REDGUY:
A ten pohled, který s emi zdá, že jako uznáváš víc, je že korporace má právo zprivatizovat i tyto přírodní zdroje jako je voda, vzduch, přírodní bohatství, a v některých případech se tomu tak už stalo. Je možné říci, že když si zvolili blbé politiky nebo dovolili vojenský puč podporovaný nějakou třetí mocností, tak mají prostě smůlu. Ale já bych řekl, že pokud jsou některé korporace bohatší i než celé státy (nejen ČR ale i větší země), pak problém i financování (nebo jiný ekvivalent energie) může být o špatném přerozdělení peněz/energie.
1% má dle statistik víc než 84% lidí dohromady?
Tedy se odvážím tvrdit svůj názor, že ten problém přerozdělení (defakto Země jako takové, ne peněz) je šiřší než je rozpočet daného státu. Jak už jsem tu naznačoval i v tom, že rozpočet CR se také neustále zvyšuje. Kde se ty peníze vzaly? Možná moje laické nepochopení, ale ptal jsem se tu na to už asi dvakrát bez reakce.
--
Tvůj axiom je, že já jakoby musím za život zaplatit, i za dýchání třeba i nakonec, a vodu.. nemohu ji třeba ani sbírat do sudu, protože by chyběla v půdě.
Druhý pohled je, že planeta je všech a že tu spíš sedí nějaká žába na prameni, která si usurpuje skoro vše, a nutí zbytek populace tahat se o kosti spadlé pod stůl. Podobně pohled na tzv. přírodní suroviny. Příroda se nebrání, a tak si je může zebrat ten, kdo si koupí ten pozemek. A těží.. a třeba tím i nakonec způsobí zemětřesení nebo jinou nestabilitu půdy. Ale to může řešit zákon nebo kontroly.. o obecném ohrožení.. anebo postačí obyčejná morálka.. viz. unik ropy do oceánu. Dost důvodů věřit, že tomu šlo zabránit.. chyběla ale morálka. Možná dokonce se to vyplatilo, protože látka na likvidaci ropy byla nakoupena v USA ve velkém,, navzdory protestu EPA, takže to vlastně popírá i kontrolní mechanismy státní. Kde končí právo vlastnit a začíná morálka? Ta kritika, že se to nevejde do rozpočtu je logická.. a když se člověk nad tím chce realisticky dívat, tak se NZP může jevit v lepším případě jako nesmysl.. v horším jako nehoráznost až něco děsivě komunistického.... na druhou stranu, pokud 1% pustí své bohatství, tak najednou i státy mohou mít dost v rozpočtu na ledacos...
v CR to asi nebude rušením armády, kam ani tak zdá se moc nepluje, ale co třeba černý rozpočet atd. jak vlastně věřit těm číslům?