• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    NEKROMANT: Ja hlavne nechapu jak muzes s vaznou tvari propagovat system, kterej by znamenal zaroven brutalni zvyseni dani a zhorseni situace (mj.) duchodcu a skutecne potrebnych lidi.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Takže máš dojem, že chápu o čem tu píšeš a neb si myslíš že nikoliv?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    můžu to napsat i tak, že se domnívám, že NZP lépe naplňuje potřeby lidí než ruka volného trhu...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Já si myslím, že je to spravedlivější rozdělování zdrojů, než které předvádí ruka volného trhu.. :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: No to je právě ideologie neoliberalismu se kterou né jen já nesouhlasím :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    I nějací známí liberálové typu Milton Friedman navrhovali NZP.. teď si nejsem jistý, jestli to byl zrovna on :D zkusím to najít...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Někdo zase nazývá krádeží to co ty považuješ za spravedlivý tržní princip :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Tak kapitalismus už tu také párkrát byl a je neustále v krizi.. občas v pořádné.. :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    REDGUY: Nepsal jsem že by klesla, ale že se musí zefektivnit výběr daní a už teď je to špatné.. (například minimální mzda a zbytek na ruku na černo..).
    Ale lidé budou mít více peněz a budou mít možnost odmítnout práci na černo.. Zaměstnavatelé by nemuseli platit mzdy tak vysoké..
    Nerezignujem na výběr daní, protože jsou daňové uniky nebo protože by se zvýšili s vyšším zdaněním.. Skandinávské země mají vyšší daně, země v africe třeba minimální a přitom ve skandinávských zemí je vyšší HDP...


    REDGUY: Tenhle argument je oprávněný.. Mohlo by to způsobit menší přijmi státu. Ale nemuselo by to nutně příliš negativně ovlivnit kvalitu života. NZP by mohlo být vypláceno právě proto nějakým mediánem případně spotřebním košem a né fixní částkou..
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    NEKROMANT: lidé mají na výběr být bez práce a nebo vzít jakoukoliv práci (na černo). Sám mám podobné zkušenosti.. - a proc myslis, ze to tak je? Nemyslis ze to tak trochu souvisi s tim, ze zamestanavateli se nechce platit dane? Opravdu myslis, ze kdybys ZVYSIL dane, tak by nabidka prace na cerno KLESLA?

    Ale že je něco lépe placené nemusí znamenat že to má větší přínos pro společnost. - To ano. Nicmene, zaroven to znamena, ze z te mene placene prace odvede mene dani a tim padem zase klesnou prijmy rozpoctu.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SEAMON: Tak někdo tu psal s tou volební urnou.. také není jen jedna třeba v Praze.. také to něco stojí.. na tohle ještě dával Hrubec lepší příklady.. až na ně narazím tak je sem pošlu...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: klídek.. :) určitě jsou právní a formální způsoby jak legálně změny v tomto smyslu provést...
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    NEKROMANT: Ono ja ma skor pocit, ze to pan Hrubec tak dost prekruca. Nase jazyky maju kopec slov a slovnych spojeni a existuju presne take, co zodpovedaju tomu co sa pokusa vyjadrit. Napr. garancia, respektive mat garantovane.

    Tj. ak mam pravo v lese hladat huby. Tak mozem ist donho a ak huby najdem - mozem si ich ponechat.
    Ak mam garantovane, ze huby z lesa dostanem. Tak ich proste dostat musim, nezavisle ci preto nieco spravim ci nie.

    Proste mat pravo na vykonavacnie niecoho znamena len tolko, ze mi v tom nik nesmie branit, ale nie je prave garantovane ze to nakoniec budem moct vykonat.

    Tj. presnejsie ty by si napriklad chcel, aby kazdy mal garantovanciu na slusny zivot. Len problem je v tom, ze takouto formulaciou by si defakto mohol stat zalovat v pripade, ze ti jednoducho sluzny zivot nezabezpeci (aj napriek tomu ze ty nic preto nespravis). A pre to nezabezpecenie mozu existovat uplne objektivne dovody. (napr prazdna statna kasa)

    Je to holt jednoduche garantovat sa da akurat tak smrt.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Teď čtu knížku od Valtra Komárka a tady ho zmiňují.. :D
    http://youtu.be/Au3IV05I9MA
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    MANFRED: Já toho špidlu poslouchám rád.. Nějak jsem ho dřív neřešil ale teď se mi zdá že mluví rozumě a k věci :D ale chápu, sis z opačného tábora.. Já třebas svobodné poslouchám rád, ale také to někdy hraničí s vogonskou poezií :D
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SEAMON: Četl si text iniciativy? Jde o to aby přezkoumala jakým způsobem může být financován a jak je možné ho implementovat..
    Jaký bude teď přesně postup nevím, ale věřím že o NZP jste neslyšeli naposled :))

    Byl zájem o tom veřejně debatovat a i skeptikové nemají dveře zavřeny...
    O ropě nikdo v našich podmínkách nemluvil..
    Usetreni a korupce neni az takova berlicka, ale unika tam tech penez opravdu hodne :)
    Ale podstatny je jak pises ten vyber dani.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    NEKROMANT: Koukat na Špidlu je v rozporu s.. Článek 7 Listina základních práv a svobod konkrétně "podle ustanovení nesmí být nikdo mučen". Ale je to jako vždycky takový konkrétní a jasný:
    "..ňákým způsobem musí být posílen tento zdroj......."
    FIONOR: Jak se začne o důchodech, jako myslim nejen tady, ale hlavně v jistém směru politického spektra, dycky čekám, kdy už konečně přijdou na to, že by mohli ušetřit na lidech, co si na důchod iniciativně spořej se státnim příspěvkem už teď, a říct jim "ty sis našetřil tak žádnej státní důchod nedostaneš, žij si z toho svýho" případně je jinak za tu drzost starat se voberou.
    SEAMON: Nedobere, nenasbíraly se podpisy :-) Ale škoda to je, já myslim že by s tim byla sranda.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Sám jsme pracoval v neziskovce se seniory...
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    NEKROMANT: ;) Inu a dospel si presne k tomu, co sa tu stale omiela. Bez toho aby sa jasne definovalo ako NZP vyzera - co sa defakto definuje tym ako bude financovane sa o NZP da tazko diskutovat.

    A dufam, ze definovat ako NZP ma vyzerat ma ten co NZP navrhuje a presadzuje a nie ten co je skeptik. Plany ako "sa usetri", "sa zrusi korupcia", "sa najde ropa" su v podstate barlicky - len ak akceptujem tie barlicky, tak zas stojime natom ze sa aj tak nemame o com bavit, lebo podstata NZP sa nahradila barlickami. Hadam sa chapeme. ;)

    Inak co ak EU komisia dospeje k nazoru, ze NZP nie je financovatelne. Co sa stane potom?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    REDGUY: Navíc nemusí jít o stejnou práci.. Někdo by raději dělal jinou práci, ale z finančních důvodů se vybral pro jinou z důvodu, že je lépe placená. Ale že je něco lépe placené nemusí znamenat že to má větší přínos pro společnost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam