)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    NEKROMANT: na tohle jsem už reagoval vícekrát. Podle mě nestačí říct že má každý právo na to dýchat a pak to těm kteří nemají dostupný dýchací přístroj říct že hold smůla, právo bylo, ale hold si měl smůlu a z nějakých důvodů toho práva nevyužiješ a proto hold umřeš i s tímto právem... :)

    porad se tocis v bludem kruhu nevhodneho pojeti pojmu pravo.
    pust si film "van diemen's land".

    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Snažím se odpovídat jak nejlépe umím. Mrzí mě že to někomu nepřipadá dostatečné.
    Strukturou rozpočtu jsme se do hloubky nezabýval a ani si nemyslím že to je podstatné pro NZP v tuto chvíli...
    Jak fungují daně také dokonale neznám a je možné že někdo kdo má na maturitu toho bude vědět více než já. Ale bohužel mám pocit, že co se ekonomiky a daní týče tak koluje spousta mýtů i mezi ekonomy, filosofy i včetně ekonomických učebnicích...
    Četl jsme například nedávno knížku dluh aneb prvních 5000 let, a tam jsou mýti které jsou skoro v každém výkladu historie peněz.. a stejně špatně (podle té knížky kterou psal antropolog) to je například v tomto animovaném dokumentu: http://www.youtube.com/watch?v=6sjubBLnI-8 také špatně..
    Nebo třeba i přednášce Jana Sokola: http://videafilosofie.webnode.cz/news/co-jsou-penize-prednaska-prof-jana-sokola-v-policce-/
    Tyto výklady jsou nejspíš chybné a nedostatečné..
    Cítím se špatně z toho důvodu že ekonomice a problémům s ní nerozumím ale děsí mě, že mě na některé otázky nejsou schopní odpovědět ani ekonomové, kterých jsem se ptal (a nebo odpovědi si odporují mezi těmi ekonomy atd..).
    Podle mě by mělo být obecně větší povědomí o tom co jsou peníze a jak fungují...
    O těch daních vím málo, ale zkusím si o tom zjistit více..
    Tady je něco na téma daně a NZP:
    Daňová spravedlnost - Všeobecný základní příjem
    http://www.vseobecnyzakladniprijem.cz/55

    Se kterými lidmi si přišel do styku? :)
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    NEKROMANT: Hm pekny priklad demagogie. ;) Ja mam pravo vlastnit majetok - mas ty povinnost kupit mi auto? Asi nie, ze?

    Ak je clovek na sposobily a dospely, tak ANO v prvom rade sa ON ma postarat o SVOJE potreby. Ak to nedokaze, tak mu MOZE niekto pomoct.

    Mam pocit, ze take nieco sa vo vseobecnosti oznacuje ako byt dospely a je to uplne normalne ocakavanie v ramci spolocnosti. Ci to poznas ty inak?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    FIONOR: robin hood :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam